Досвід Франції: крах «нових» облич і запит на професіоналів

Досвід Франції: крах «нових» облич і запит на професіоналів
Перший тур виборів до місцевих рад у Франції здивував рекордно низькою явкою виборців та підтвердив крах моделі нових «облич» у владі. Ця тенденція набирає обертів і в Україні. 

 

Про це пише відомий політолог Віталій Кулик у своєму блозі на «Цензор.НЕТ».

Він зазначає, що президентська партія «Вперед, Республіка!» зазнала серйозної поразки на цих виборах і отримала лише близько 10-11% голосів виборців. Не допомогло покращити результат навіть «турне по країні» самого Макрона.

«Вже зараз очевидно, що має місце крах моделі «нових облич/ноунеймів» у політиці, яку реалізовував Макрон увесь час перебування у владі», – пише політолог. 

Він розмірковує над тим, що після «ноунеймів» у французів виник запит на «профі». Подібна тенденція, на його думку, спостерігається і серед українців – «результати макронівської партії вказують на зміну тренду».

«Виборець, зіштовхнувшись із безпорадністю та непрофесіоналізмом «інстаграм/тік-ток-політиків» в час кризи та карантину втрачають до них довіру та віддають перевагу людям з досвідом», – переконаний Кулик. 

Очевидно, що пандемія та світова економічна криза позначилися на рейтингах очільників деяких держав, однак найбільше це відчули ті лідери, які у складний для країни час продемонстрували розгубленість перед серйозними викликами.

«Це світова тенденція, яка поступово проявляється і в Україні, де все більше людей відмовляють у довірі «ноунеймам» зі «слуг» і «Голосу» та звертаються до професійних команд. Це не означає, що українці знову повернуться до олігархічно-популістських проєктів типу ОПЗЖ та «Євросолідарності». Але це відкриває шанс справді дискурсивним силам. Вони на часі», – резюмує політолог.

 

25 червня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів