Сучасна «Підкарпатська Русь» в об’єктиві чеської фотографки Дани Киндрової (ФОТО)

Сучасна «Підкарпатська Русь» в об’єктиві чеської фотографки Дани Киндрової (ФОТО)
Відвідуючи Закарпаття на початку минулого століття, тогочасну Підкарпатську Русь, фотографи особливо бачили справжню «екзотичність» краю. Їх світлини показують зріз доби, і є унікальними документами, що ілюструють багатонаціональність, традиції, побут, архітектуру, еклектику Срібної землі в кожній деталі. Особливо іноземних, а також чеських (для яких Підкарпатська Русь була частиною країни) фотографів вабили віддалені, несходжені регіони, де життя горян ще було первісно «диким», не «зіпсованим» цивілізацією, яку несла з собою демократична, як на свій час, Чехословаччина.

 

Порівнюючи теперішнє Закарпаття із Закарпаттям сто років тому, можна побачити багато змін. Щось докорінно переінакшилося чи вдосконалилося, щось важливе загубилося й втрачено назавжди. Однак, і зараз є такі регіони, місця, глибинки, заховані в пралісах, у деталях дерев’яних церков, старих хат, вкритих драницями, в емоціях людей, чи традиціях та обрядах, що сфотографувавши їх у чорно-білих кольорах, ми наче перенесемося на століття назад, у Підкарпатську Русь…

Це зрозуміла відома чеська фотографка Дана Киндрова, яка вперше відвідала Закарпаття у важливі історичні часи, коли похитнувся і рухнув Радянський союз.

Дана Киндрова. Foto: Igor Malijevský asociacefotografu.com

«Вперше я поїхала у Підкарпатську Русь (нині Закарпатська область в Україні) у серпні 1991 року, через кілька днів після московського перевороту. Радянський союз мав ось-ось впасти, і тоді я наївно думала, що цей клаптик землі, який Сталін безсоромно вкрав від нас наприкінці війни, може знову стати частиною Чехословаччини. Однак політика – це складна справа, і незабаром я зрозуміла, що не буде виправдання таким діям та повернення. Після розпаду Чехословаччини від цієї ілюзії остаточно відмовилися і мешканці Закарпаття», – згадувала Дана Киндрова.

"Podkarptská Rus". Foto Dana Kyndrová fotomosty.info

"Podkarptská Rus". Foto Dana Kyndrová galerie-drtikol.com

Попри те, що очікування Дани Киндрової не здійснилися, вона, захоплюючись природою, горами та людьми, продовжила їздити на Закарпаття протягом 90-х років минулого століття. І робила це до 2006 року, фіксуючи все цікаве на камеру.

Можна простежити, що її фотографії пов’язані характерним підходом до творення: домінує тема людини, сімейного життя, праці та дозвілля. Ці зображення можна сприймати не лише як гуманістичну фотографію, а й як репортаж, документальний фільм чи психологічний портрет.

"Podkarptská Rus". Foto Dana Kyndrová. Фото зі сторінки Facebook Karolína Dobromysl Beroun

"Podkarptská Rus". Foto Dana Kyndrová, httpfejkolejka.blogspot.com

Цикл фотографій, які фотографка зробила на Закарпатті, об’єднані в одній фотокнизі під назвою «Підкарпатська Русь». На чорно-білих фотографіях – практично весь цикл життя людини: від народження та хрестин, до смерті та прощання з цим світом… За словами авторки, формуючи таку книгу, повинен бути рядок і уявлення про те, що слід сказати і показати. Це тематичний проєкт, який вона називала "візуальна література".

"Podkarptská Rus". Foto Dana Kyndrová, cameralabs.org

"Podkarptská Rus". Foto Dana Kyndrová, brdskyspoj.cz

Зауважу, що Дана Киндрова не одна з чеських фотографів, які з певною ностальгією відвідують та фографують Закарпаття. Романтика Підкарпатської Русі і зараз мотивує до досліджень багатьох митців, що відкривають тематику, яка за 20 років встигла закарбуватися в пам’яті та мистецтві спільної українсько-чеської історії.

"Podkarptská Rus". Foto Dana Kyndrová, 1991 itf.cz

"Podkarptská Rus". Foto Dana Kyndrová, brdskyspoj.cz

"Podkarptská Rus". Foto Dana Kyndrová, brdskyspoj.cz

Довідково.

Дана Киндрова, (4 квітня 1955, Прага) – документальна фотографка, що займається гуманістичною фотографією. Володарка премії Чеська фотографія за 2008 рік.

Закінчила Празьку гімназію Яна Неруди (1974), вивчала російську та французьку мови на факультеті мистецтв Карлового університету в Празі (1979), викладала на кафедрі мов, FSI VUT та AMU у Празі (1980-1992). Почала фотографувати в 1973 році і в основному це була чорно-біла гуманістична фотографія. З 1976 року її фотографії виставлялися на понад шістдесяти авторських та багатьох інших спільних виставках у Чехії та за кордоном. Працювала над довгостроковими проєктами "Підкарпатська Русь", "Жінка", "Росіяни". У 1990-1991 роках вона зафіксувала на своїх знімках виїзд радянських військ з Чехії. Її фотографії неодноразово нагороджували на конкурсі Czech Press Photo. У 1998 році виграла головний приз у національному турі премії Euro Press Photo Fujifilm. Роботи Дани Киндрової представлені в колекціях Моравської галереї в Брно, музеях Франції, Великобританії, США.

"Podkarptská Rus". Foto Dana Kyndrová Skotarskoje, 1992 fotomosty.info

"Podkarptská Rus". Foto Dana Kyndrová Skotarskoje, 1992, fotomosty.info

"Podkarptská Rus". Foto Dana Kyndrová, docplayer.cz

"Podkarptská Rus". Foto Dana Kyndrová, Lopuchov, 1999 fotomosty.info

"Podkarptská Rus". Foto Dana Kyndrová, 1999 itf.cz

"Podkarptská Rus". Foto Dana Kyndrová, Часопис "Podkarpatská Rus" за 2015 рік

"Podkarptská Rus". Foto Dana Kyndrová, Часопис "Podkarpatská Rus" за 2015 рік

"Podkarptská Rus". Foto Dana Kyndrová, old.mkuh.cz

"Podkarptská Rus". Foto Dana Kyndrová, old.mkuh.cz

"Podkarptská Rus". Foto Dana Kyndrová, dk-kromeriz.cz

Виставки світлин з проєкту «Підкарпатська Русь» відбувалися у Чехії та Словаччині. В Україні ці світлини публікуються вперше.

Михайло Маркович, для uzhgorod.net.ua


Читайте також:

Підкарпатська Русь, або Закарпаття в об’єктиві чеських дослідників: Богуміл Ваврушек

Підкарпатська Русь, або Закарпаття в об’єктиві чеських дослідників: Амалі Кожмінова

Підкарпатська Русь, або Закарпаття в об’єктиві чеських дослідників: Рудольф Гулка

Підкарпатська Русь, або Закарпаття в об’єктиві чеських дослідників: Флоріан Заплетал

 

25 грудня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів