В Ужгородській міськраді обговорили стандарти соціального захисту військовослужбовців та їх сіме

В Ужгородській міськраді обговорили стандарти соціального захисту військовослужбовців та їх сіме
Круглий стіл на тему «Перспективи розвитку (посилення ) соціального захисту військовослужбовців та їх сімей в умовах впровадження стандартів (критеріїв) NATO у Збройних силах України»  сьогодні відбувся в Ужгородській міській раді

 

.У дискусії взяли участь міський голова Богдан Андріїв, його заступник Вадим Борець, начальник відділу реалізації соціальних гарантій департаменту соціального та гуманітарного забезпечення Міністерства оборони України Сергій Кучеренко, ад’юнкт наукового відділу Національного університету оборони України імені Івана Черняховського полковник Микола Журавльов, директорка департаменту соціальної політики Ужгородської міської ради Алла Келемец, начальниця відділу оборонної та мобілізаційної роботи  Ужгородської міської ради Ірина Зима, заступник начальника Закарпатського обласного військового комісаріату Олександр Тельнов, начальник відділу оформлення допомог, пенсій та пільг обласного військкомату Ігор Байда, представниця ГО «Наше рідне Закарпаття», яка в УжНУ працює для соціальної адаптації військовослужбовців та учасників АТО Ольга Костянець, голова Закарпатського крайового товариства “Просвіта” Павло  Федака.

Насамперед Сергій Кучеренко та Микола Журавльов вручили міському голові Ужгорода Богдану Андріїву грамоту від міністра оборони України за підняття престижу військової служби, допомогу військовослужбовцям. Передали також витяг із наказу Міноборони із подякою за сприяння  спільному союзницькому міжнародному  підйому на Говерлу в лютому цього року за участі військовослужбовців Північноатлантичного альянсу NATO та Збройних сил України.

Богдан Євстафійович наголосив, що напруження ситуації на сході України останнім часом вкотре нагадало всім, наскільки важлива підтримка Збройних сил України на всіх рівнях. Звичайно, забезпечення найбільше залежить від держави, але органи місцевого самоврядування теж повинні долучатися до підтримки ветеранів, учасників АТО/ООС, допомагати їхнім родинам. Міський голова додав, що план весняного призову в Ужгороді виконується, зазначив, що для молоді зараз, як ніколи, дуже важливо розуміти: хто усувається від того, щоб, умовно кажучи, годувати свою армію, буде змушений годувати чужу.

Сергій Кучеренко зазначив, що для приєднання до стандартів НАТО треба розділити питання забезпечення та захисту військовослужбовців. Розповів про напрацювання нової концепції забезпечення захисників держави житлом, гідною оплатою праці. Звернувся з проханням до міської влади допомагати учасникам АТО/ООС у соціальній адаптації, здобутті освіти, перекваліфікації, постійно тримати на контролі пріоритетне забезпечення місцями в дитсадках та школах для дітей військовослужбовців, ветеранів, резервістів, сприяти отриманню житла для військовослужбовців в оренду.

За словами Ольги Костянець, в УжНУ вже кілька років проводиться навчання для цієї категорії осіб, зокрема з інформаційних технологій та ведення бізнесу. Значні можливості для цього надає Фонд, який співфінансується урядом Норвегії.

Ірина Зима попросила сприяння Міноборони, щоб змінили норму, через котру зараз банки не хочуть надавати ветеранам кредити, а Ігор Байда – вирішити із пенсійним забезпеченням військовослужбовців.

Алла Келемец інформувала: в Ужгороді діє Програма медичного забезпечення ветеранів та інвалідів Великої Вітчизняної війни на 2018-2022 роки, за якою  учасники бойових дій забезпечуються життєво необхідними медичними препаратами, їм проводиться зубопротезування. Торік на неї використали понад 1,2 млн грн. Діє і Програма додаткових гарантій соціального захисту громадян на 2020-2022 роки» щодо надання матеріальної допомоги учасникам АТО/ООС,  вона, серед іншого, передбачає матеріальну допомогу,  покриття додаткових витрат на житлово-комунальні послуги. За кошти держбюджету для 4 учасників бойових дій з числа ВПО придбали житло на загальну суму майже 3 млн 796 тис грн. Протягом 2018-2020 років на реабілітацію направили 58 учасників бойових дій з числа учасників АТО на понад 590 тис. грн., оздоровлення – 68 учасників, на 622 тис. грн. Дітей учасників бойових дій у садочках та школах забезпечують безкоштовним харчуванням.

Постійно підтримують і військові частини, що розташовані у місті. Минулого року прийняли Програму надання шефської допомоги військовим частинам, розташованим на території Ужгорода вже на 2021-2022 роки, загалом на неї передбачено  800 тис. грн. За окремою міською Програмою з минулого року ужгородці, які уклали контракт із Збройними силами, отримують одноразову допомогу по 10 тис. грн, торік таких містян було 53.   

Сергій Кучеренко високо оцінив допомогу, яку в Ужгороді надають військовослужбовцям та їхнім родинам.

Ужгородська міська рада

 

26 квітня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів