Бажаєте відчути себе аристократом? – вам на територію Ясінянського лісгоспу

Бажаєте відчути себе аристократом? – вам на територію Ясінянського лісгоспу
З давніх часів полювання заведено вважати цікавим і аристократичним заняттям. Полювання здавна існувало і розвивалася на Закарпатті. Крім промислу, часто воно було серйозним захопленням. На сьогоднішній день, звичайно ж, переважаючим став другий вид полювання.

 

Дійство полювання для справжніх поціновувачів цієї справи є воістину таїнством, майже релігійним обрядом, що має свої негласні догми. Під час полювання чоловік знаходиться в таких умовах, що йому нема на кого покладатися крім як на себе і своїх побратимів по зброї, якщо це полювання гуртом. Безумовно, це аристократичне заняття вимагає особливих мисливських навичок і хорошою стрілецької підготовки. Для багатьох в останні роки стало хобі - фото полювання. Однак і в першому і, в другому випадках не обійтися і від гарного відпочинку.

Чотири туристичні мисливські бази місткістю 10-12 чоловік кожна функціонують на території Ясінянського лісомисливського господарства для любителів екотуризму та полювання. Розташовані вони на території Лопушанського, Лащещинського, Чорнотисянського лісництв. Створені об’єкти адаптовані та повністю відповідають вимогам комплексного повноцінного сімейного відпочинку і рекреації та мисливства.

Збудовані мисливські будиночки у підніжжя гори Петрос, біля гірськолижної бази Буковель та в мальовничих місцинах, де для втомленого сірою буденністю міського мисливця або туриста відпочити. Будиночок у горах - рожева мрія, адже яким би добрим не був намет і якою б гарною не була погода, лише стіна з духмяних смерекових колод і камін або піч можуть дати надійний прихисток, комфорт та відчути себе, хоч на короткий проміжок часу, але аристократом. Тому лісові господарники піклуються про комфорт не тільки своїх працівників, а ще й гостей Рахівського району та лісової хащі.

Наскільки ця мрія нині здійснена, ми попросили розповісти директора Ясінянського лісомисливського господарства Василя Теличука, який, власне кажучи, нещодавно вирішував поставлене завдання і може поділитися певним досвідом.

- Василій Федорович, мисливський будиночок у диких горах, - мабуть, дещо більше, аніж скажімо просто хатинка для перепочинку…

- Безперечно, і шанувальникам відпочинку в Карпатах це добре відомо. Насамперед це можливість більше часу проводити на лоні природи, набратися потужної енергетики, вдихнути грудьми свіжого повітря. Традиційно турбази та садиби мисливських господарств у нас розташовані подалі від дороги та пильного ока громадськості. Адже людина відправляється в гори саме за відпочинком та гармонією, щоб відновитися. Тому окрім наших працівників, які постійно перебувають у мисливських будинках, зупиняючись для постійного перебування на підпорядкованих лісових угіддях задля поліпшення лісфонду від браконьєрів і спостереження за дикими тваринами, їх обліку та підгодівлі, ми часто на ночівлю або навіть короткий відпочинок людей, які не мають ні якого відношення до нашої романтичної професії.

- Яка основна мета спорудження мисливського будиночка, як давно почали займатися їх розбудовою?

- Основна мета - збереження лісу та їх охорона та поліпшення умов життя диких тварин на заселених ними територіях, які в комплексі забезпечують зростання їх чисельності, про що свідчать факти ведення цивілізованого мисливського господарства у багатьох країнах світу, де інтенсифікація всього народного господарства значно вища, ніж в Україні. Праця наших працівників, спрямована на збереження й покращення природного середовища, здатна надавати відчутні позитивні результати.

Загальна площа мисливських угідь ДП «Ясінянське ЛМГ» складає 31798 га, з них лісові – 31174 га, польові – 414 га, водно-болотні 210 га.

Враховуючи специфіку розташування мисливських угідь, задля забезпечення досягнення цілі ведення мисливського господарства, територія підприємства розподілена на шість єгерських обходів. Навантаження на одного єгеря складає 3975 гектарів мисливських угідь.

Мисливська фауна в угіддях ДП «Ясінянське ЛМГ» досить різноманітна і характерна для гірської зони Карпат. Із тварин та птахів водяться: олень благородний, козуля, кабан, вовк, лисиця, заєць-русак, куниця лісова, борсук, білка, а також види тварин занесені до Червоної книги України – ведмідь бурий, рись, видра річкова, норка вільна, кіт лісовий, тхір лісовий, глухар, тетерук, рябчик.

На території мисливського господарства в природному середовищі існування проживають олень благородний, козуля європейська, заєць-русак, білка, куниця, тетерев, глухар.

- Наскільки безпечно в мисливському будиночку вночі, де 100 відсоткова впевненість, що вночі не завітає хижак?

- Будиночки мисливського господарства радо приймають та захищають від хижих звірів. Вони можуть гарантувати таку тишу, яку не запропонує жодна турбаза, водночас єгері здатні забезпечити належну безпеку шанувальникам відпочинку в дикому лісі. Взагалі, що далі від цивілізації, то безпечніше. До того ж ми вміємо захищати своїх гостей, але район у нас спокійний і місцеві мешканці – дуже привітні люди. Боятися ж дикого звіра аж ніяк не варто, адже в мисливському господарстві панує певна гармонія у стосунках людини з дичиною.

- Як з харчуванням, де можна добути їжу, адже мисливські будиночки, як Ви казали, розташовані далеко від сіл та цивілізації?

- Готувати можна самому або на буржуйці, або на газовій плитці (можна зі своїми харчами). Але й ми зможемо забезпечити відповідний сервіс і майже завжди пригостити дичиною або привести харчі.

Дух історії, мальовничі гірські краєвиди, вовчі пісні на зорях залишають незабутні враження всім тим, хто надає перевагу відпочинку якомога ближче до матінки-природи. Неповторність і віддаленість цих місць служить прекрасним гарантом повноцінного відпочинку, при проведенні мисливських і екологічних турів. За нашим мисливським господарством стоїть більш ніж піввікова історія і усталені традиції закарпатського, угорського, чеського полювання.

Під час полювання людина знаходиться наодинці з природою і єдиним контролером в такій ситуації є його совість і духовні принципи. Мисливці дуже тісно пов'язані з природою, яка не в змозі захистити себе і повністю залежить від людських вчинків. У такій ситуації захист і оберігання природних багатств лягає на плечі мисливців. Мисливець ніколи не повинен користуватися тяжкими ситуаціями для звіра. Ні честі в добиванні хворих звірів, самок захищають своє потомство, у винищуванні присутніх на водопої тварин.

Як ні парадоксально звучить, але мисливець - головний захисник природи. Він повинен допомагати дикій природі, давати можливість їй відновиться після завданих збитків, він повинен не допускати браконьєрства та іншого безсовісного осквернення і розграбування природних багатств.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

 

21 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів