Іван Крулько: Влада має більше уваги приділяти Українським Карпатам

Іван Крулько: Влада має більше уваги приділяти Українським Карпатам
На виконання Державної програми про розвиток Карпатського регіону, яка затверджена Указом Президента, два роки поспіль з держбюджету «виділяється» нуль гривень.

 

На цьому наголосив Іван Крулько, заступник голови  партії Батьківщина, в.о. голови Закарпатської обласної організації ВО « Батьківщина», 1-й заступник голови бюджетного Комітету  Верховної ради під час форуму «Карпати-30», що пройшов днями у Нижньому Солотвині на Ужгородщині.

«Вважаю, що влада має більше уваги приділяти Українським Карпатам, що є перлиною для туризму, стратегічним регіоном для інвестування, регіональним плацдармом для європейської та євроатлантичної інтеграції. Бо останні кілька років є певні покращення щодо дорожньої інфраструктури, але треба ще й створювати можливості для розвитку новостворених ОТГ. Бо субвенція для ОТГ, по суті, знята, на територіальні громади  покладені величезні обов’язки,  і при цьому у них дуже мало прав. Крім того, треба розуміти, що соціально -економічний розвиток гірських населених пунктів значно нижчий, ніж у цілому по Україні! І це треба терміново виправляти!», зауважив народний депутат.

У ході дискусії  учасники зупинились  на питанні транскордонного співробітництва, що дозволяє фінансувати різні проєкти - від культури до екології і бізнесу - за рахунок місцевих бюджетів і коштів Євросоюзу і виконанні Державної програми про розвиток Карпатського регіону, яка затверджена Указом Президента.

« Проблема у тому, що Програма є, але вже два роки поспіль з держбюджету на її виконання «виділяється» нуль гривень. Я, як народний депутат, подавав торік поправку і пропонував профінансувати цю програму на 400 млн гривень. Але, на жаль, моя пропозиція не була підтримана монобільшістю», -  резюмував заступник Голови партії, голова Закарпатської Батьківщини.

Під час форуму «КАРПАТИ-30» виступила й  Мирослава Ливч,   депутат фракції ВО «Батьківщина»,  керівник апарату Закарпатської обласної ради, яку нагородили Подякою Міністерства розвитку і громад «за високий професіоналізм , сумлінну працю і вагомий особистий внесок у реалізації державної політики у сфері розвитку  місцевого самоврядування, територіальної організації адміністративно-територіального устрою».

На думку Мирослави Ливч,  проведення подібних заходів  дає змогу  окреслити проблеми,  підняти їх на достатньо високий рівень дискусії і консолідовано їх вирішувати. А також напрацювати вирішення проблем у діяльності місцевих громад та можливості транскордонної співпраці в регіоні.

«Карпати починають повертатись у політичний «порядок денний». Доказом цього є активна участь у дискусіях представників двох ключових комітетів Верховної Ради України – Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування і Комітету з питань бюджету, представників уряду, парламенту, регіонів і лідерів місцевих громад Карпатського регіону»-, зауважила Мирослава Ливч.

Також у рамках форуму "КАРПАТИ – 30» оголошено результати конкурсу ініціатив місцевих карпатських громад - 2021, організатором якого є Асоціація «Єврорегіон Карпати-Україна».

З  88 заявок від закарпатських громад, благодійних фондів і  організацій  - 20-ть проєктів були визначені переможцями  конкурсною комісією.  Йдеться про проєкти  у  спортивній, освітній і туристичній сферах.

Вл. інф.

 

 

 

 

12 липня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів