Секрети приготування "особливої" різдвяної куті

Тобто, основа залишається незмінною: гарно зварена пшениця, запарений і кількох водах і добре втертий мак, смачний мед, волоські горішки, родзинки.
Очищену від луски пшеницю промити в кількох водах, залити гарячою водою нарівні з зерном і варити в посуді, найкраще глиняному. Якщо вода википить, долити гарячої. Варити на повільному вогні, поки зерно не розвариться, не солити. Найкраще поставити в нагріту братруру, щоб там пшениця напарилася (як кажуть, “впріла”).
Мак промити в кількох водах і запарити окропом на 2-3 годни, тоді воду злити, протерти в макітрі допоки не пустить біле “молочко”, додати за смаком цукор, мед, підсушені і посічені горіхи, помиті родзинки і влити півлітра кип’яченої води. Все це з’єднати з вареною пшеницею, викласти в глибоку глиняну миску або макітру і подати з дерев’яною ложкою.
Основа залишається незмінною: гарно зварена пшениця, запарений і кількох водах і добре втертий мак, смачний мед, волоські горішки, родзинки. А далі – робимо під настрій.
- Наприклад, горішки можна трошки прогріти на пательні і ледь-ледь підсолити. Тоді, коли вистигнуть, посікти не дуже дрібно, і додати до куті;
- Можна присипати готову кутю миґдальними пластівцями (теж трошки підсмажити)
- Родзинки треба добре промити і запарити окропом на 15 хв. Це має і гастрономічний і гігієнічний сенс. Гігієнічний – бо родзинки зазвичай є досить брудними і просто промити їх може бути мало. А гастрономічний – бо запарені родзинки смачніші. До речі, добре промиті родзинки можна запарювати киплячим узваром, вони тоді наберуть цікавого смаку.
- Я часом додаю ложку цукатів із сиропом, якщо маю на господарці. Також дуже смачно додати трохи стертої цитринової цедри.
- Також, можна дати в кутю 2-3 ложки вишень з конфітури, або запарити і порізати тоненько кілька сушених абрикосів – це буде цікаво і смачно.
- Я люблю кутю не дуже густу, але і не рідку, тому розбавляю її або кип’яченою водою з медом (на смак, щоб не засолодка, але і не прісна), або узваром з медом.
- Мед беріть на свій смак, можна змішати кілька сортів – буде цікавіший смак. Але багато меду відразу не давайте – нехай пшениця набере “базової солодкості” а потім досолодите, якщо треба буде.
От, властиво, і всі таємниці-які-не-є-таємницями.
І насамкінець, ще важливий гігієнічний момент. Кутя, як будь яка багатосладникова і не кип’ячена страва, досить швидко скисає, тому дуже важливо додавати максимально чисті складники – запарені родзинки, прогріті горіхи, запарений в кількох водах мак, використовувати тільки кип’ячену воду, тощо. Ну і зберігати готову кутю в холодильнику, і не лізти в макітру з кутею “облизаною ложкою” ))
Джерело: Твоє місто
До теми
- "Стала набагато простішою": як змінилася процедура оформлення відстрочок від мобілізації з 1 листопада
- Юрій Кілб із Ужгорода каже просто: «Рятувати — це не робота, це спосіб життя. Якщо не ми, то хто?»
- У жовтні в Ужгородському перинатальному центрі народилися 90 дівчаток і 90 хлопчиків
- "Люди, які віддали частину себе за свою країну, мають самі обирати, де їм виступати" — чемпіон світу Владислав Горнодь
- "Моя мрія — прокинутися на ранок і залишитися без роботи", — фахівчиня із соціальної роботи Тетяна Кузьменко
- Війна спричиняє безсоння українців: результати наукового дослідження
- Світло пам’яті на Пагорбі Слави в Ужгороді
- День спільної пам’яті, тиші й молитви: чому закарпатці 1 листопада поминають померлих
- Пітятко, ружа, тинґириця, калап, ґарадичі: топ-25 слів закарпатського діалекту
- Карета швидкої допомоги «Оксана»: артефакт війни – в Ужгородському замку
- Ветеранська справа: як поблизу Мукачева вирощують креветку та африканського сомика
- Понад 350 пацієнтів з інсультом зафіксували за 9 місяців на Закарпатті
- "Ми не можемо щось дати, якщо самі цього не маємо", — Василь Мандзюк про роботу капелана в тилу
- Черги на кордонах із ЄС: осінні канікули та нова система контролю спричинили затори
- ID-паспорт для пораненого військового - без черг, бюрократії й затримок
- Які штами грипу циркулюватимуть в Закарпатті, чи зафіксовані вже випадки і коли чекати на епідемію
- Простір підтримки і відновлення: на Закарпатті допомагають військовим повернути рівновагу
- «Бограч-index» – жовтень 2025: за місяць ціни за продукти змінилися на - 2,1%
- На Закарпатті збільшується кількість хворих на ГРВІ: медики радять подбати про імунітет
- На Закарпатті вакцинувалися проти грипу 642 людини

До цієї новини немає коментарів