Закарпатці б'ють на сполох: замок у Середньому потребує термінової реставрації

Закарпатці б'ють на сполох: замок у Середньому потребує термінової реставрації
Село Середнє розташоване майже на однаковій відстані між двома найбільшими містами Закарпатської області – Ужгородом та Мукачевом. Відоме воно старими винними підвалами та замком, який, за свідченнями фахівців, на сьогодні є єдиним подібним замком на території України.

 

"На траві навколо руїн багато каменів, які вочевидь нещодавно випали зі стін. Замок продовжує розвалюватися. Не тримає стара кладка, негативно впливають цикли заморозків та відлиг. Більшість арок вже дуже тонкі. Тримаються на чесному слові. Як на мене — замок в аварійному стані. Я б не водив сюди туристів", — з жалем зазначає закарпатський краєзнавець Олександр Богданов.

Це єдиний замок Закарпаття, в якому збереглися риси романського стилю. Нині він по праву вважається однією з головних пам'яток регіону, хоча й перебуває у напівзруйнованому стані.

За деякими припущеннями замок був заснований орденом тамплієрів ще у ХІІ столітті. Тамплієри нібито використовували замок як митний пост, а деколи як місце стояння невеликих гарнізонів війська.

І хоча документального підтвердження цьому немає, у замок навідувалися "чорні археологи", аби розшукати скарби тамплієрів, в тому числі Святий Грааль.

"Поки що не виявлено археологічних знахідок, які свідчили б, що тамплієри були в Середнянському замку", - зазначає і закарпатський вчений-археолог Ігор Прохненко.

Утім відомо, що одним із володарів Середнього був національний герой Угорщини Іштван Добо. У 1549 році його призначили капітаном фортеці в місті Егер. Під час турецької експансії він очолив героїчну оборону міста і армія, яка складалася з 2000 воїнів вистояла проти 80 - тисячної армії Османської імперії, зірвавши план наступу турків на Відень.

У його розпорядженні опинилося кілька тисяч полонених турків. Кажуть, що саме вони кирками видовбали знамениті підвали у Середньому, за що їх довгий час називали "турецькими". Завершилося будівництво і зміцнення підвалів у 1557 році - їх загальна довжина складає 4,5 км.

На жаль, якщо у найближчий час нікого не зацікавить подальша доля руїн Середнянського замку, то ми втратимо навіть їх - і вже назавжди.

Mukachevo.net

 

02 березня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Задебов 2020-03-02 / 22:33:44

    Замок??? Так в Середньому все розвалюється, школа, садок, замок, дороги, вул. Тичини, Зелена, Борканюка, Підзамкова взагалі руїни як і той замок Тамплієрів, бо голова в Середньому має власний замок, про який піклується і дорогу собі до нього збудував, тай свому сину поміг.