ГО «Сольва-прогрес»: «Збираємося самі і закликаємо свалявчан кожен другий вівторок місяця прибирати засмічені ділянки приміських територій»

ГО «Сольва-прогрес»: «Збираємося самі і закликаємо свалявчан кожен другий вівторок місяця прибирати засмічені ділянки приміських територій»
Коли ми створювали нашу організацію «Сольва-прогрес» у Сваляві, то навряд чи сподівалися, що невдовзі нас називатимуть екологічними активістами. Наша, як ми її спочатку ласкаво називали «геошка» (громадська організація), мала наміри займатися головним чином розвитком туристичного руху. Однак життя, як завжди, внесло свої корективи.

 

Туризм передбачає, що туристи отримуватимуть задоволення від побаченого, принаймні так ми собі це мислили. Реальність виявилося обернено зворотною. Чи не кожна пам’ятка, окрім естетичного задоволення, яке вона приносила, приховувала сліди перебування людини у вигляді… пластику, сміття та порожніх пляшок...

Звичайно, можна було б грішити на туристів, але ми ж з вами чудово знаємо, що місцеві мешканці замішані у сміттєвому непорядку куди більше, ніж ті, хто відвідує наше Закарпаття. Отак, поступово, це усвідомлення втілилося у те, що «Сольва-прогрес» до свого основного туристичного напряму додало й екологічний.

Для початку ми вирішили, що визначимо найбільш проблемну ділянку, де б сміття було справжньою загрозою. І одразу стикнулися з неочікуваною проблемою вибору. Так, стихійних сміттєзвалищ у нас ще достатньо. Незважаючи на зусилля місцевої влади. Бо що би влада не робила, а поки громада не усвідомить проблеми, роботи в нас, здається, буде більш ніж достатньо.

Як завжди, з тих, хто зголошувався долучитися, до місця призначення дісталося менше половини і, думаю нікого не здивую, що зібрання виявилося виключно жіночим. Це нас, звісно, збадьорило, ну кому ж позбавляти хату (Свалявщину) від сміття? Звісно, жінкам…

Це було вперше… і ми не особливо знали, що нас чекає. За дві години роботи ми зібрали двадцять мішків сміття, почистивши щось із кількасот метрів узбіччя. Збирали тільки з тих місць, куди могли дотягнутися і дістатися, інколи справді продираючись крізь гущавину і гілляччя, аби витягти пластиковий пакет повний непотребу та пляшок...

Звісно, що прибирання сміття особливого захоплення не викликає, але втому компенсувало споглядання чистих узбіч, які ми залишили по собі. Невідомо, чи надовго, але, як писала відома українська поетеса Леся Українка, без надії сподіваємося.

Перший досвід передбачав і перші враження та перші висновки. Отож, коли серйозно…

Часто за неймовірними пейзажами Свалявщини – купа сміття і прикро, що більшість із нас вносить свою краплю в цю справу: викидаючи сміття, вирубуючи дерева, забруднюючи водойми хімікатами тощо. Тонни непотребу викидаються на узбіччя доріг та лісів. Найбільше лихо для природи – залишені після пікніків пляшки, пакети, одноразовий посуд, які самі по собі можуть розкладатися сторіччями. Це призвело до того, що навколишні посадки, балки і ліси обросли стихійними сміттєзвалищами, які є одними із основних джерел забруднення навколишнього середовища.

У Сваляві організовано централізований вивіз сміття. Проте проблема забруднення міста досі стоїть гостро. Додають роботи комунальним службам й недобросовісні особи, які незважаючи на те, що у місті проблема зі сміттям, складують відходи на об’єктах благоустрою, утворюючи стихійні сміттєзвалища.

Продукти розпаду сміття та різних речовин потрапляють у ґрунт і ґрунтові води, які є джерелом водопостачання для багатьох мешканців. Температура гниття подекуди настільки висока, що часто призводить до їх займання, до того ж у повітря викидається велика кількість шкідливих речовин. До прикладу, при тлінні поліетиленового пакета, у повітря виділяється понад 70 різних шкідливих для здоров'я людини хімічних сполук. Крім того, такі звалища сміття є середовищем для розмноження комах та гризунів, які є збудниками та переносниками різних інфекційних захворювань.

При цьому проведене нами опитування серед мешканців Сваляви чітко вказало, що домінуюча більшість населення чітко вказує на наявність проблем екологічного характеру, ба більше має ідеї щодо їх швидкого вирішення. І хоча переважно вони пов’язані з каральними методами впливу до порушників, однак, поступово збільшується кількість людей, які вважають, що потрібна роз’яснювальна (превентивна) робота, яка повинна ґрунтуватися на розумінні, що природа не вічна.

Визначилися свалявчани і з основним переліком екологічних проблем, які, на їхню думку заважатимуть, розвитку туристичного потенціалу міста – проблема стихійних сміттєзвалищ, забрудненість берегів річок та водойм і що стало для нас абсолютною несподіванкою – бажання запровадити у місті сортування сміття.

Отож «Сольва-прогрес» тепер чітко знає, чим займатиметься у найближчий час. По-перше, у засобах масової інформації, мережі Інтернет, соціальних мережах поширюватимемо інформацію про шляхи подолання екологічних проблем та досвід країн світу, що налагодили систему переробки та утилізації сміття.

По-друге, проводитимемо очистку найпроблемніших ділянок. На зібранні громадської організації було прийнято рішення: кожен другий вівторок місяця, за сприятливих погодніх умов, прибирати засмічені ділянки приміських територій (до речі, небайдужі можуть зголошуватися і приєднуватися)!

По-третє, плануємо розпочати роботу над реалізацією проекту сортування сміття у місті.

І, насамкінець, ми віримо у те, що разом ми зможемо зробити Сваляву чистішою і привабливішою. Зрештою, це наше місто, нас і наших дітей, яким також у ньому жити!

Маргарита Загуменова,  ГО «Сольва-прогрес»

 

 

07 травня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів