Угорські науковці показали робота, який працюватиме в затоплених шахтах Солотвина

Угорські науковці показали робота, який працюватиме в затоплених шахтах Солотвина
Як ми вже повідомляли, учора в Ужгороді розпочала роботу стартова конференція «Екологічна оцінка можливостей відновлення природних ресурсів у Солотвино з метою запобігання подальшому забрудненню басейну Верхньої Тиси через підготовку комплексної системи моніторингу РЕВІТАЛ1».

 

Під час проєкту декан факультету технічних та геологічних наук Мішкольцського університету «Угорщина», професор, доктор наук Пейтер Сюч презентував технічну частину проєкту РЕВІТАЛ 1.   

Пейтер Сюч розпочав свій виступ із того, що з 2016 року бере участь у підготовчих роботах до проекту, сьогодні ж нарешті стартує робота, і це дуже важливо.

«В цій роботі ми створили цілий консорціум науковців: Геологічний інститут з України, Мішкольцський та Кошицький університет працюють разом. Наша спільна робота призвела до того, що ми використовуємо найвищий рівень технологічних інновацій – унікальну в світі технологію використаємо для вивчення цього явища. Будемо проводити обстеження без руйнування, щоб отримати необхідні геофізичні дані. З цією метою використаємо спеціального робота для обстеження залитої водою шахти. Крім того, протягом року діятиме система моніторингу для отримання необхідних даних. Під час геофізичних досліджень ми будемо проводити геомагнітні, мікросенсорні та мікрогравітаційні методи вимірювання», - розповів Пейтер Сюч.

З його слів, у рамках проекту «Горизонт+20У угорські науковці розробили спеціального робота, який сконструйований спеціально для дослідження затоплених шахт. Відповідно до характеристик, його можна обладнати різними вимірювальними засобами.

Робот діаметром в 1 метр, він допоможе визначити, як вимивається сіль, як рухається вода тощо.

Цей робот, до речі, вже показав свій результат у багатьох європейських країнах, проводив виміри у свинцевій шахті, в геотермальній шахті. 

«Цей робот покаже нам, що робиться в самих шахтах, і на основі цього та інших досліджень можна буде приймати рішення, в якому напрямі рухатися далі, як усунути небезпеку від басейну річки Тиса, - додав Пейтер Сюч. – Технічна і наукова складова будуть перш за все цікаві місцевому населенню, але співпраця науковців та результати будуть цікаві міжнародній науковій спільноті. Вимірювання почнуться вже наступного року, їх проводитимуть весною, влітку та восени, науковці трьох інституцій на прикладі цих досліджень зможуть показати серйозний пакет результатів». 

Нагадаємо, проєкт фінансується за кошти Євросоюзу і діятиме 24 місяці, до 1 вересня 2021 року.

Uzhgorod.net.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Михало Рівіс: «Майже мільйон євро виділив Євросоюз на вивчення ситуації в Солотвині»

Олексій Гетманенко: «За 10 років вміст солі в Тисі підвищився в чотири рази»?

У Солотвині під землю запустять спеціального робота для збору інформації

Наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

29 листопада 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів