Об’єднатися й допомагати: як на Закарпатті свідомі громадяни довозять лікарів на роботу

Об’єднатися й допомагати: як на Закарпатті свідомі громадяни довозять лікарів на роботу
2049 – саме таку кількість лікарів, яких щодня треба доправляти на роботу в Закарпатті. Таку цифру назвали сьогодні закарпатським журналістам. Це ті люди, які не мають авто, а за відсутності громадського транспорту опинилися перед складною проблемою – як доїжджати? Це ті люди, від роботи яких залежимо сьогодні ми всі. І якщо в багатьох країнах світу перед ними схиляють голови, топо всій Україні і на Закарпатті зокрема, крім щирої вдячності, почали самоорганізовуватися свідомі громадяни, аби доправляти медиків на роботу. Ми ж в Uzhgorod.net.ua вирішили дату вичерпнішу інформацію про це.

 

Отже, нагадаємо, що по всій Україні призупинене перевезення пасажирів:  відповідно до постанови КМУ, з 12.00 години 18 березня на території краю обмежені всі міжміські, приміські, обласні маршрути. Те ж саме – в обласному центрі Закарпаття, інших містах краю. Відповідно, виникла проблема: як діставатися на роботу медикам щодня?

Така ситуація по всій Україні. Люди долучаються до флешмобу!

Саме тому по всій державі наразі триває флешмоб: #підвезилікаря. Його суть полягає у тому, щоб допомогти працівникам медустанов виконати свої обов’язки під час обмеження роботи транспорту через карантин. Проведення флешмобу підтримали навіть у МВС:

"Дорогі українці – автомобілісти, величезне прохання до вас. Якщо ви маєте сусідів лікарів і їдете на роботу, запропонуйте їх підвезти. Давайте більше дбати одне про одного, на скільки це можливо в умовах карантину. Звісно, не забувайте про власні правила безпеки,– мовиться у дописі правоохоронців у фейсбук.

Учора після обіду міністр охорони здоров'я Ілля Ємець закликав транспортні компанії розробити схему розвозки лікарів під час карантину. Зокрема, він звернувся до всіх державних та комерційних транспортних компаній країни, пасажирських перевізників та органів місцевої влади із закликом об'єднатися та разом створити умови для того, щоб українські медики могли діставатися до роботи та надавати допомогу хворим. “Ми маємо подбати про українських лікарів, щоб урятувати всю країну. Ми, Міністерство охорони здоров’я України, рекомендуємо транспортним компаніям спільними зусиллями розробити систему шатлів та маршрутів, що оптимізують пересування фахівців, які рятують людські життя”, - каже Ємець.

У великих містах медиків допомагатиме довозити сервіс Uber – є домовленість із МОЗ про 10 000 поїздок.

Що на Закарпатті?   

Закарпаття – не виняток.  Певна річ, добиратися на роботу в селі – не питання, а якщо треба в сусідній населений пункт чи й через кілька? Навіть у межах Ужгорода чи Мукачева не завжди реально пішки дістатися, особливо після повного робочого дня… На таксі грошей забракне, транспорт громадський призупинений. Як виходять із ситуації?

Насамперед треба відзначити свідомих громадян! Адже чимало мешканців краю щодня виходять на роботу, і це викликане виробничою необхідністю (не всі можуть дистанційно працювати, це зрозуміло). Окремі почали заявляти, що готові підвозити лікарів на роботу. Так, приміром, почали з’являтися відповідні дописи в мережі Фейсбук, маємо перших таких свідомих громадян в Ужгороді:

Свідомі й мешканці Берегова: тут таксист Віктор Рошинець заявив, що безкоштовно возитиме лікарів у своєму місті. Це він підтвердив у телефонній розмові з виданням Varosh. Видання написало: «Вчора, 19 березня, він зробив про це пост у фейсбуці, який уже набрав понад 1600 поширень».

Віктор працює у берегівському “Стар таксі”, яке нині, 20 березня, розпочало роботу о 9.00. Берегівські медики можуть замовляти його машину за номером служби таксі: 4-34-34, або за мобільним Віктора — 0957773916.

Відповідно, виникло питання про доставку громадян, які працюють у лікарнях, по всій області. Так, сьогодні директор департаменту інфраструктури, розвитку і утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення та житлово-комунального господарства Закарпатської ОДА Едуард Маляр на брифінгу повідомив, що, згідно з законодавством, спецмаршрути не заборонені. Тобто, комунальний заклад (а це стосується наразі медзакладів) може укласти договір із перевізником і зранку та по закінченню робочого дня доправляти медиків на роботу та з неї.

«У деяких районах уже відпрацьовані відповідні механізми, керівники районів мають отримати доручення сьогодні сприяти і допомагати комунальним закладам при укладанні таких договорів», - додав Маляр. Він також уточнив, що не варто перейматися перевізникам питаннями оплати довозу медпрацівників, бо це все буде оплачуватися.  

Зокрема Комунальне Підприємство "Ужгородський муніципальний транспорт" у режимі спеціальних перевезень вже сьогодні забезпечує довіз працівників амбулаторій, пологового, лікарні, поліклініки, дитячої лікарні

Від редакції. Тож наразі можемо від себе додати: об’єднуймося і разом борімося з коронавірусом! Як ми раніше наголошували, так і тепер: треба триматися гуртом і  розуміти, наскільки важливо зараз допомагати тим, хто на першій лінії боротьби з недугом!

Uzhgorod.net.ua. На головному фото - Олександр Третяк та лікарка-педіатр Валентина Письменна з Рівного

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

20 березня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів