Є куди піти: 9 чарівних локацій, які варто відвідати на Закарпатті під час свят

Є куди піти: 9 чарівних локацій, які варто відвідати на Закарпатті під час свят
Весна й літо додають чарівності чарівним місцям Закарпаття. У цьому огляді розкажемо про одні з найкрасивіших локацій Закарпаття у контексті весняних і літніх цвітінь. Звісно, тут не весь перелік магічних просторів, продовжимо у наступних матеріалах.

 

Ужгород і Ужгородський район

Ужгород вабить квітучими набережними, архітектурою періоду Чехословаччини, європейськими закапелками й ароматом кави зранку до вечора. Тут щодня відбуваються всілякі заходи: перформанси від художників, літературні акції, вінілові вечірки, вечори артхаусного кіно, воркшопи від місцевих стартаперів і хендмейкерів, дегустації закарпатських наїдків. І ці всі активності — поміж європейської аури й квітучої природи.

Сакуровий Ужгород

У квітні-травні Ужгород огортається у рожеві барви. Першими в Ужгороді вас привітають красивий сучасний вокзал і сакури. Їх у місті налічується кілька сотень, японська вишня квітне повсюди, а найбільше — у центрі міста — там створюються рожеві алеї-лабіринти, а згодом рожеві килими стеляться на тротуари, коли сакура відцвітає. Містяни вшанували японську вишню щорічним Сакура-фестом, тематичним фестивалем вина “Sakura wine”, а деякі місцеві бариста навіть варять sakura latte. Зазвичай сакура квітне з другої половини квітня й до перших чисел травня.

Магнолієвий Ужгород

Разом із сакурами розкриваються рожеві та білі магнолії. Їхня насичена концентрація — в Ужгородському ботанічному саду. Увесь період цвітіння триває понад три місяці. У ботанічному саду квітує колекція з дванадцяти видів магнолій, а всього їх у місті — понад 20 видів.

Нижнє Солотвино: алея сакур, розарій, ірисове поле…

Неподалік Ужгорода, у Нижньому Солотвині, постав санаторний комплекс Деренівська Купіль. Територія поєднує справжній ботанічний сад, скульптурний парк, готелі, ресторани, SPA-простори, хутір із лазнями, тенісні корти, міні-гольф. Незабаром тут відкриється і SPA-готель, який поєднає санаторну, розважальну і business території. Комплекс є неймовірно красивим. Березень вибухає шафраном, квітень — магноліями, ірисом, лілійниками й сакуровою алеєю (11 видів). У травні й червні Деренівка огортається у барви рододендронів, гортензій, деревоподібних півоній. Щороку квітне розарій з тисячею троянд 150 видів. А загалом сади Деренівської Купелі зібрали в собі 5000 сортів і видів рослин з усього світу.

Як доїхати. Таксі з Ужгорода коштує від 180 грн. Вхід на територію платний. Усі деталі: на веб-сторінці 

Перечинський район

Цей район насамперед асоціюється з розкішною полониною Руною та урочищем Воєводино, про яке йтиметься нижче. Ужгородці й туристи часто їздять у Лумшори — за природою і релаксувати у чанах з гарячою водою під відкритим небом. А ще місцеві й гості обожнюють Перечин за його культову колоритну ресторацію “Підкова”, де готують величезну карту закарпатських м’ясних страв за демократичну ціну.

Воєводино, парк Шенборна

Серед карпатських букових лісів, галявин і гірських струмків розташувався комплекс Воєводино — з готелями, ресторанами, SPA-центром, гірськолижною трасою, кінним клубом, тенісним кортом. Однією з родзинок є парк Шенборна: з Кельтським садом, календарем друїдів, штучним озером, водяним млином, містками, що символізують знаки Зодіаку, алеями, штучним озерцем. Календар друїдів — це коло з 22 різних дерев. Їх висаджували у 2013 році під час створення парку, тож вони зовсім юні, але вже чарують своїм символізмом.

Воєводино має традиційну флору, а свої таємниці найповніше розкриває саме восени, коли розфарбовується у жовті й пурпурові фарби. Як доїхати. Таксі з Ужгорода коштуватиме від 400 грн. Вхід на територію є безкоштовним, усі деталі — на сайті.

Мукачівський район

Якщо їдете у Закарпаття, то не оминіть Мукачево. Комфортне місто з європейською архітектурою, бруківкою і вмінням якісно фестивалити. Саме тут проходить знаменитий зимовий фестиваль Червене вино. Щодо історичних споруд і легенд, то Мукачево славиться фортецею Паланок. Неподалік міста розкинулося знамените Чинадієво із замком Сент-Міклош. Щороку в травні тут проходить Міжнародний фестиваль середньовічної культури Срібний Татош.

У цьому огляді ми детальніше розповімо про палац графів Шенборнів.

Палац графів Шенборнів

У селі Карпати Мукачівського району видніється палац з неймовірним садом. Це колишня резиденція та мисливський будинок графів Шенборнів, а з 1946 року тут облаштували санаторій Карпати. Фортеця збудована у неоромантичному стилі й поєднує романські й готичні мотиви. Палац має 365 вікон (як днів у році), 52 димоходи (як тижнів у році) і 12 входів (як місяців у році). Навколо “астрономічної” споруди розкинувся сад-дендрарій із декоративним озерцем. Свого часу граф Шенборн наказав спроектувати англійський сад, а про все інше подбала природа. Тут висаджені рідкісні породи дерев: самшит, катальпа, сосна Веймута, канадська ялина, сакура, рожевий бук, італійська глиниця.

Як доїхати. З мукачівського автовокзалу їде автобус до санаторію Карпати, квиток коштує 14 грн. Розклад дивіться тут.

Хустський район

Ця частина Закарпаття чарує Долиною нарцисів. Тут також розташувалися знамениті здравниці, на кшталт Шаяну. Туристи люблять мандрувати на ферми оленів і буйволів. Приїздять грітися у термальних водах Велятина. А ще саме на Хустщині дуже популярні гастрономічні тури до сирних господарств.

Оскільки ця стаття найбільше — про квітучі родзинки, то ми і запрошуємо вас у Долину нарцисів і до Морського ока.

Долина нарцисів

В урочищі Кіреші, за 4 км від Хуста, розкинулася долина нарцисів. Це дикі квіти, які переважно ховаються високо в горах. Науковці вважають: ще в льодовиковий період разом з величезним шматом землі з гір зійшли і нарциси. У другу й початок третьої декади травня долина вкривається суцільним квітковим білим килимом. Загалом у заповіднику нараховують близько 50 видів рослин, занесених до Червоної книги. Господарська діяльність зменшує кількість нарцисів, тож не гайте часу й хутко їдьте у Закарпаття.

Морське око без дна

Як будете на Хустщині, то подайтеся у село Липовець. Неподалік села, на висоті 500 м над рівнем моря утворилося Липовецьке озеро, або Морське око. Це озеро вулканічного походження, його максимальна глибина може сягати 45 м. У 2016 році громадські активісти разом з рятувальниками намагалися виміряти глибину озера, проте їм це не вдалося. На глибині 12 м починається вулканічний розлам, з якого озеро наповнюється водою. Холодна прозора вода заповнює воронкоподібну яму, що виникла на місці згаслого вулкану. Озеро живиться підземними водами з великих глибин, а звідси й повір’я, ніби воно не має дна. З озера сильним струменем тече гірський потік.

Міжгірський район

Міжгірщину часто називають найчарівнішою у Закарпатті. Територія є переважно гірською. Якщо ви на Міжгірщині, то традиційна програма: озеро Синевир, водоспад Шипіт, знамените село Колочава, центр реабілітації ведмедів, гірськолижні курорти Пилипець, Подобовець, гора Гимба з автентичним кафе Сурія! І просто гуляйте полонинами, дегустуйте гуцульську кухню у колоритних колибах, пийте мінеральну воду з джерел. А ще спробуйте знайти справжнього мольфара.

Наразі прогуляймося у Старе село з його шафранами.

Долина шафранів у Старому селі Колочави

Село Колочава є відомим серед туристів, воно налічує 10 музеїв, а музей Старе село під відкритим небом є найбільш популярним. Музей розташувався поміж хвилями річки Колочавки і горами. Територія відтворює атмосферу, побут і 100-річну історію Верховини. Щовесни Старе село потопає у фіолетових квітах. Тут цвіте рідкісна рослина Шафран Гейфеля. Зазвичай перші квіти з’являються з 20 березня, а до 25 квітня буяє уся долина. Шафран Гейфеля занесено до Червоної книги, але в Колочаві йому надійно.

Як доїхати. У Пилипці працюють приватні перевізники, які возять туристів по всьому Міжгір’ю. Їхні номери вам підкажуть у готелі чи садибі, де ви зупинилися.

Тячівський район

Урочище Занівка і екстрим без меж від клубу “НЕ межа…”

Посеред гір в урочищі Занівка розташувалася унікальна садиба. Будинок є стильним наче з Pinterest, з атмосферою лаконічних скандинавських осель. Навколо — тільки гори, які зустрічаються з небом. Де-не-де є кілька хатин, але їх і не помітно, особливо, коли Занівка огортається у ковдру туману. Садибу збудувала подружня пара — Віталій з Іриною. Вони разом з друзями заснували клуб НЕ межа…, відтак організовують спелеотури, лижні, кінні, велосипедні, скельні, парапланові й міксовані походи, квести, денні й нічні забіги горами, веломарафони, спортивно-оздоровчі табори для дітей і дорослих. НЕ межа… показує дива природи, місця, які не знайдеш в Інтернеті.

З панорамних вікон садиби відкриваються неймовірні пейзажі і власне краєвид на гору Менчул. Весна вкриває ці території крокусами й підсніжниками, а літо дарує ромашки, чебрець й іван-чай.

Як доїхати. Садиба й саме урочище Занівка надійно заховалися у горах. Потоваришуйте з господарем садиби Віталієм Вовчиком у Facebook і він вам все розповість. А ще подивіться відео.

Уїк-енд у Закарпатті

Який бюджет спланувати на вихідні у Закарпатті. Квиток на поїзд з Києва до Ужгорода вартуватиме від 250 грн. Кімната у садибі у різних районах області стартує від 125 грн з особи, від 200 грн — з домашнім харчуванням від господарів. Садиби знайдете на цьому сайті і цьому, тут ціни не вказані, але вони розумні. З нашого досвіду відпочинку у садибі у Пилипці на Міжгірщині — чотири ночі з дворазовим домашнім харчуванням коштують від 800 грн. Як правило, господарі забезпечують платний трансфер з вокзалу до себе в садибу. Щодо харчування у кафе, то ціни всюди дуже різні: м’ясний обід з двох страв, салату і напою у звичайному кафе вартуватиме у межах 100 грн. Ціни бувають нижчими й суттєво вищими.

У “туристичних” селах повсюди є оголошення з пропозиціями екскурсій у межах 100-150 гривень. Як правило, в цю ціну включений тільки трансфер, а всі квитки ви купуєте самостійно. На всілякі підйомники в гори, білети у заповідники і музеї, купання у чанах, карпатські лазні вам вистачить 500 гривень. Якщо плануєте кататися на квадроциклах по полонинам, хочете політати на параплані над Боржавою, плануєте насичену гастрономічну програму, то включіть у бюджет ще від 2000 гривень. З вибором програми не буде проблем, адже дуже часто власники мотелів і популярних садиб мають всю інформацію або і самі організовують активності для своїх гостей.

Не баріться, гайда у Закарпаття!

ФОТО: з сайтів комплексів та з офіційних веб-сторінок міст і сіл. Світлини із Занівки: Ірина Пінеєва.

Евеліна Гурницька

fakty.ictv.ua

 

04 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів