На Закарпатті вперше впроваджено сучасну систему відеомоніторингу «Custody Records»

На Закарпатті вперше впроваджено сучасну систему відеомоніторингу «Custody Records»
Сьогодні, 7 квітня, у адмінбудівлі Тячівського районного відділу поліції відбулася презентація проєкту автоматизованої системи цілодобового відеомоніторингу «Custody Records».

 

Наразі в Україні є вже 40 оснащених такою системою поліцейських підрозділів. Проєкт передбачає наявність у відділах поліції окремих спеціально облаштованих приміщень, де здійснюється постійний відеонагляд.

Така система дозволяє повністю фіксувати усі дії поліцейських та затриманих осіб з моменту їх прибуття у відділ поліції, реєстрації, спілкування з нею, проведення слідчих дій до самого моменту завершення її перебування у відділку.

У результаті – мінімізується можливість конфліктних ситуацій, забезпечується дотримання прав громадян, які знаходяться під контролем поліції, а також убезпечуються й самі правоохоронці від безпідставних звинувачень. Адже головними цілями проєкту і є саме гарантія безпечного перебування затриманих осіб та забезпечення можливості ефективно боротися зі злочинністю, не порушуючи при цьому права людини.

Вперше впроваджений на Закарпатті проєкт «Custody Records» презентував начальник Головного управління Національної поліції в Закарпатській області генерал поліції третього рангу Ярослав Колесник та Начальник Управління дотримання прав людини Національної поліції України Руслан Горяченко.

Також на заході були присутні голова Закарпатської ОВА Віктор Микита, голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко, голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош, керівник Закарпатської обласної прокуратури Анатолій Ковальчук, начальник УСБУ області Євген Борзілов, керівник Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Василь Попадинець та представники місцевих органів влади.

Присутні оглянули переобладнаний відділ поліції та на практиці спостерігали одну з ситуацій відпрацювання всіх дій в інформаційній підсистемі «Custody Records». Наступним етапом був перегляд та коментування відеоролика – запису відтвореної ситуації з усіма етапами: доставлення в підрозділ поліції затриманої особи, її реєстрація, супровід затриманого до інспектора з дотримання прав людини, його інтерв’ю з поліцейським та затриманим, зустріч затриманого із правозахисником під відеонаглядом, процесуальні дії слідчого щодо затриманого, поміщення особи в кімнату для затриманих, де також ведеться цілодобове відеоспостереження.

Важливо зазначити, що функціонування системи передбачає і дистанційний зовнішній контроль з боку уповноважених посадових осіб центрального органу управління поліції, а також збереження інформації про перебування затриманої особи під контролем поліції протягом тривалого часу.

«Сьогодні ми зробили перший крок і вже готуємося до подальшого втілення проєкту в інших відділах поліції Закарпаття. Адже робота в такому напрямку – це один з етапів удосконалення нашої діяльності, відповідність європейським стандартам. А найголовніше – додаткова гарантія дотримання прав людини» - наголосив начальник Головного управління Національної поліції в Закарпатській області Ярослав Колесник.

 

07 квітня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів