Майже кожен захід — це був збір грошей для ЗСУ. Як на Закарпатті функціонує розважальна культура під час війни

Майже кожен захід — це був збір грошей для ЗСУ. Як на Закарпатті функціонує розважальна культура під час війни

 

Дипломатичний, санкційний, волонтерський, інформаційний та реабілітаційний — у таких напрямках працюють представники Департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОВА з початку повномасштабного вторгнення. Про це 22 травня на брифінгу розповів директор Євген Тищук. За його словами, за цей час провели різні благодійні заходи, - інформує Суспільне.

Євган Тищук каже, що культура з перших днів повномасштабної війни почала працювати на реабілітацію і на волонтерську діяльність. "Це перше, що ми змогли зробити, перш ніж Міністерство культури вже давало якісь пропозиції щодо роботи. Відразу всі наші заклади культури перейшли на волонтерську діяльність — це прийом переселенців. Реабілітаційний напрямок — це коли ми почали готувати спеціальні майстер-класи для дітей та для дорослих. Дуже багато проєктів наші творчі колективи області почали робити саме на дипломатичному фронті. Чому? Тому що ми знаходимося на кордоні з європейськими країнами. Так дуже багато наших колективів — Закарпатський народний хор, Академія культури і мистецтв, хор "Кантус", театри та філармонія, музеї, всі-всі-всі — почали працювати на те, щоб виїжджати за кордон і формувати виставки, показувати фільми, проводити фестивалі та презентації для того, щоб презентувати українське мистецтво. Це теж інформаційна діяльність департаменту, тому що через кожен майстер-клас, через виставку, постановку, перфоманс ми інформаційно доповідаємо розповідаємо про Україну, не тільки про культуру, а й про події, що відбуваються, про правду. Подій було проведено дуже багато ми не підраховуємо кількості. Подій, дійсно, було дуже багато проведено і на міжнародному рівні, і на обласному, і на всеукраїнському. Практично кожен захід — це був збір грошей на потреби ЗСУ, але департамент культури і підвідомчі заклади збором грошей не займалися, цим займалися тільки волонтерські організації, які мали на це право", — розповів чоловік.

"У нашому гуртожитку Академії з перших днів повномасштабного вторгнення пройшло дуже багато переселенців майже щодня одні приїжджали, інші виїжджали закордон. Ми прийняли надзвичайно багато людей. Студенти та викладачі допомагали готувати їжу. Сьогодні в нашому гуртожитку живуть 60 переселенців, це мами з дітьми зі східних областей України", — каже ректорка Наталія Шетеля.

 

22 травня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів