Закарпатці відзначають День вишиванки: флешмоби, фотосесії, вітання

Закарпатці відзначають День вишиванки: флешмоби, фотосесії, вітання
З нагоди Дня вишиванки Закрапаття - усе без перебільшення! - розцвіло неймовірними кольорами! Це просто неймовірна ідея - так підтримати рідну культуру і популяризувати її! Причому підтримують її не тільки в Україні, але і за кордоном. А як це було на Закарпатті - дивіться!

 

Сьогодні - вишиванкові флешмоби, фотосесії, привітання, і навіть святковий настрій панує у численних кабінетах, установах, закладах і просто на вулицях від споглядання того неймовірного багатства! Ми зібрали окремі світлини і ділимося ними з читачами, щоб показати, яка багата наша культура! 

Із днем вишиванки привітали містян сьогодні працівники Ужгородської міської ради. Сьогодні в Ужгородській міській раді особлива атмосфера – усі у вишиванках!  - повідомила прес-служба міськради: 

"Сьогодні, у третій четвер травня, українці в усьому світі традиційно відзначають День вишиванки. І це не випадково, бо вишивана сорочка є одним з яскравих символів культури українського народу, віковічна реліквія, яка передається з покоління в покоління, оберегом, у якому сила нації. Ужгородська міська рада вітає всіх з цим прекрасним святом!"

Працівники ДФС Закарпаття також долучились до свята – всі у вишиванках! "Цього дня наші працівники з радістю і гордістю прийшли на роботу у вишиваних сорочках! А це і популяризування споконвічних народних традицій, і створення та носіння етнічного вишитого українського одягу! Сьогодні, одягаючи автентичне вбрання, громадяни підтримують український народ, пригадують його історію, культуру та мистецтво рідного краю, незламний дух, хоробрість та відчайдушне прагнення до свободи. Варто зазначити, що патріотичний «флешмоб» покликаний також об’єднати всіх українців від сходу до заходу. Це своєрідний символ, який єднає нас незалежно від місця, де ми проживаємо – вишитий генетичний код нації", - повідомили в закарпатському ДФС.

Вишиванковий флешмоб "запустило" Міністерство юстиції України. Начальник у Головне територіальне управління юстиції у Закарпатській області Євген Когутич написав:  

"Приєднуюсь до флешмобу#Вишиванка_МінЮсту!  ишиванка – це історія, міфологія, культура, душа нашого щирого народу, вона вирізняє українця у багатомірному, багато-вбраному глобалізованому світі. Важливо зберігати традиції, передавати їх нашим дітям, берегти пам'ять про минуле. Закарпатські вишивані сорочки зазвичай оздоблені рослинно-геометричними орнаментами різних кольорів. Їх можна сміливо назвати найяскравішими витворами народного мистецтва. Пишаюся своєю приналежністю до такої творчої та душевної нації! Зі святом!"

Чудові фото оприлюднила прокуратура Закрапатської області - і тут сьогодні всі прийшли на роботу у вишиваних сорочках: 

Колектив ТОВ "Закарпаттяенергобут" теж привітав краян: "Цей День відзначають не тільки в нашій державі, але й за її межами – українці та всі прихильні до нас та нашої культури люди. Колектив ТОВ "Закарпаттяенергозбут" теж долучився до відзначення. Вітаємо!"  - повідомляє офіційна сторінці товариства в мережі Фейсбук.

Працівники Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області сьогодні теж налаштовані святково: "У Всесвітній день вишиванки, вже традиційно, ужгородський суд наповнюється квітковим різнобарв’ям жіночих суконь та геометричними візерунками чоловічих сорочок. Живописна, графічна та орнаментальна культура українського народу на фото – споглядайте красу!"

Товариство "Краяни Рахівщини" повідомляє: "День виш?ванки — національне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня (будній день). Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка".

Численні ужгородці та закарпатці теж вітають та оприлюднюють публічно фото - таким чином теж популяризують українську традицію, українську самобутність!

Зі святом, краяни! Нехай такі чудові традиції об'єднують нас не тільки сьогодні, а завжди! 

Колектив uzhgorod.net.ua

 

 

16 травня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів