Найстаріший дерев’яний храм Закарпаття відреставрують перетворять на музей

Найстаріший дерев’яний храм Закарпаття відреставрують перетворять на музей
У церкві Святого Миколая Чудотворця в Колодному створять музей. Збудований 550 років тому храм знаходиться у власності Углянської громади. Більшість часу церква зачинена, адже знаходиться в аварійному стані.

 

Голова Углянської територіальної громади Іван НЕМЕШ розповів:

– Наступного тижня будемо скликати позачергову сесію, приймати рішення щодо створення музею. Другий крок – робити проектно-кошторисну документацію. І шукати у місцевому бюджеті кошти, щоб долучатися до співфінансування.

Спершу проведуть протиаварійні роботи, щоб вона не завалилась, щоб зробити перекриття – це приблизна вартість біля 2,5 мільйонів гривень. Проект відновлення храму можна буде подавати на грантові та секторальні програми, фінансування Держфонду регіонального розвитку, програми «Велика реставрація». Шляхи фінансування та першочерговий план дій обговорили під час виїзної наради у Колодному:

Віднайшли і старовинний іконостас, який кілька десятиліть вважався втраченим. Художній музей ім. Й. Бокшая готовий передати його громаді після реставрації храму та забезпечення належних умов зберігання ікон. Адже головне завдання проекту – не просто відновити церкву, а зберегти цілісність храмового комплексу.

Пресслужба облради

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

19 лютого 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів