До уваги закарпатців, які тимчасово ввезли авто, але через карантині обмеження не змогли їх вчасно вивезти

До уваги закарпатців, які тимчасово ввезли авто, але через карантині обмеження не змогли їх вчасно вивезти
З кожним днем у новинах з'являється все більше і більше повідомлень про відкриття пунктів пропуску, про відновлення залізничного, автобусного сполучення, послаблення карантинних обмежень та можливість в'їзду для українців на територію держав ЄС. Тому все більше наших співвітчизників виїжджає за межі України. 

 

Що робити, коли особа не змогла вивезти автомобіль через карантин?

  1. Перше, що слід зробити особі - це письмово повідомити митний орган про дію обставин непереборної сили та особисті обставини через які вона не може вивезти у встановлені терміни транспортний засіб. Варто розуміти, що подання заяви у митницю  про неможливість вивезення автомобіля не звільняє особу від адміністративної відповідальності за перевищення терміну тимчасового ввезення! 
  2. Надати митному органу документи, що підтверджують дію обставин непереборної сили та особисті обставини громадянина. 

 

Які це документи та де їх отримати? Відповідь на це питання неможливо надати, так як такі обставини у кожної особи індивідуальні. Наприклад, громадянин контактував із особою, в якої підтверджено захворювання на COVID-19. Згідно з Порядком здійснення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією, що затверджені постановою КМУ від 20.05.2020 N. 392, такі особи підлягають обов'язковій самоізоляції строком 14 днів. 

 

Але що робити, якщо якраз у цей період громадянин повинен виконати зобов'язання із вивезення автомобіля? В такому випадку особа звертається із письмовою заявою до митного органу із проханням продовжити термін тимчасового ввезення транспортного засобу та надає документ від органу охорони здоров'я, що підтверджує перебування особи на самоізоляції. У такому випадку митним органом може бути прийнято рішення про продовження терміну тимчасового ввезення автомобіля на час, необхідний для самоізоляції і жодні штрафні санкції при виїзді з України на особу не накладатимуться.

  1. Якщо особа не може надати документ, що підтверджує тривалість дії обставин непереборної сили на момент звернення до митного органу? Наприклад, особа потрапила в лікарню, однак відомості про термін лікування їй наразі невідомо. В такому випадку особі слід забезпечити подання таких документів вже після завершення таких обставин безпосередньо в пункті пропуску при виїзді за межі України.
  2. Дуже часто громадяни подають заяви про продовження терміну тимчасового ввезення посилаючись на карантин в Україні, встановлений Кабінетом Міністрів України, однак, не зазначають які саме карантинні обмеження не дозволяють їм вивезти автомобіль та не надають жодних підтверджуючих документів. У такому випадку митний орган відмовляє у продовженні терміну тимчасового ввезення транспортних засобів. Дійсно, карантин, установлений Кабінетом Міністрів України визнано обставиною непереборної сили, однак згідно ч. 1 ст. 617 Цивільного кодексу України, особа, яка порушила зобов’язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. 

Таким чином факт, що саме по собі включення до переліку форс-мажорних обставин карантину, не свідчить про те, що карантин автоматично звільняє особу від відповідальності за невиконання її обов’язку. Така сторона повинна довести в кожному випадку наявність причинно-наслідкового зв’язку між карантином та невиконання нею зобов’язань. Більш детально про визнання обставин форс-мажорними обставинами можна ознайомитися на сайті Торгово-промислової палати України: https://ucci.org.ua/press-center/ucci-news/chi-viznaie-tpp-ukrayini-karantin-ta-spalakh-koronavirusu-fors-mazhorom.

Закарпатська митниця

 

29 червня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів