На Закарпатті приготували основу для вина з винограду 39-ти сільрад одного району
Це село на Мукачівщині – знаний виноградарський край із давніми виноробними традиціями. То ж виноград став головним символом фесту, а 39 сільських рад Мукачівщини представили свої традиції і звичаї, облаштувавши спеціальні етнолокації для гостей.
Відкривали фестиваль спеціальною ходою з музиками, яка розпочалася від місцевого будинку культури. Відтак усіх запросили до головної сцени, саме тут від кожної сільської делегації збирали кошики з виноградом до великої діжки. Гостей свята чекав справжній сюрприз, адже зібраний врожай відразу потрапив до рук виноробів, які вичавили сік для майбутнього вина. До почесної місії запросили голову Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, голову Мукачівської РДА Сергія Гайдая, інших посадовців. З отриманого соку виготовлять молоде вино, яке вже наступного року спробують гості на "Бобовищенському гроні-2018".
ЧИТАЙТЕ також: «Бобовищенське гроно» пригостило закарпатців першим молодим вином
У програмі були й майстер-класи: з виноробства, вишивки, ткацтва, дереовообробки. А угорські села показали цікаві незабуті традиції приготування унікального тіста, лозоплетіння, плетіння віників тощо.
Фестиваль тривав два дні -7-8 жовтня, упродовж який відбувалася дегустація старовинних страв і також театралізоване дійство -- виробництво палинки з виноробного матеріалу».
Торік фестиваль відвідала делегація з угорського міста Дьондьош. Вони прибули і цього разу та навіть змагатимуться за звання найкращого винороба. Вперше на Закарпатті була і окрема локація винороба з Греції. Увечері гостей фестивалю розважав Іван Пилипець, гурти «Анця» та «Рокаш», виступали місцеві виконавці та Закарпатський народний хор.
Незвичною і справді оригінальною була фотозона цьогорічного фестивалю: організатори справді попрацювали, адже зробити цілу сільську сім'ю з сіна заввишки майже три метри непросто. Зате гості оцінили і залюбки фотографувалися.
Джерело: Ужгородський прес-клуб
До теми
- Найкращі виноградники Закарпаття у 2024 році. Рейтинг Закарпатської туристичної організації
- Закарпатські вина оцінили найкращі сомельє України та закордону
- Близько 5 тисяч людей зможуть прийняти 90 баз відпочинку у селі Солотвино на Закарпатті
- В Ужгороді відбувся наймокріший та найгарячіший фестиваль міста (ФОТОРЕПОРТАЖ)
- “Дорога вина та смаку Закарпаття”: Як за кілька днів побачити туристичне Закарпаття по-новому
- Турагенти чавили виноград у діжках у Берегові (ВІДЕО)
- Локальний рекорд: На Закарпатті відкрили одразу 5 мініскульптурок уздовж туристичного маршруту (ФОТО)
- В Ужгороді відкрили нову туристичну атракцію – Виноградну гору поблизу «Кілікії» ФОТО
- Відомий курорт Закарпаття з висоти пташиного польоту (ВІДЕО)
- Чому Піно Нуар – це «Бургундське» із Закарпаття, або На скільки відсотків відчуває себе виноробом Олег Скрипка
- Закинуті замки стануть новими туристичними атракціями Закарпаття (ФОТО)
- Цікаві факти про Ужгород: долучайтеся до відеоекскурсії містом (ВІДЕО)
- На Закарпатті нещодавно презентували новий туристичний маршрут "Шлях Плотені"
- Нуль туристів. Чи виживе туристична галузь на Закарпатті після карантину
- Екскурсії по-закарпатськи: винороби проведуть онлайн-екскурсії про вино
- Вчитель з Виноградова піднявся на Говерлу 30 разів та заснував клуб гірського туризму
- Туризмознавець Віктор Стинич про закарпатську Гечу – фестиваль гентешів, будинок Кайденів та закинутий склеп
- Фестивалі Закарпаття у січні: конкурс різників, гентешів
- На Закарпатті з’явиться Дорога вина і смаку. Що це дасть регіону?
- Чому потрібно відвідати Закарпатський фестиваль пряників?
До цієї новини немає коментарів