Стереотипи – геть: GOxChange кличе закарпатську молодь пізнати Маріуполь!

Стереотипи – геть: GOxChange кличе закарпатську молодь пізнати Маріуполь!
Ти часто подорожуєш? А чи багато з цих мандрівок – Україною? Студентську молодь запрошують до участі в проекті обміну GOxChange, що відбудеться в Маріуполі. Про проект і його особливості Медіацентр поспілкувався з координаторкою програми Світланою Колодій.

 

Світлана Колодій

Світлана Колодій

Ти часто подорожуєш? А чи багато з цих мандрівок – Україною? Студентську молодь запрошують до участі в проекті обміну GOxChange, що відбудеться в Маріуполі. Про проект і його особливості Медіацентр поспілкувався з координаторкою програми Світланою Колодій.

  • Світлано, найперше розкажіть, що це за проект і на кого він розрахований?

– Програма обміну GOxChange стартувала минулого року. Тоді 46 студентів із Ужгородського національного та Маріупольського державного університетів упродовж 10 днів вивчали Ужгород і Маріуполь. Ця ініціатива була покликана насамперед руйнувати стереотипи про міста й знайомити між собою креативну й активну молодь.

GOxChange розрахований на студентську аудиторію зі всієї України – незалежно від курсу чи спеціальності. Вікових обмежень теж немає: головна умова – це має бути студент! І так, кількість місць обмежена: на одну програму відбираємо 30 осіб із будь-яких українських міст. Таких програм протягом року буде п’ять.

  • Минулого року студенти долучилися до пілотної програми GOxChange. Які результати?

– Найкращий результат для нас – відгуки учасників та учасниць. Ось, приміром, Павло Величко з УжНУ пише:

«Корисні й незабутні знайомства, зміна парадигми у ставленні до жителів східної України, ширший погляд на громадсько-політичні події та громадський активізм щодо власних міст, мотивація розвиватися й відкривати нові міста України – все це в підсумку обміну».

Учасники минулорічної програми

Учасники минулорічної програми

А ось відгук ще однієї вашої студентки – Христини Азархової: «Ця програма була однією з тих подій 2018 року, які залишаться у списку «Найкращі моменти життя». Без перебільшень можу стверджувати, що це дуже важлива і необхідна ініціатива сьогодні для нашої країни, оскільки саме від молоді залежить майбутнє (звичайно, не повною мірою, та все ж). Я досі розповідаю всім, як круто ми проводили час, з якими людьми познайомилися, як змінилося моє рідне місто і все-все, що з нами відбувалося в Маріуполі та Ужгороді. За цей рік я зрозуміла, наскільки важливі зв‘язки, комунікація, як приємно мати розуміння з людьми з іншого куточка України, як добре мати своїх людей по всій країні! І GОxChange неодмінно допоміг у цьому, за що я безмежно вдячна».

  • У чому суть проекту? Що чекає на учасників?

– GOxChange починався як програма обміну студентів між східними та західними регіонами України. Сьогодні GOxChange – це національна програма обміну студентами між різними регіонами, яка має на меті створити спільне бачення для України, сприяти внутрішній інтеграції, сформувати нове покоління українців, які беруть на себе відповідальність і руйнують тривалі стереотипи.

Учасники минулорічної програми

Учасники минулорічної програми

Суть проекту в тому, щоб молоді люди зібралися в одному, ще доти не відомому їм місті й стали на 10 днів його жителями. У Маріуполі учасників та учасниць чекатиме робота над проектами в командах, зустрічі з локальними агентами змін, важливими українцями, реформаторами, культурними діячами, міським головою, представниками різних організацій, екскурсії на заводи та в порт. Вони також дізнаються, як це бути студентом іншого вишу, адже приймати буде Маріупольський державний університет.

  • Що треба для участі? І чи потребуєте волонтерів-організаторів на місцях?

– Для участі слід заповнити РЕЄСТРАЦІЙНУ ФОРМУ до 8 квітня. Сама ж програма є безкоштовною і триватиме 10 днів: із 19 до 28 травня 2019 року. На місцях можна долучитися ближче до дати проведення, а тепер нам потрібна допомога в поширенні інформації до студентів із різних регіонів. Якщо є бажання допомогти – пишіть мені на адресу [email protected]

  • Аргументуйте одним реченням, чому цей проект крутий і варто до нього долучитися.

– GOxChange – це про те, щоб поїхати і змінитися. Якщо ви готові – вам до нас.

Не гайте часу – заповнюйте анкету і їдьте знайомитися з Маріуполем. Адже Україна велика й цікава! 

Ксенія Шокіна

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

27 березня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів