Закарпатців запрошують на фестиваль, спонсором якого є… корова Берлибашка!

Закарпатців запрошують на фестиваль, спонсором якого є… корова Берлибашка!
Фестиваль Берлибаський банош відбудеться у селі Костилівка Рахівського району 15 травня. Про підготовку до його проведення та головні родзинки свята розповіли організатори фесту.

 

«Ми плануємо відкриття наших скель – скелі Пам’яті та скелі Кохання. Вони розташовані з обох сторін нашого села і дають чудовий краєвид. Все ґрунтуватиметься на наших умільцях. Акцентувати ми хочемо саме на цьому. Фестиваль проводимо, розпочинаючи з відкриття скель. Після того плануємо зробити святкову ходу, яка буде починатися від однієї зі скель. І далі проходитимемо до місця проведення фестивалю», - розповіла сільська голова Костилівки Інна Маскалюк.

Головною родзинкою свята стане улюблений усіма закарпатцями банош.

«Однією із родзинок буде варіння баноша. Як відомо, банош вариться на домашній сметані і вона повинна бути без жодних добавок. Дана страва готується в більшій мірі чоловіками, тому що в давнину цю страву готували вівчарі на полонинах», - пояснила Інна Маскалюк.

До речі, головним «спонсором» приготування баношу стане місцева корова Берлибашка:

«Корова Берлибашка є спонсором фестивалю, тому що виключно на її сметані готуватиметься банош. Кожен зможе скуштувати сиру від Берлибашки та випити за її здоров’я», - розповів один із організаторів фестивалю Юрій Сас.

Берлибашкою корову назвали не випадково: як відомо, до 1946 року село називалося Берлибаш і лише згодом було названо Костилівкою.

На фестиваль чекають гостей не лише із Закарпаття, але й із сусідніх, і не тільки, країн: Румунії, Словаччини та Литви.

uzhgorod.net.ua

 

04 травня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів