Напередодні Великого Посту – кращі рецепти млинців

Напередодні Великого Посту – кращі рецепти млинців
Для православних цього року Масляна – тиждень перед Великим постом триватиме із 7 до 13 березня. Які млинці краще приготувати – поради від шеф-кухаря Валентини Савіної та кулінара Олександра Пашука.

 

Дитячі млинці

Для тіста: по 1,5 склянки кукурудзяного борошна, молока і цукру, 1 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 0,5 ч. л. соди, гашеної кількома краплями соку лимона, ванілін, 2 яйця, 1 ст. л. вершкового масла, пюре одного яблука.

Для соусу: 100 г ягід (будь-яких), 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. крохмалю.

Дитячі млинці повинні бути веселими (а не звичної круглої форми). Якщо немає спеціальної формочки, що не плавиться при нагріванні, то залийте тісто в пластикову пляшку, виконайте отвір в кришці близько 0,5 см і «малюйте» на сковороді сердечко або зірочку.

Розжарте і змастіть її попередньо вершковим маслом. Наливайте тісто, спочатку прорисуючи контур бажаної фігури, а потім заповнюючи середину. Прожарюйте млинці з обох сторін так, щоб вони встигли пропектися, але несильно підрум'янитися.

Їх найкраще подавати із солодким соусом. Для його приготування подрібніть ягоди в блендері. Отримане пюре відправте в каструлю, підсолодіть і доведіть до кипіння. Коли сироп охолоне, додайте до нього крохмаль і ретельно все перемішайте.

Фітнес млинці

Для тіста: по 4 ст. л. вівсяної муки і кукурудзяного крохмалю, півлітра нежирного молока, 1 ст. л. рослинного масла, 2 яйця, цукор і сіль - за смаком і бажанням.

Змішайте до однорідної маси крохмаль, борошно, молоко, яйця, сіль і цукор, а в кінці додайте масло.

Щоб млинці були максимально низькокалорійними, використовуйте для випікання спеціальну млинцеву сковороду з антипригарним покриттям - її не потрібно змащувати маслом. Наливайте тісто невеликими порціями, коли сковорода добре розжариться, прожарюйте з кожного боку до золотистого кольору. Перевертайте млинці обережно, оскільки вони виходять особливо ніжними і можуть легко порватися.

Подавати зі знежиреним сиром і/або медом.

Десертні

Для тіста: 0,5 л молока, 2 яйця, 1 склянка борошна, 1 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. соди, гашеної лимонним соком, 1 банан, 100 г чорного шоколаду, 2 ст. л. рослинного масла, сіль на кінчику ножа.

Розтопіть шоколад на водяній бані, додавши до нього чарку теплого молока. Банан подрібніть у блендері.

Окремо збийте яйця і цукор, додайте молоко, борошно і соду і перемішайте до отримання однорідної маси. Додайте топлений шоколад і банан.

Налийте тісто на змащену олією розпечену сковороду і прожарюйте до золотистого кольору.

Млинці виходять солодкими, тому не вимагають соусів і начинок. Але при бажанні можна використовувати вишневий або полуничний сироп.

Без муки

Для тіста: 400 г гарбуза, 2 яйця, 3 ст. л. крохмалю, 1 склянка молока, 0,5 ч. л. кориці, ванілін (на кінчику ножа), чверть склянки цукру і дрібку солі.

Налийте в миску молоко, додайте яйця, крохмаль, цукор, корицю, ванілін, сіль і ретельно перемішайте все до однорідної маси. Нарізаний скибочками гарбуз подрібніть у блендері до стану пасти і також відправте в тісто.

Наливайте тісто на добре розігріту сковороду невеликими порціями так, щоб товщина млинця була не більше 3 мм. Пропікаються млинці до золотистої скоринки.

Гаряче блюдо прекрасно поєднується з медом або згущеним молоком, а холодне - зі збитими вершками або сметаною.

Закусочні

Для тіста: по 1 склянці молока і води, 3 ст. борошна, 200 мл вершків, 1 пачка сухих дріжджів (7 гр), 100 г вершкового масла, 2 яйця, 1 ч. л. солі, 3 ст. л. цукру.

Для начинки: 100 г плавленого сиру, 2 яйця (варених), 100 г сметани, філе солоного оселедця і зелена цибуля.

Підігрійте молоко і воду, всипте в них дріжджі і борошно, ретельно перемішайте, щоб не залишилося грудочок, і відправте в тепле місце підніматися.

Від білків відокремте жовтки, змішайте їх з вершковим маслом і додайте в опару. Також туди всипте решту борошна, цукор і сіль, знову все перемішайте і поставте в тепле місце ще на годину. Потім збийте білки з вершками, відправте їх до тіста і дайте настоятися ще 15 хвилин.

Вливайте тісто невеликими порціями (щоб млинці вийшли тонкими) в розігріту сковороду і обсмажуйте з кожного боку до золотистого кольору.

Із сирною начинкою. Для її приготування натріть сир на дрібній тертці і змішайте з подрібненими вареними яйцями, сметаною і рубаною цибулею. На кожен млинець покладіть по столовій ложці цього міксу, скибочці оселедця і скрутіть рулетом або конвертиком.

Вести

 

 

04 березня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів