У Закарпатській ОДА розповіли про протипокази та порядок вакцинації від COVID-19

У Закарпатській ОДА розповіли про протипокази та порядок вакцинації від COVID-19
Як вже повідомляло видання Uzhgorod.net.ua, Закарпаття готується до вакцинації від COVID-19. Сьогодні під час брифінгу в Закарпатській ОДА епідеміологиня ВІкторія Тимчик повідомила, що щеплення може розпочатися уже з наступного тижня. Першими вакцини отримають медики. Також вона розповіла про протипокази до вакцинації.

 

Головна позаштатна експертка ДОЗ зі спеціальності "Епідеміологія", завідувачка відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ ЗОЛЦ МОЗ України Вікторія Тимчик щодо нюансів вакцинальної кампанії повідомила: 

"Пріоритет надається особам із груп ризику, які є неімунними – ще не перехворіли. Вони у першу чергу мають бути захищені. Якщо людина в анамнезі має COVID-19 лабораторно підтверджений, то для медпрацівників в умовах дефіциту вакцини дозволяється і рекомендується відтермінувати вакцинацію за можливості і за бажання на 3 місяці. Якщо це особа з іншої групи ризику, не медпрацівник, то вакцинацію можна відтермінувати і на 6 місяців. Але ці строки не є визначальними, можна щепитися і раніше. Так само відкласти першу дозу на пів року рекомендують відкласти за наявності гострого перебігу коронавірусної інфекції на момент бажаної вакцинації".

Окремі застереження щодо тактики вакцинації у вагітних. Зі слів Вікторії Тимчик, вагітним жінкам також рекомендовано відстрочити вакцинацію до завершення вагітності. Навіть якщо уже була введена перша доза. Якщо це медпрацівниця і вона вагітна, тоді треба враховувати усі ризики інфікування та імовірну шкоду вакцини. Потрібно зважувати співвідношення ризик і користь. Завжди останнє слово за людиною. Грудне вигодовування не є протипоказом до вакцинації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакциною від Pfizer проти COVID-19 першими щеплюватимуть закарпатських медиків

Також епідеміологиня зауважила, що є абсолютні протипокази і застереження до застосування вакцини. Протипокази абсолютні: наявність важких алергічних чи анафілактичних реакцій на один із компонентів вакцини. "Це ми будемо визначати, коли отримаємо вакцину", – каже епідеміологиня.

Також можуть бути застереження до вакцинації – тоді людина може вакцинуватися, але мати детальніший нагляд. "Якщо є фібрильні прояви, алергічні реакції на інші вакцини, порушення згортання крові, тоді потрібен ретельніший нагляд з боку медиків", – уточнила Тимчик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Закарпатті зросла кількість госпіталізацій та летальність від COVID-19. Лікарні заповнені на 57%

Поки невідомо, скільки доз вакцини отримає Закарпаття. Попередньо дали згоду більше 3 000 медиків та утриманців і працівників закритих закладів. "Але завжди вакцину привозять не на точну кількість до однієї людини, залишається такий "буферний запас". Якщо хтось передумає, наприклад. Розглядаємо і варіант щеплення людей із резервних списків", – додала представниця МОЗ Тимчик.

Uzhgorod.net.ua

Наші найцікавіші новини у Інстаграмі та Телеграмі

 

08 лютого 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів