70 млн боргують закарпатці за електроенергію. Коли споживачів можуть відключити від електроживлення?

70 млн боргують закарпатці за електроенергію. Коли споживачів можуть відключити від електроживлення?

 

З 1 жовтня для деяких споживачів змінилася ціна на електроенергію. Кого стосується зміна тарифу, якою є ринкова ціна, скільки боргують за електроспоживання на Закарпатті та коли споживача можуть відключити від електроенергії, — розповіла 13 жовтня в ефірі програми "Сьогодні. Головне" на телеканалі UA: Закарпаття директорка товариства "Закарпаттяенергозбут" Наталія Німець.

Кого стосується зміна тарифу на електроенергію

До 1 жовтня тариф за електроенергію для побутових споживачів становив 1,68 грн, а з 1 жовтня – 1,44 грн за КВт електроенергії.

Тариф на електроенергію з 1 жовтня 2021 року для 80% населення України становитиме 1,44 грн за кВт-год за умови споживання до 250 кВт-год на місяць. Для всіх, хто споживає більше 250 кВт-год на місяць, ціна залишатиметься незмінною – 1,68 грн за весь обсяг споживання.

Якою є ринкова ціна на електроенергію

Зниження тарифів стосується виключно побутових споживачів. Сам тариф є занижений. "Реальна вартість електроенергії сягає до п'яти гривень за кВт-годину. Цей тариф уже є занижений і це спрямовується для того, щоб соціальні верстви населення були захищені", — розповіла Наталія Німець.

Хто оплачує різницю тарифів

На законодавчому рівні визначено положення про покладення спеціальних обов'язків, які покладаються на учасників ринку електричної енергії. "Тобто, там є виключно установи, на яких покладено спеціальні обов'язки: державні підприємства, в тому числі "Закарпаттяенергозбут", як постачальник універсальних послуг. На "Закарпаттяенергозбут" покладені обв'язки здійснювати постачання електроенергії для побутових та малих непобутових споживачів на Закарпатті", — розповіла Наталія Німець.

На сторінці "Закарпаттяенергозбут" повідомляли, що з 1 жовтня існує ризик, що побутові споживачі Закарпаття не будуть забезпечені електроенергією у повному обсязі. Чи актуально це станом на 13 жовтня?

"Споживачі Закарпатської області заживленні від острова Бурштинської ТЕС, тобто електроенергії такої, як атомна у нас немає. І тим оголошенням хотілось наголосити, щоб нам хватило ресурсу на закупку електроенергії для населення і постачання її. Тобто це стосувалося фінансового тягаря, який стосується постачальників. Ми самостійно повинні здійснювати її закупівлю. Постачання буде забезпечене, необхідний фінансовий ресурс", — розповіла директорка товариства. За її словами, це не вплине на підвищення тарифів для побутових споживачів

Чи передбачені пільгові тарифи для багатодітних і прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу

На сьогодні не передбачено пільгових тарифів для окремих категорій споживачів, тобто для багатодітних і прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу. На сьогодні немає механізму пільгового тарифу.

Яка ситуація із нічним тарифом?

Тарифи для людей, які мають двозонні та тризонні лічильники розраховуються за тарифом згідно з запрограмованістю лічильника. "Якщо звичайний лічильник, то для того, щоб користуватися нічним тарифом необхідно звернутися до оператора системи розподілу для заміни лічильника", — розповіла Наталія Німець.

Директорка товариства "Закарпаттяенергозбут" додала: нічний тариф діє тільки для побутових споживачів. Для юридичних такого тарифу немає.

Близько двох тисяч боржників відключили від електропостачання на Закарпатті

Заборгованість за електроенергію на Закарпатті становить близько 70 мільйонів гривень.

20 серпня набрав чинності Закон України, який скасував заборону на вимкнення побутових споживачів через заборгованість. Після відміни мораторію на Закарпатті близько двох тисяч боржників вже відключили від електропостачання.

Якщо область перейде до червоної карантинної зони, то знову введуть заборону на вимкнення побутових споживачів через заборгованість.

Коли споживача можуть відключити від електроенергії. Які суми боргують закарпатці

Якщо споживач не оплатив за спожиту електроенергію у терміни, які вказані у рахунку (до 20-ти днів), згідно правил йому дають попередження, і через 10 робочих днів його можуть подавати на відключення.

"На Закарпатті є суми боргу від 3 тисяч до 50 тисяч гривень і вище. Звичайно, працюємо спочатку з найбільшими боржниками. Ми не всіх можемо відключити і подаємо в суд. Якщо справа доходить до суду, на споживача лягають додаткові витрати: крім заборгованості потрібно буде сплатити судовий збір", — розповіла Наталія Німець.

Також, за словами директорки "Закарпаттяенергозбут", споживачу потрібно буде оплатити послуги відключення та підключення електропостачання.

Який порядок відключення/ відновлення від електроживлення

У разі заборгованості з оплати за спожиту електричну енергію споживачу надсилають попередження. "Від моменту отримання попередження є 10 робочих днів, після якого проводять відключення. Ця процедура передбачена законодавством. "Розрахунок вартості послуг відключення/ відновлення надають оператори системи розподілу (надавачі послуг, ті хто проводять фізичне відключення). Ціна підключення від 250 гривень. Вона залежить від типу лічильника, його розташування тощо", — розповіла директорка "Закарпаттяенергозбут".

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

14 жовтня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів