Як пів століття тому повінь ледь не знищила закарпатське місто (ФОТО)

Як пів століття тому повінь ледь не знищила закарпатське місто (ФОТО)
Закарпатці пам'ятають про цю трагедію.

 

Трагедія трапилася 13 травня 1970 року опівдні. Тиса в Тячеві вийшла із своїх берегів. За годину все місто було затоплене, а будинки знеструмлені. У результаті з різних причин загинули 5 людей. Трагічний випадок стався з шваграми: місцевим Шелем Куном і вихідцем зі Східної України Борисом Косенком. Вони добровільно на тракторі рятували хворих із затопленої лікарні.

В одній із поїздок за хворими їх трактор потрапив у яму, що утворилася від виру течії Тиси на розі вулиць Партизанської, Жовтневої, Вайди, і застряв там торцем. Так їх і знайшли через два дні втопленими за кермом трактора. Поряд із цим місцем у сквері через рік їм було поставлено пам’ятну стелу, на якій у траурному вінку викарбувано текст Указу Президії Верховної Ради СРСP від 12 березня 1971 року про нагородження їх посмертно орденом «Знак пошани». Сьогодні тяжко уявити, що від міста Тячева могло нічого не залишитися.

Тоді житловий фонд міста був пошкоджений на 90 %, 1860 будинків постраждали, з них понад 50 потребували відбудови з фундаменту. Було обстежено і складено відповідні документи про заподіяння збитків і їхня вартість на всі будинки, які були зруйновані. Крім того, необхідно було терміново оформити понад 2000 будівельних паспортів на індивідуальну житлову забудову за пільговими низькими цінами.

 

Mukachevo.net

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

18 травня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів