Ярослав Лазур: «Хочеться, щоб випускники юридичного факультету УжНУ були особистостями»

Ярослав Лазур: «Хочеться, щоб випускники юридичного факультету УжНУ були особистостями»
Юридичний факультет є одним із найпопулярніших підрозділів УжНУ. При цьому, порівняно з іншими факультетами, він є доволі молодим, бо юриспруденцію в УжНУ почали вивчати лише у 1991 році, створивши у 1993-му окремий структурний підрозділ. Що відрізняє цей факультет від інших та чому туди варто вступати майбутнім студентам – розповів декан юрфаку Ярослав Лазур.

 

– Пане Ярославе, розкажіть, з чого почалася історія юридичного факультету УжНУ?

– У 1991 році за підтримки тодішнього керівництва області та зусиллями корифеїв університету на економічному факультеті була створена кафедра правознавства, на базі якої у 1993-му відкрили окремий структурний підрозділ. Непросто було, мабуть, в ті часи створити матеріальну базу для нового факультету, але університету це вдалося, як і сформувати потужний професорсько-викладацький склад. У 1996 році підготовку юристів почали також у Закарпатському державному університеті. А після об’єднання ЗакДУ з УжНУ відбувся і процес об’єднання юридичних факультетів. Деякий час в університеті працювали обидва структурних підрозділи, але у 2015-му вони нарешті об’єдналися в один великий факультет.

– Яких фахівців ви готуєте?

– Нині ми готуємо правників, фахівців із міжнародного права, а минулого року започаткували підготовку за спеціальністю «Правоохоронна діяльність». Міжнародне право – це унікальна спеціальність, яка з одного боку дає доступ до правничих професій, а з іншого – дозволяє працювати в дипломатичному напрямку. А «Правоохоронну діяльність» ми запустили для підготовки ефективних правоохоронців, бо всі ми бачимо, що нині в тій же поліції є велика потреба у кваліфікованих кадрах.

Загалом на нашому факультеті працюють сім кафедр: адміністративного, цивільного, кримінального, конституційного, господарського, міжнародного права і кафедра теорії та історії держави і права. Коли йдеться про факультет, мені приємно і гордо говорити про наших викладачів. Серед нас є чимало досвідчених професіоналів, котрі мають великий досвід в юридичній сфері, мають чим поділитися не лише зі студентами, а і з молодими викладачами.

 

– Ваші викладачі мають, мабуть, особливо дбати про оновлення програм відповідно до вимог часу.

– Так, правова система постійно реформується і це вимагає частого оновлення навчальних програм та лекцій. Саме тому нині є потреба у новому поколінні юристів, яке враховуватиме досвід попередників і володітиме сучасними теоретичними знаннями. Ці сучасні юристи мають забезпечити такий рівень правничої професії, який дав би можливість говорити, що ми є дійсно європейською цивілізованою державою, де захист прав і свобод людини є на належному рівні.

– Що потрібно для того, аби вступити на юридичний факультет УжНУ?

– Детальна інформація щодо правил вступу розміщена на сайті університету та на сторінці факультету. Базовими є знання з української мови та історії, далі на вибір абітурієнта дається  іноземна мова або математика. На вступ  на спеціальність «Міжнародне право» є можливість подати сертифікат з географії. Приймаємо ми також абітурієнтів на основі успішного завершення програми молодшого спеціаліста (як відомо, в межах УжНУ функціонує коледж, де готують правників). Відкриті ми і для випускників інших спеціальностей в рамках отримання другої вищої освіти.

– Для юристів дуже важливою є практика. Чи активно долучають до неї студентів?

– Звичайно, бо правник – це професія прикладна. З кожним роком ми збільшуємо обсяг практики, яку має освоїти студент. З наступного року це буде вже суттєва частина всього об’єму освітньої програми. Наразі є три види обов’язкової практики: в органах державної влади, в правоохоронних органах та в органах правосуддя. Крім цього, активно направляємо студентів на практику до підприємців, суб’єктів господарювання, щоб вони вчилися надавати практичні юридичні послуги в приватній сфері. При університеті успішно діє юридична клініка – структурний підрозділ, у якому в позанавчальний час студенти безкоштовно консультують людей, насамперед соціально вразливі верстви населення, які не можуть собі дозволити отримати відповідні юридичні послуги у комерційному вигляді. Співпрацюємо також із центрами безоплатної правової допомоги – таким чином студент з одного боку набуває практичних навиків, а з іншого боку виконує певну соціальну функцію.  Нашим пріоритетом є навчити студента самостійно мислити, самостійно навчатися, самовдосконалюватися, використовуючи теоретичні знання, отримані на факультеті.

 

– Чи мають можливість ваші студенти брати участь у міжнародних програмах навчання і стажування?

– В юридичного факультету УжНУ – дуже гарні відносини з провідними юридичними школами як в Україні, так і за її межами. Ми співпрацюємо з вишами Словаччини, Італії, Австрії, Польщі. Кафедра кримінального права має тісні зв’язки з відомим празьким Карловим університетом, чимало наших аспірантів і магістрантів мали змогу там побувати. Дуже важливою для нас є співпраця з Асоціацією міст-побратимів «Корвалліс-Ужгород» та президентом її ради Пітером Бобером з Корвалліса. Завдяки йому наші викладачі побували у вишах США. Важко перерахувати усі міжнародні програми, до яких ми долучаємося. Можу сказати, що для мотивованих студентів, які володіють іноземними мовами, взагалі не проблема взяти участь у тій чи іншій програмі. Світ глобалізується і глобалізуються правові системи. Підвищується роль міжнародного права, багато зараз говорять про стандартизацію правових систем. Тому можливостей для розвитку освіти є багато.

– Для студентів важливим є не лише навчання, і ми знаємо, що ви – прихильник того, щоб дозвілля студентів було активним…

– Чесно вам скажу, позанавчальна робота зі студентам, на мою думку,  є не менш важливою, ніж сам навчальний процес. Нашим завданням є виховати не просто професіонала, який матиме відповідні знання, уміння і навики. Хочеться, щоб наші випускники були особистостями, які, крім розуміння правових цінностей, були ще й різностороннє вихованими громадянами зі широким світоглядом і людськими цінностями, які ґрунтуються на етичних і моральних цінностях. Тому велику увагу ми приділяємо розвитку мистецьких талантів, спорту, вмінню дружити і підтримувати одне одного, цінувати своє здоров’я. Важливими для нас є виїзди на природу, ми сприяємо тому,  аби наші студенти проводили більше часу на повітрі з повагою до навколишнього середовища.

 

– Назвіть топ-5 причин обрати навчання на юридичному факультеті УжНУ.

– По-перше – це якісні знання, які молода людина може отримати на факультеті. Друга причина – тісний зв’язок із працедавцами. Ми готуємо не просто фахівця, а фахівця, чиї знання будуть затребуваними в органах правосуддя, правоохоронній системі, органах державної владі, у бізнесі тощо. Орієнтація на практичному застосуванні – це третя причина. Ми прагнемо, аби наш випускник був корисний на роботі й міг із перших днів добре виконувати професійні завдання. Четверта причина полягає у тому, що ми готові перейняти естафету від вчителів і батьків, готові допомогти виховати особистість, здатну бути гідним членом суспільства. Ну а п’ята причина полягає у тому, що юридичний факультет є однією великою родиною. Його можна закінчити, але з ним неможливо попрощатися. Двері факультету завжди відчинені для наших випускників, ми продовжуємо підтримувати з ними зв’язки, намагаємося допомогти у різних ситуаціях. І мені дуже приємно, що з кожним роком наша родина стає все більшою і міцнішою.

 

15 травня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів