Закарпатські пенсійники: як страховий стаж та величина зарплати впливають на розмір пенсії?

Закарпатські пенсійники: як страховий стаж та величина зарплати впливають на розмір пенсії?
Розмір майбутньої пенсії залежить від страхового стажу та розміру заробітної плати (доходу). Якщо сума нарахованої заробітної плати менша за мінімальний розмір, встановлений законодавством, то страховий стаж становитиме неповний місяць і обчислюватиметься пропорційно нарахованій заробітній платі. Тому чим більший страховий стаж та заробіток, з якого сплачений єдиний соціальний внесок, тим більша пенсія буде у майбутньому.

 

Законом України від 09.07.2003 р. № 1058-IY «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з 1 січня 2004 року введено термін «страховий стаж» – тобто період, протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі, не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Якщо працівнику нарахована заробітна плата на рівні, або більше законодавчо встановленого мінімального розміру, з якої сплачено єдиний соціальний внесок, то такий місяць повністю враховується в страховий стаж, і заробітна плата за цей місяць береться для обчислення пенсії.

Якщо найманому працівнику офіційно виплачується мінімальна заробітна плата, з якої сплачується єдиний соціальний внесок, а решта заробітку видається неофіційно – то з неофіційного заробітку єдиний соціальний внесок не сплачується і, як наслідок, він не враховується для призначення чи перерахунку пенсії, позбавляє особу права на отримання соціальних пільг та інших виплат, гарантованих державою (допомоги у випадку безробіття, оплати «лікарняного»). Тому така особа втрачає значну частку майбутньої пенсії.

Своєчасна і повному обсязі виплата заробітної плати працівникам та повна сплата платежів за єдиним соціальним внеском – це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників. Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним.

Це стосується і фізичних осіб-підприємців, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерських господарств, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах. За періоди підприємницької діяльності, за які не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, в страховий стаж не буде врахований при обчисленні пенсії.

Кожному працюючому необхідно відстоювати свої конституційні права, вимагати від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин та сплати єдиного соціального внеску з усієї суми отриманого заробітку.

Кожна застрахована особа може самостійно перевірити правильність нарахування та своєчасність сплати єдиного соціального внеску своїм роботодавцем, одержати інформацію про нараховану заробітну плату в Реєстрі застрахованих осіб.

Для цього необхідно звернутися в органи Пенсійного фонду України або при наявності електронно-цифрового підпису зареєструватись на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.qov.ua).

Детальнішу інформацію можна отримати на офіційному вебсайті Пенсійного фонду України (www.pfu.qov.ua)

Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області

 

28 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів