Землі курортної зони Косино - у розпорядження держави

Землі  курортної зони Косино - у розпорядження  держави
Так вирішив Апеляційний суд Закарпатської області, підтвердивши законні вимоги прокуратури Закарпатської області щодо повернення у розпорядження держави земельної ділянки лісогосподарського призначення площею 1,816 га вартістю майже 2 мільйона гривень.

 

Ділянка ця розміщена  в курортній зоні Косино, саме біля неї, на даний час в експлуатації знаходиться лише одна свердловина – 16-Т.  Крім того, на розгляді у судах різних інстанцій  перебуває ще 13 позовів загальної категорії - визнання недійсними  наказів, розпоряджень  та витребування земельних  ділянок  площею майже 9 га та вартістю понад 9,3 млн. гривень із чужого незаконного володіння в районі Косино. До слова, про Косинські лікувальні термальні води знають далеко за межами України. Адже за хімічним  складом вода родовища хлоридна-натрієва з мінералізацією 8,5-9,5 г/дм в кубі. Саме тому, цей регіон, привабливий не тільки для ділків, але і для солідних інвесторів. Але ця перспективна і корислива справа, чомусь гальмується.

Судіть самі. Ще на третьому пленарному засіданні VІІ сесії Закарпатської  облради депутати ухвалили рішення «Про погодження звернення Державної служби геології та надр України щодо продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення , у тому числі дослідно-промислової розробки, мінеральних (лікувальних) вод ділянки Косинського  родовища (свердловина № 28-Т), що розташована в Берегівському районі Закарпатської області». Обласні депутати рекомендували Держслужбі геології та надр України на ділянці косинського родовища  (свердловина № 28-Т), зокрема  розпочати на ділянках надр, на користування якими переможцю аукціону надано дозвіл, не пізніше ніж через рік віддати підписання договору купівлі-продажу спеціального дозволу; завершити будівельні роботи на ділянках надр, на користування  якими переможцю аукціону надано дозвіл, упродовж 3-х років  від дати підписання Договору. Управляння Економіки Берегівської  РДА  (там про це навіть не чули і нічого не знають) спільно з колегами з ОДА повинні розробити кошторисну експертизу та встановити початкову (стартову) ціну свердловини, та оголосити умови та строки аукціону. До слова, ціна такої  свердловини з термальною водою за оцінкою фахівців – 2,5-3 мільйонів доларів США. Усього ж в Косині були пробурені свого часу шість свердловин. Свердловина - № 28-Т має глибину 827 метрів, інтервал залягання водоносного горизонту  - 720-820 метрів, температура води на гирлі свердловини 50 градусів С. Це родовище сформувалося у внутрішній частині крупної Косинської кальдери, що є елементом регіонального Берегівського склепінчасто-брилового підняття. Воно належить до зони спряжених розломів (лінійних, радіальних, кільцевих), головну роль серед яких відіграє регіональний Рафайлівський розлом та розташований в межах родовища так званий Західний розлом.

От так, у нас газдують. Приймають рішення, а потім все забувають і не виконують.  А державна скарбничка тим часом,втрачає мільйони гривень прибутку.

Валерій Разгулов

 

25 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів