Шато "Чизай": історія створення однієї з візитівок Закарпаття
"Чизай" — одна з небагатьох українських компаній, яка для виробництва вина використовує лише свій виноград, називає площу виноградників і позиціонує Закарпаття як край виноробів. Про це інформує "Економічна правда" https://www.epravda.com.ua .
Фермери вирощують виноград з 13 століття у таких же кліматичних умовах, як і винороби в Бургундії та на півдні Шаблі у Франції
Засновником підприємства є 66-річний Геннадій (Хуго) Гутман. Чоловік живе і в Україні, і в США. У профілі компанії в публічних реєстрах у графі "Адреса засновника" вказано: "Район Бруклін, Нью-Йорк". Зрештою, це не заважає Гутману успішно управляти одним з найвідоміших в Україні винних брендів.
У 1995 році кілька бізнесменів купили ділянку для заводу з виробництва алкогольних напоїв. Сподівалися, що зможуть виробляти пиво і вино. "Я швидко зрозумів, що вино не терпить конкуренції, тому потужності для виробництва пива були перенесені в інше місце", — розповідає власник шато. У середині 1990-х років, у Береговому було важко знайти навіть цеглу для заводу, тому її доводилося імпортувати з Угорщини. Шато "Чизай" знаним не лише на Закарпатті, а й за кордоном. Зараз винарня підкорює ринки США, Канади, Австралії, Ізраїлю, Нігерії та країн ЄС. Винарня має дві лабораторії якості. Крім того, виробництво контролює голова асоціації сомельє Угорщини Золтан Шлезак.
На 272 гектарах шато "Чизай" — 1 млн саджанців, які потребують постійного догляду. Інвестиції в один гектар становили близько 10 тис дол. Саджанці були куплені в Австрії. Компанія "Чизай" єдина в Україні на початку 2000-х придбала комбайн для автоматичної посадки винограду. Після того тривалий час надавала послуги виноградарям південних областей України. Спочатку винарня не мала власної сировини і жила без виноградників кілька років. "Ми починали із заготівлі 8-9 тис тонн винограду по всій Україні. Купували в Угорщині, Словаччині, Македонії. Випускали понад 1 млн пляшок вина на місяць, а потім зрозуміли, що нам потрібні свої виноградники", — розповідає Гутман.
Невдовзі шато планує відкрити для туристів інтерактивний музей виноградарства і виноробства закарпатського регіону.
До теми
- Найкращі виноградники Закарпаття у 2024 році. Рейтинг Закарпатської туристичної організації
- Закарпатські вина оцінили найкращі сомельє України та закордону
- Близько 5 тисяч людей зможуть прийняти 90 баз відпочинку у селі Солотвино на Закарпатті
- Закарпаття: руїни старовинного храму у селі Мужієво
- “Дорога вина та смаку Закарпаття”: Як за кілька днів побачити туристичне Закарпаття по-новому
- Турагенти чавили виноград у діжках у Берегові (ВІДЕО)
- Локальний рекорд: На Закарпатті відкрили одразу 5 мініскульптурок уздовж туристичного маршруту (ФОТО)
- В Ужгороді відкрили нову туристичну атракцію – Виноградну гору поблизу «Кілікії» ФОТО
- Відомий курорт Закарпаття з висоти пташиного польоту (ВІДЕО)
- Чому Піно Нуар – це «Бургундське» із Закарпаття, або На скільки відсотків відчуває себе виноробом Олег Скрипка
- Закинуті замки стануть новими туристичними атракціями Закарпаття (ФОТО)
- На Закарпатті нещодавно презентували новий туристичний маршрут "Шлях Плотені"
- Нуль туристів. Чи виживе туристична галузь на Закарпатті після карантину
- Екскурсії по-закарпатськи: винороби проведуть онлайн-екскурсії про вино
- Вчитель з Виноградова піднявся на Говерлу 30 разів та заснував клуб гірського туризму
- На Закарпатті з’явиться Дорога вина і смаку. Що це дасть регіону?
- Стихійні місця продажу на Закарпатті - небезпека для туристів
- Солотвинські озера вже починають приймати відпочивальників (ВІДЕО)
- Не будьте байдужими: хлопець із Виноградова благає про допомогу (ВІДЕО)
- Французький досвід у галузі виноробства передадуть закарпатцям: що, де і коли?
До цієї новини немає коментарів