Україна та Румунія погодили відкриття нового пункту пропуску – біля села Біла Церква над Тисою

Україна та Румунія погодили відкриття нового пункту пропуску – біля села Біла Церква над Тисою
Кабінет Міністрів України схвалив проєкт Угоди між Україною та Румунією щодо відкриття нового міжнародного пункту пропуску Біла Церква – Сігету Мармацієй. Новий пункт пропуску у першу чергу буде розрахований на пропуск вантажних транспортних засобів.

 

"Порушення логістичних ланцюгів через російське вторгнення та зростання навантаження на автомобільні пункти пропуску вимагає від нас рішень щодо розбудови прикордонної інфраструктури. Водночас вантажопотік до Румунії вже складає 18% серед всіх країнів-сусідів України та займає друге місце загалом. Новий пункт пропуску буде розрахований на пропуск 500 вантажівок на добу, близько тисячі легкових авто та 100 автобусів”, – підкреслив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Serhiy Derkach.

Першим кроком до відкриття пункту пропуску є погодження на рівні урядів проєкту Угоди. Безпосередньо будівництвом буде займатись Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України, яке за рішенням Кабміну опікується автомобільними пунктами пропуску.

Наразі земельна ділянка під будівництво реєструється для постійного користування Служби відновлення у Закарпатській області.

Надалі буде розроблена проектно-кошторисна документація на будівництво пункту пропуску та під'їзної дороги до прикордонного переходу. Попередня оцінка вартості будівництва становить близько 1,6 млрд гривень.

Учора ж голова Закарпатської ОВА Віктор Микита оприлюднив інформацію щодо початку будівельних робіт: 

"Разом з нашими іноземними партнерами ми розпочали роботу з реалізації цієї надважливої ініціативи на початку 2023 року в межах транскордонного співробітництва. Цьому передувала кропітка співпраця з консулом Румунії в Солотвині Граціаном-Флоріном Пирву та президентом ради повіту Марамуреш Іонелем-Овідіу Богданом.

У березні цього року наші партнери розпочали підготовчі роботи з будівництва нового мосту через Тису. Провели експериментальне буріння паль під майбутню штучну споруду через річку. Завдяки цим заходам вдалося виграти важливий час для завершення проєкту у встановлені терміни.

Згідно з планом роботи з будівництва мосту завершаться в другій половині 2024 року. Міст з’єднає Україну та Румунію і стане новим міжнародним пунктом пропуску «Біла Церква – Сігету Мармацієй».

Раніше рух між країнами тут здійснювався дерев'яним мостом, зведеним у 2000 році. Новий буде складатися з двох паралельних 260-метрових споруд, з двома смугами руху в кожному напрямку.

Фінансування ініціативи здійснюється ЄС у межах операційної програми для великих інфраструктурних проєктів POIM. Попередня вартість – близько 35,5 млн євро.

Щиро дякуємо Президенту Володимиру Зеленському за підтримку, колезі та справжньому другу Закарпаття Іонелу-Овідіу Богдану, главі ради повіту Марамуреш, і консулу Румунії в Солотвині Граціану-Флоріну Пирву – за ініціативу в реалізації важливого для наших країн проєкту. 

Ми обов’язково будемо разом у сильному та об’єднаному ???????? ЄС".

Довідково. Наразі на кордоні з Румунією функціонують п’ять автомобільних пунктів пропуску та один пункт пропуску для поромного сполучення. З них лише два оформлюють вантажні автомобілі: Порубне – Сірет і Дякове – Халмеу. Загалом за добу вони можуть пропускати не більше 400 вантажівок.

 

 

 

18 серпня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів