Одноразова виплата Героям України або членам їх родин: з 1 липня грошову винагороду призначає і виплачує Пенсійний фонд

Одноразова виплата Героям України або членам їх родин: з 1 липня грошову винагороду призначає і виплачує Пенсійний фонд
Одноразова грошова винагорода особам, яким присвоєно звання Герой України за здійснення визначного геройського вчинку, або членам їх сімей – новий вид виплат, який з 1 липня призначає і виплачує Пенсійний фонд України.

 

Даний вид виплати, який до цього часу належав до компетенції органів соціального захисту населення, передано до органів Фонду відповідно до постанови Уряду № 1396 від 27.12.2023 «Деякі питання соціального захисту осіб, які мають особливі та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, ветеранів війни та осіб, що працюють в спеціальних умовах».

Право на одноразову грошову винагороду мають:

  • особи, яким присвоєно звання Героя України з врученням ордена «Золота зірка»,
  • члени сім’ї особи, якій посмертно присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка»,
  • члени сім’ї особи, якій присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» та за життя винагорода не була виплачена.

До членів сім’ї, які мають право на одноразову грошову винагороду, належать дружина/чоловік, діти, батьки.

Звернутися за виплатою до органу Пенсійного фонду можна одним із способів:

  • особисто до будь-якого сервісного центру ПФУ,
  • через вебпортал електронних послуг ПФУ (https://portal.pfu.gov.ua)
  • із використанням засобів поштового/електронного зв’язку

Перелік документів, які подаються разом із заявою про виплату грошової допомоги, визначено пунктами 5. 6 Порядку виплати одноразової грошової винагороди особам, яким присвоєно звання Героя України за здійснення визначного героїчного вчинку, затвердженого постановою Уряду від 26.02.2020 №144. 

Для отримання грошової винагороди Герой України подає заяву про виплату грошової винагороди із зазначенням номера банківського рахунка (за стандартом IBAN) в уповноваженому банку. До заяви додаються копії таких документів:

  • - документа про присвоєння звання Герой України із врученням ордена «Золота Зірка»;
  • паспорта громадянина України, ідентифікаційного коду та відомостей про унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності).

Для отримання грошової винагороди член сім’ї подає заяву про виплату грошової винагороди із зазначенням власного поточного рахунка в банківській установі. За малолітню чи неповнолітню дитину заяву подає її законний представник. До заяви додаються копії:

  • - паспорта громадянина України повнолітньої особи та ідентифікаційного коду,
  • свідоцтва про смерть Героя України;
  • документа про присвоєння звання Герой України із врученням (удостоєнням) ордена «Золота Зірка»,
  • свідоцтва про шлюб - для виплати грошової винагороди дружині (чоловікові),
  • свідоцтва про народження дитини, паспорта громадянина України (у разі наявності) - для виплати грошової винагороди дитині;
  • рішення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі їх створення), сільської, селищної ради або суду про встановлення опіки чи піклування над дитиною-сиротою, дитиною, позбавленою батьківського піклування (у разі здійснення опіки або піклування над дітьми Героя України) - для виплати грошової винагороди дитині Героя України,
  • свідоцтва про народження Героя України - для виплати грошової винагороди батькам загиблого (померлого).

Грошова винагорода виплачується у 50-кратному розмірі прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому присвоєно звання Герой України.

 

04 липня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів