Що робити, якщо на вас оформили кредит

Що робити, якщо на вас оформили кредит
Сьогодні багато пишуть і говорять про те, що люди, які ніколи не оформляли кредит, несподівано для них самих опиняються боржниками величезних сум, незрозуміло яким чином і ким на них оформлених.

 

До них приходять колектори і починають займатися відвертим здирництвом. Хто і як заволодів паспортними та іншими даними людей і «посприяв» оформленню неправдивого кредиту – незрозуміло.

Що ж робити людині, на яку шахрайським шляхом був оформлений кредит?

Ваші дії

1. Перш за все не потрібно панікувати і планувати звідки взяти гроші, щоб оплатити кредит. Ви його не брали – не вам його і платити.

2. Потрібно звернутися в банк за інформацією. Ваше завдання на цьому етапі – розібратися у вимогах банку, обов’язково отримати копії документів по кредиту, а саме: копію кредитного договору з усіма доповненнями і копію платіжного доручення, яка підтверджує факт отримання грошей. Ці документи потрібні будуть для доказу фальсифікації або шахрайства щодо вашої справи.

Можливо, потрібно буде «повоювати» з банком для отримання цієї інформації, оскільки банк може аргументувати це банківською таємницею, але ви, як «позичальник», маєте право отримати дублікати документів, де є, нібито, ваш підпис.

3. Написати заяву в банк з поясненням ситуації, в тому числі, коли і за яких обставин вам стало відомо про наявність боргу.

Варіанти розвитку подій

Є два варіанти розвитку подій:

– або банк проведе розслідування, і всі претензії до вас будуть зняті;

– або банк не буде давати інформацію взагалі, і дублікатів документів в тому числі.

Якщо ви стали учасником другого варіанту розвитку подій, тоді потрібно діяти хитрістю. Щоб отримати інформацію про номер кредитного договору та дату його укладення, потрібно буде звернутися до касира або менеджера, для отримання реквізитів оплати. При цьому вам буде виданий платіжний документ з усіма необхідними даними. Після цього, знову можна звернутися в банк і, використовуючи вищевказані реквізити, спробувати ще раз прояснити ситуацію.

Якщо банк продовжує вести себе неадекватно, потрібно звертатися до суду за захистом своїх прав. Якщо ви нічого не підписували, то і боятися вам нічого. Тільки підпис на документах свідчить про вашу згоду з умовами договору. Як правило, вже на судовому засіданні банк не може пред’явити вам нічого більше окрім голослівних звинувачень, адже договору з вашим підписом у нього немає, а значить, і угоди між вами ніякої не було.

Якщо ж банк пред’являє договір, на якому стоїть підпис, тоді твердо заперечуйте його достовірність і вимагайте проведення почеркознавчої експертизи. Заодно, зберіть докази того, що ніяких великих сум ви не витрачали, або взагалі були в іншому місті в ті дні, коли нібито знімалася готівка чи робилися покупки.

Якщо ж весь цей час вам ще й докучають колектори, то потрібно запам’ятати, що ніяких усних розмов з колекторами вести не потрібно. Якщо все-таки хочеться з ними поспілкуватися, тоді ведіть спілкування тільки в письмовій формі. А якщо на це не хочеться витрачати час, тоді звертайтеся в міліцію і прокуратуру із заявою про те, що працівники колекторської фірми постійно здійснюють на вас психологічний тиск, погрожують фізичною розправою, тому є загроза небезпеки свого здоров’я та здоров’я близьких. Одним словом, просіть їх захистити вас від злочинних посягань. У такому випадку, правоохоронні органи повинні будуть провести перевірку, взяти пояснення у працівників колекторської компанії.

Що можна зробити ще

Крім того, в процесі всього описаного вище, ви на будь-якому етапі можете написати заяву в міліцію і прокуратуру. Напишіть заяву, виклавши ситуацію у вільній формі. У заяві потрібно просити провести перевірку і порушити кримінальну справу за ст. 190 Кримінального кодексу України, тобто «Шахрайство». Заява пишеться на підставі статей 94, 95, 97, 98 Кримінально-процесуального кодексу України, а мотивувати її потрібно статтями 190 і 383 («Завідомо неправдиві звинувачення в скоєнні злочину», в нашому випадку – непогашенні кредиту) КК. У цьому випадку працівники банку не зможуть відмовити правоохоронним органам у видачі кредитної справи.

Всі дії банку спрямовані на те, щоб зробити ваше життя максимально некомфортним і змусити платити – не давайте їм такого шансу.

Якщо ви дійсно нічого не підписували – все буде в порядку.

Джерело: korusna.info

 

26 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів