3 початку року на Закарпатті зареєстрували 2 669 випадків інфекційних захворювань

3 початку року на Закарпатті зареєстрували 2 669 випадків інфекційних захворювань
Про те, як на Закарпатті змінилася інфекційна захворюваність порівняно з минулими роками, на що нездужають краяни найчастіше та чого очікувати під час осінньо-зимового періоду, розповіли на брифінгу в ОВА.

 

У жовтні розпочався епідсезон 2024/25. Традиційно саме цієї пори зростає кількість випадків різних вірусних хвороб.

"3 початку цього року в області зареєстрували 2 669 випадків інфекційних захворювань, без врахування грипу, ГРВІ та ковіду. Це на 8% більше, ніж за аналогічний період тогоріч, коли зафіксували 2 470 випадків. Інтенсивний показник захворюваності становить 218 осіб на сто тисяч населення», – відзначила завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб Закарпатського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Вікторія Тимчик.

Здебільшого нездужають дорослі – 59%, діти – 41%. Серед останніх, зокрема, спостерігають приріст кашлюка, менінгококової інфекції, кору та вірусних гепатитів.

Найбільш поширеними серед закарпатців від початку року були гострі кишкові інфекції (32%), туберкульоз органів дихання та вірусні гепатити (по 19%). У структурі загальної інфекційної захворюваності 8% (221 випадок) при нормі 1–5% становлять вакцинокеровані інфекції. Найчастіше фіксують випадки кашлюка та кору.

За словами Вікторії Тимчик, ситуацію може ускладнити захворюваність на грип та ГРВІ, оскільки період підвищеної активності уже почався.

Протягом минулого тижня до медичних закладів області з ознаками ГРВІ звернулися 3 678 людей, що на 10% більше, ніж попереднього. У 100 осіб підтвердили коронавірусну інфекцію, з них 15 дітей та 85 дорослих, що на 16,3% більше, ніж попереднього тижня. Загалом на Закарпатті вищі за середні показники захворюваності в Берегівському та Ужгородському районах.

В області також фіксують випадки інфікування на лептоспіроз, лайм-бореліоз, вірусні гепатити А та С, кашлюк, кір і менінгококову інфекцію, розповів медичний директор Центру інфекційних хвороб, головний спеціаліст-експерт департаменту охорони здоров’я ОВА зі спеціальності «інфекційні хвороби» Михайло Поляк.

«За 9 місяців у регіоні на лептоспіроз захворіли 42 особи, що на 48% менше, ніж минулого року. 29 таких пацієнтів звернулися до нашого Центру. Також у нас проходили лікування хворі на лайм-бореліоз – 36 стаціонарно та 62 амбулаторно», – наголосив Михайло Поляк.

Він зазначив, що зараз у регіоні триває черговий циклічний підйом захворюваності на гепатит А. Від початку року занедужало 368 людей, 220 з них – діти. Найбільше випадків зареєстрували в Тячівському, Хустському та Берегівському районах.

За останні дев’ять місяців на 29% у порівнянні з минулим роком зросла кількість хворих на хронічний гепатит С. Серед дорослого населення виявили 59 нових випадків. Загалом лише в Центрі інфекційних хвороб на обліку перебуває 658 пацієнтів з таким діагнозом, 285 з них уже пролікували, 87 – ще отримують медичну допомогу.

«Від початку року побільшало хворих на кашлюк, 95 з 96 – це діти. Більше, ніж удвічі, зросла й кількість випадків менінгококової інфекції, якою занедужали 50 дітей та 15 дорослих. Тільки в нашому закладі з таким діагнозом госпіталізували 41 пацієнта. Всі згадані захворювання надзвичайно небезпечні й у разі несвоєчасного отримання лікування можуть призвести до інвалідизації чи смерті», – підкреслив Михайло Поляк.

 Убезпечити себе від інфекцій можна й потрібно шляхом імунізації. Вакцини, які входять до переліку Національного календаря профілактичних щеплень, можна отримати безплатно за направленням сімейного лікаря, інші – доступні до придбання за рекомендацією спеціаліста.

 

19 жовтня 2024р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів