Сьогодні закарпатці святкують Преображення Господнє, або Яблучний Спас

Сьогодні закарпатці святкують Преображення Господнє, або Яблучний Спас
Сьогодні, 19 серпня, православні та греко-католики Закарпаття святкують Преображення Господнє. Преображення Господнє, як одне з 12 найбільших свят, відзначається християнами ще з IV століття.

 

Історія свята

В Євангелії розповідається, що Ісус узяв трьох своїх найближчих учнів – Петра, Якова та Іоанна – і піднявся помолитися разом з ними на гору. Там під час молитви, преобразився перед ними: "лице Його засяяло, як сонце, одежа ж Його стала білою, як світло".

І з’явилися перед ними старозавітні пророки – Мойсей та Ілія. Потім їх осінила світла хмара й вони почули з неї голос, який говорив: Цей є Син Мій Улюблений, у Котрому Моє благовоління; Його слухайте. Апостоли злякалися і впали на землю, а Іісус підійшов, доторкнувся до них і промовив: Встаньте й не бійтеся. Коли ж учні підняли свої очі, то нікого, крім Іісуса, не побачили.

Що освячують на Преображення

Народна назва свята Преображення Господнього - Яблучний Спас. Ця назва не випадкова. Справа в тому, що на цей час саме встигає багатий урожай яблук та інших літніх дарів, починається їхній активний збір і заготівля на зиму.

І в день Яблучного Спаса в церквах під час богослужіння Преображення Господнього освячують яблука, виноград, груші, сливи, персики та інші фрукти й овочі нового врожаю. Саме з цього часу, тобто після освячення, їх дозволено вживати в їжу.

Традиції та прикмети

  • Якщо цього дня на мед злітаються бджоли – оселя буде сповнена достатку.
  • За погодою в Яблучний Спас визначають, якою буде майбутня осінь. Якщо весь день йдуть дощі – осінь теж буде мокрою, сухий же день обіцяє осінь без опадів. А ось ясна сонячна погода пророкує сувору зиму.
  • Після Преображення Господнього літо повертає до осені, також преображається і погода: ночі стають по-осінньому холодними.
  • Також про погоду можна дізнатися за листям на деревах. Якщо в день свята воно пожовкло, то незабаром погода зіпсується.
  • Особливу увагу варто приділити комахам. Якщо сьогодні ви будете милосердними й терплячими до мух, то чекайте успіх і добробут. Не відганяйте їх від себе та в жодному разі не вбивайте. Так ви привернете щастя у своє життя.

Mukachevo.net

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

19 серпня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів