Дефіцит вакцин. Чи можна в Закарпатті щепитися від грипу?

Дефіцит вакцин. Чи можна в Закарпатті щепитися від грипу?
І в столиці, і в регіонах доволі часто можна почути байки про жахи вакцинації, всесвітню змову "фармацевтичної мафії" й інші страшилки. Та, попри це, вакцини від грипу, як тільки вони з’являються у продажу, українці розмітають за лічені години. І тиждень за тижнем попит не зменшується.

 

COVID-19 в інформаційному просторі залишається «головною хворобою» світу у 2020 році. Але інші захворювання, у тому числі респіраторні, теж ніхто «не скасував». І варто пам’ятати, що восени і взимку їх лише більшає. За даними РНБО, в останні роки під час епідсезону тільки в лікарні з діагнозом «грип» потрапляло, приблизно, 280 тисяч українців.

У 2020 році очікується чотири штами. Тож влада закликає громадян вакцинуватися від грипу. «Нам необхідно вакцинуватися від сезонних штамів грипу, щоб уникнути можливого поєднання грипу та COVID-19», - заявив головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Хто заздалегідь підготовлений – той щеплений

Вакцини, які потраплять у центри первинної медичної допомоги (заклади первинної ланки), безкоштовно передбачені для профілактики грипу у пацієнтів з інвалідністю по захворюванню, яке має високий ризик виникнення ускладнень та тяжкий перебіг інфекції (такі як цукровий діабет, імунодефіцити, бронхіальна астма, хронічні захворювання нирок, печінки, легень, хвороби крові та ін.), медичних працівників, вагітних. В закладах вторинної ланки за бюджетні кошти також вакцинуватимуть медичних працівників.

«Щеплення від сезонних штамів грипу ми, лікарі, рекомендуємо робити всім, хто має бронхіальну астму, гіпертензію, надлишкову масу, цукровий діабет, переніс онкологічні захворювання чи хіміотерапію – вони у зоні ризику», - розповів УНІАН лікар-інфекціоніст Віктор Петров.

Попри те, що родина Бабидоричів з Ужгорода не належить до цих категорій, вони щеплюються від грипу вже сьомий рік поспіль. Марина – адміністратор у гіпермаркеті, щодня контактує з величезною кількістю людей, тож ризик занедужати в неї – величезний.

«Вісім років тому в мене був грип – температура була такою, що традиційний «коктейль» жарознижуючих температуру не збивав, - розповіла вона УНІАН. – Мені викликали швидку, якось відійшла. Потім почалися ускладнення – гайморит, бронхіт, довелося приймати антибіотики, величезні гроші родина лишила в аптеці. Імунітет після цього відновлювався дуже довго, постійно «вилазили» якісь болячки…».

Ілюстрація REUTERS

Ілюстрація REUTERS

Після цього Марина готувалася до кожної зими серйозно – купувала вакцину від тих штамів грипу, які тоді циркулювали: «Перш ніж вколоти вакцину, радилася з дільничною лікаркою. Я спитала її про користь і шкоду вакцини, мене турбувало, чи сильного удару вона завдає по організмові. Мудра лікарка мені сказала тоді одну фразу, яка допомогла відкинути всі сумніви: «А ви уявіть, якої шкоди вашому організмові завдають антибіотики та інші лікарські засоби, які ви будете вимушені вживати в тому разі, якщо занедужаєте і виникнуть ускладнення. Зважте на цей факт»».

За словами Марини, перші дві зими вакцинування від грипу в неї навіть нежиті не було.  Після того, як випробувала на собі, заздалегідь вакцинує всю родину. Здебільшого, епідсезон проходять без ГРВІ та грипу, одного разу в молодшої доньки було щось схоже на початок сезонної недуги, але вона минула досить швидко і легко. Тож цьогоріч родина Бабидоричів щепилася відразу, як вакцини з’явились в Ужгороді.

Ще одна мешканка міста Вікторія Сабо розповідає, що завжди використовувала європейські вакцини, адже до поширення COVID-19 місцеві привозили собі медичні препарати з-за кордону. «Так, це було складно – набирали повний термос льоду, запаковували вакцину і привозили… Потім знайшли в Кішварді (угорське місто майже за 60 км від Ужгорода) лікарку, яка переїхала працювати з Закарпаття в місцеву лікарню, і вже їздили постійно до неї на прийом. Вона вела і приватну практику, тож вводила дітям вакцини безпосередньо в своїй поліклініці. Від сезонного грипу так само роками всією родиною щепилися в Угорщині», - розповідає жінка.

Цього року, за словами Вікторії, вакцинуватися теж вдалося. Хоча переймалися, що Угорщина не впустить українців. «На щастя, ми «зловили» той час, коли можна було виїхати. На територію так званого малого прикордонного руху заборона на в’їзд не діяла, а Кішварда в цю зону потрапляє», - каже жінка.

Враховуючи дорогу й той факт, що вакцини робили в приватній клініці, вийшло трохи дорожче, ніж можна було б це зробити в Ужгороді, але «…не критично. Головне, що ми з чоловіком і донькою зробили щеплення, а купа моїх знайомих, які шукали вакцину в Ужгороді, поки ще чекають на неї у чергах».

Чи є дефіцит?

В Ужгороді двокомпонентна південнокорейська «Джисі Флю» була доступна на початку жовтня. Але в дуже обмеженій кількості – 200-300 доз. Приблизно стільки ж було нідерландської трикомпонентної. «Третя, найбільш популярна зараз вакцина – французька «Ваксігрип Тетра». До Закарпаття надійшло близько 3 тис доз. Але зараз в аптечних мережах їх вже немає», - розповів УНІАН лікар-інфекціоніст Віктор Петров.

За його словами, нестача вакцин пов’язана не тільки з малою кількістю доз у наявності, а й з ажіотажним попитом: «Люди почали частіше звертатися, вони стають свідомішими, розуміють, що треба берегти себе від тих хвороб, від яких це реально зробити… Але нестача вакцин – це ускладнення епідемічної ситуації з коронавірусом, до якої додається епідемія грипу! Особливо гостро це відчуватимуть у великих колективах».

Однак фахівці переконують: нехтування сезонним щепленням від грипу може мати катастрофічні наслідки, особливо на фоні ситуації із захворюваннями коронавірусом, погіршення якої вже відбувається. Адже, по-перше, неконтрольована ситуація із сезонним збільшенням кількості хворих на грип та ГРВІ ускладнить діагностику COVID-19, тобто дасть додаткове навантаження на систему охорони здоров’я, яка вже й зараз працює у режимі «останнього подиху». По-друге, спеціалісти вже діляться «страшилками» про свій досвід лікування пацієнтів, яким «пощастило» одночасно підхопити і грип, і коронавірус. За словами лікарів, одночасна системна атака цих вірусів робить з організмом людини щось страшне.

УНІАН

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

09 листопада 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів