Перед Великоднем ціни ще можуть зрости — аналітик Українського клубу аграрного бізнесу

Щороку перед Великоднем в Україні традиційно зростають ціни на продукти. Аби спекти 3-4 паски, доведеться викласти 236 грн, розповів Українському радіо аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка. Він також попередив, що ціни на яйця можуть зрости ще на 10%. А от що стосується борошна та деяких молочних продуктів, то ціни навіть трохи впали, - пише Суспільне.
Останні кілька тижнів спостерігається традиційне сезонне зростання ціни на м'ясо, розповів Гопка. За його словами, завжди за два тижні до Великодня ринок активізовувався. Але цьогоріч він активізувався майже за місяць.
Якщо взяти за приклад базовий святковий набір, то ціни продуктів, потрібних для випікання паски, цьогоріч зросли:
- Курага, родзинки, чорнослив — зростання ціни від 20 до 30%
- Цукор зріс від 25 до 29%
- Борошно в ціні не змінилося
- Масло вершкове і молоко зросло до 10%
- Яйця — ціна зросла вдвічі. Можуть зрости до 10.
- Молочні продукти — діапазон цін різний
То ж для випікання 3-4 пасок потрібно витратити мінімум 236 грн, зауважив аналітик.
Ціна на м'ясо зросте на 5-10%, але зниження після свят вже не буде
"Найпопулярнішою є свинина, яка стабільно тримає попит серед переробників перед святами. Ціна до Великодня може зрости ще на 5-10%. А от стрімкого зниження цін після свят ми не побачимо. Травень завжди був початком збільшення літнього попиту на м'ясо", — сказав Гопка.
Нині ціни на м'ясо на рівні:
- Свинячий ошийок — від 189 грн до 220
- Свиняча лопатка — від 165 до 179 грн
- Грудинка — 169-171 грн
Сало за рік зросло на 13 %, на нього був великий стрибок ціни восени.
Чому ростуть ціни на м'ясо
За словами аналітика Українського клубу аграрного бізнесу, ціна на м'ясо зросла, зокрема, через зменшення імпорту продукції.
"Сезонно перед великими святами завжди зростав імпорт м'яса. Раніше активно імпортували щомісяця 1500-3000 тонн. Зараз ми імпортуємо 500-700 тонн. На внутрішньому ринку свинина сьогодні є дешевшою, ніж на тих ринках, які ми імпортували раніше”, — сказав Гопка.
Він додав, що попри скорочення поголів'я під час війни на 14% з минулої осені, переробники намагаються забезпечити заздалегідь продукцією покупців м'яса.
Багато великих комплексів та підприємств базувалося в південному та східному регіоні, пояснив експерт. Ті підприємства, які пережили обстріли, намагаються відновлюватися. Серед причин зростання ціни на м'ясо Гопка також назвав і зростання собівартості виробництва.
"Будемо фіксувати зростання ціни на головні кормові компоненти. Багато чого імпортується з-за кордону. Витрати на логістику зросли також. А це все впливає на собівартість виробництва", — сказав Гопка.
Він додав, що ціна залежить і від точки, де купують м'ясо: на ринку, чи в магазині.
До теми
- Від фізика до снайпера. Як шкільний вчитель став невидимим воїном Нацгвардії
- «Велика Паладь-Нодьгодош»: перше відкриття прикордонного КПП за 20 років. Як працюватиме і розвиватиметься новий пункт пропуску на Закарпатті?
- «Мені є за кого воювати – шестеро дітей. Наймолодша донька народилася минулого місяця…» Історія бійця 128-ї бригади Володимира
- «Я українець і готовий життя покласти за своїх дітей…» Історія бійця 128-ї бригади Василя
- Плямисті олені, 57 гектарів і пантокрин: ферма, якої нема більше ніде в Україні
- Петанк як реабілітація: в Ужгороді пройшов тренінг для фізіотерапевтів
- Ліф на варті кордону: чотирилапий герой Чопського загону
- Може летіти на відстань до 7 км: волонтери "Руху підтримки закарпатських військових" виготовили дрон "Горгона"
- «В пікіруючому польоті скидаю вибухівку прямо у ворожий бліндаж…» Історія бійця 128-ї бригади Романа
- «За три виїзди в мене було п’ять підривів на протипіхотних мінах…» Історія бійця 128-ї бригади Олега
- "Моє завдання як оператора БПЛА — збереження особового складу та захист держави" — нацгвардієць Мар’ян Витязь
- «Діти – моя найбільша мотивація, я тут, щоб росіяни не дійшли до мого дому…» Історія бійця 128-ї бригади Василя
- Кавування по-закарпатськи у ветеранській кав’ярні Gato: історія Михайла Кузьми “D2”
- Від сцени до лінії фронту: історія актора Мукачівського драматичного театру Євгена Човбана
- «Чи виконав я свою місію – відомстив за батька? Поки ні, буду воювати до закінчення війни…» Історія Владислава, бійця 128-ї бригади
- «Після того, як ми побачили ті звірства, які вчинили росіяни в Бучі, Бородянці, Ізюмі, головне для нас – не стати такими ж, як вони» Історія капелана Андрія
- Закарпаття спільно з Румунією та Угорщиною організує освітні заходи для школярів та вчителів
- Найстаріший капелан: отець Іван Ісайович понад 10 років опікується військовими
- «Я довіряю своєму підрозділу, ми працюємо як злагоджений механізм…» Історія бійця 128-ї бригади Сергія
- "Янголи в пікселі": історія військового медика Еріка Глеби, який на фронті евакуював понад тисячу бійців
До цієї новини немає коментарів