Секрети приготування "особливої" різдвяної куті

Тобто, основа залишається незмінною: гарно зварена пшениця, запарений і кількох водах і добре втертий мак, смачний мед, волоські горішки, родзинки.
Очищену від луски пшеницю промити в кількох водах, залити гарячою водою нарівні з зерном і варити в посуді, найкраще глиняному. Якщо вода википить, долити гарячої. Варити на повільному вогні, поки зерно не розвариться, не солити. Найкраще поставити в нагріту братруру, щоб там пшениця напарилася (як кажуть, “впріла”).
Мак промити в кількох водах і запарити окропом на 2-3 годни, тоді воду злити, протерти в макітрі допоки не пустить біле “молочко”, додати за смаком цукор, мед, підсушені і посічені горіхи, помиті родзинки і влити півлітра кип’яченої води. Все це з’єднати з вареною пшеницею, викласти в глибоку глиняну миску або макітру і подати з дерев’яною ложкою.
Основа залишається незмінною: гарно зварена пшениця, запарений і кількох водах і добре втертий мак, смачний мед, волоські горішки, родзинки. А далі – робимо під настрій.
- Наприклад, горішки можна трошки прогріти на пательні і ледь-ледь підсолити. Тоді, коли вистигнуть, посікти не дуже дрібно, і додати до куті;
- Можна присипати готову кутю миґдальними пластівцями (теж трошки підсмажити)
- Родзинки треба добре промити і запарити окропом на 15 хв. Це має і гастрономічний і гігієнічний сенс. Гігієнічний – бо родзинки зазвичай є досить брудними і просто промити їх може бути мало. А гастрономічний – бо запарені родзинки смачніші. До речі, добре промиті родзинки можна запарювати киплячим узваром, вони тоді наберуть цікавого смаку.
- Я часом додаю ложку цукатів із сиропом, якщо маю на господарці. Також дуже смачно додати трохи стертої цитринової цедри.
- Також, можна дати в кутю 2-3 ложки вишень з конфітури, або запарити і порізати тоненько кілька сушених абрикосів – це буде цікаво і смачно.
- Я люблю кутю не дуже густу, але і не рідку, тому розбавляю її або кип’яченою водою з медом (на смак, щоб не засолодка, але і не прісна), або узваром з медом.
- Мед беріть на свій смак, можна змішати кілька сортів – буде цікавіший смак. Але багато меду відразу не давайте – нехай пшениця набере “базової солодкості” а потім досолодите, якщо треба буде.
От, властиво, і всі таємниці-які-не-є-таємницями.
І насамкінець, ще важливий гігієнічний момент. Кутя, як будь яка багатосладникова і не кип’ячена страва, досить швидко скисає, тому дуже важливо додавати максимально чисті складники – запарені родзинки, прогріті горіхи, запарений в кількох водах мак, використовувати тільки кип’ячену воду, тощо. Ну і зберігати готову кутю в холодильнику, і не лізти в макітру з кутею “облизаною ложкою” ))
Джерело: Твоє місто
До теми
- Раз на рік – для всіх: в Ужгороді відбувся щорічний День відкритих дверей у резиденції єпископів
- Ужгород відзначає 1132 річницю з часу першої писемної згадки: цікаві факти про місто
- Селище Дубове розпочало спільно з румунською комуною Мірешу спільний проєкт з покращення готовності до природних загроз
- «Бограч-index» – вересень 2025: за місяць ціни за продукти змінилися на - 6,2%
- В Ужгороді відбувся круглий стіл про роль ветеранів у формуванні нової української еліти
- Квитки з Ужгорода до Європи вже у продажі: розклад, ціни, вартість альтернативних маршрутів
- Результати НМТ 2025: з якими предметами найкраще впоралися закарпатські вступники
- В Ужгороді ветерани, родини військових та переселенці можуть отримати безоплатні юридичні консультації
- 6-те місце в Україні: на Закарпатті за пів року ввели в експлуатацію понад 215 тис. м? житла
- У серпні в Ужгороді народилося 222 немовлят - 103 дівчинки та 119 хлопчиків
- З історії ужгородської школи ім. Масарика: в Ужгороді видрукувані унікальні видання
- На Закарпатті найменше розлучень: статистика за перше півріччя 2025
- Три громади Закарпаття вчилися управляти публічними інвестиціями
- Механізми підтримки громад: донори, інституції та реальні кейси
- Ужгород долучився до всеукраїнської акції «Дзеркало Незалежності»
- Найбільш інстаграмні місця в Ужгороді
- Закарпаття: за останній тиждень підтверджено три десятки випадків COVID-19
- «Бограч-index» – серпень 2025: за місяць ціни за продукти змінилися на - 11%
- Нацпарк «Синевир» – домівка для понад 30 врятованих бурих ведмедів
- Закарпатська обласна станція переливання крові повідомляє про потребу в донорах крові усіх груп
До цієї новини немає коментарів