Як привести до ладу власний бюджет: основи фінансової грамотності

Як привести до ладу власний бюджет: основи фінансової грамотності

 

Якщо від думки впорядкувати бюджет голова йде обертом, ця стаття для вас. Раціонально розподіляти гроші, відкладати й враховувати витрати — основи фінансової грамотності. Варто знайти правильні інструменти для керування своїми коштами. Наприклад, кредитна картка з пільговим періодом стане гарною подушкою, якщо ви боїтесь залишитися без грошей. У Sportbank є безліч вигідних пропозицій для заощадження й економії.

3 кроки до планування

Починати розподіл бюджету треба з розділення витрат за категоріями. Що слід одразу ж виділити для себе:

  1. Контроль витрат. Проведіть аналіз, на що в місяць витрачається більше коштів, де ви можете зекономити, а без чого не можете прожити якісне життя. Деталізація бюджету дозволить виокремити категорії для економії.

  2. Подушка безпеки. Це спеціальні заощадження, які ви залишаєте щомісяця на екстрені ситуації.

  3. Досягнення цілей. Бажано починати з маленьких фінансових цілей з поступовим нарощуванням вартості, як-от подорож, покупка нового телефону, автомобіль, власне житло.

Ви можете навіть взяти кредит для втілення своїх цілей у реальність. Але для того треба ретельно продумати бюджет, щоб впевнено себе почуватися за наявності щомісячного обов’язкового платежу.

Що треба враховувати при складанні бюджету?

Заощадити гроші й купити все необхідне можна тільки після аналізу ваших фінансових операцій. Подумайте, скільки ви заробляєте, куди витрачаєте гроші. Для цього треба записувати протягом декількох місяців усі витрати, розподіляючи їх за категоріями: продукти, медицина, житло, кафе, транспорт тощо.

Після цього треба підбити підсумки:

  • яка мінімальна сума грошей потрібна, щоб прожити місяць;

  • які є важливі витрати, що не повторюються щомісяця;

  • скільки коштів ви витрачаєте на кав’ярні, ресторани, доставлення до дому тощо;

  • яку частину витрачаєте на благодійність, спонтанні покупки й розваги.

За результатами кожного місяця треба робити підсумки. А з них вже вираховувати, де ви можете заощаджувати, від чого краще відмовитися. Але повністю у розвагах собі не відмовляйте. Навчіться грамотно розподіляти гроші, тоді їх вистачить на все.

 

20 березня 2023р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів