Ганна Ломага з Держпродспоживслужби при перевірці базарів: "Виконувати вимоги щодо роботи ринків мають не тільки продавці, а й покупці!" ФОТО

Ганна Ломага з Держпродспоживслужби при перевірці базарів: "Виконувати вимоги щодо роботи ринків мають не тільки продавці, а й покупці!" ФОТО
У Держпродспоживслужбі перевірили, чи дотримують ринки на Ужгородщині санітарних вимог.

 

Як повідомила наше видання начальниця відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ужгородського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області Ганна Ломага, оскільки з 29 квітня 2020 року набирала чинність Постанова головного Державного санітарного лікаря України № 14 від 27.04.2020 року, в Чопській міській раді було проведено позачергове засідання ТЕБ та НС, на якому було вирішено розпочати роботу міських ринків із здійснення торгівлі харчовими продуктами з 29.04.2020 року за умови неухильного виконання вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення коронавірусної хвороби COVID-19 при здійсненні торгівлі харчовими продуктами на міських ринках, які зазначені у даній Постанові.

Відповідно було створено тимчасову комісію з перевірки дотримання вимог щодо профілактичних заходів протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) при здійсненні торгівлі харчовими продуктами на міських ринках.

 На території Ужгородського району зареєстровані 2 агропродовольчі ринки.

На виконання вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення коронавірусної хвороби COVID-19 при здійсненні торгівлі на агропродовольчих ринках Ужгородського району та міста Чоп, відповідно до вищезгаданої постанови, спільно з Ужгородським РВП ужгородського ВП було проведено перевірку ринку « Семираміда» с. В Лази, мікрорайон Східний б/н ( всім відомий як оптовий ринок Краснодонців), а 30.04.2020року разом з тимчасовою комісією – ринок ТОВ «Агора» м. Чоп.   

«При перевірці цих ринків виявлено, що на територію відвідувачі (частково) та продавці допускаються в масках, на вході наявні диспансери з антисептиками. Кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території, не перевищувало 1 покупець на 10 м кв торгівельної площі. Відстань між робочими місцями витримувалась. Місця торгівлі частково обладнані  захисними екранами», - уточнила Г. Ломага.

Зі слів продавців, проведення контактних поверхонь здійснюється кожні 3 години, а 2-3 рази на день територія. Неконтрольована (стихійна) торгівля на прилеглій до ринків територій на період рейду не спостерігалась.

Директори забезпечили інформування відвідувачів щодо встановлених обмежень, які необхідно дотримуватись та щодо профілактики корона вірусної хвороби.

Проходження безконтактного температурного скринінгу на обидвох ринках не здійснювався, так як відсутній безконтактний термометр. «У зв’язку з виявленими порушеннями, а сам неможливістю здійснення безконтактного температурного скринінгу та часткове встановлення захисних екранів, було запропоновано закрити ринки до усунення порушень. Станом на 18 годину 30.04.2020 року, згідно з повідомлень директорів агропродовольчих ринків, безконтактні термометри закуплені, захисні екрани встановлені», - уточнила начальниця.

Водночас, з її слів, здивувало безвідповідальне ставлення людей, а саме відвідувачів до встановлених обмежень. «Як нам усім потрібно було відкриття ринків і, здавалося б, якщо їх відкриють, то всі громадяни свідомо будуть дотримуватись встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватись, так ні! Не все так просто. Тут кожен сам по собі. На зауваження наших спеціалістів, щоб оділи маску – чуєш, м’яко кажучи, некрасиву відповідь. Чого ж нам потрібно дотримуватись і чи дійсно це так важко? Так! Адже згідно з постановою Головного державного санітарного лікаря України необхідно дотримуватись наступних пунктів:

  • Наявність реєстрації агропродовольчого ринку, як оператора ринку харчових продуктів відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
  •  Допуск працівників агропродовольчого ринку, продавців і відвідувачів на територію агропродовольчого ринку здійснювати виключно за наявності вдягнутої медичної маски (у тому числі виготовленої самостійно) або респіратора та проходження безконтактного температурного скринінгу.
  • Наявність на кожному вході (вїзді) на територію агропродовольчого ринку диспенсерів з антисептиком.
  • Кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території агропродовольчого ринку, не повинна перевищувати кількості, з розрахунку один покупець на 10 метрів квадратних торгівельної площі ринку.
  • Відстань від між робочими місцями продавців складає не менше трьох метрів, місця торгівлі обладнані захисними екранами між продавцями і покупцями із плівки або пластику.
  • Проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торгівельні місця – в кінці кожного робочого дня.
  •  Відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до агропродовольчого ринку території.
  • Забезпечення постійного інформування відвідувачів агропродовольчого ринку щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватись та щодо профілактики коронавірусної хороби COVID-19.
  • Агропродовольчим ринком забезпечується контроль за дотриманням вимоги щодо профілактичних заходів протидії поширення коронавірусної хвороби COVID-19 та оперативне усунення порушень. (Це пункти з постанови).

«Тепер виникають запитання... Нам все ж таки потрібні ринки? Ми зможемо дотриматись цих вимог? Чи нам легше прожити без них. На це запитання повинен відповісти кожен сам собі. І, йдучи на ринок та усвідомлюючи те, що сьогодні так склалося, що ми маємо дотримуватись цих умов, виконувати їх! Але виконувати їх мають не тільки продавці, а й покупці! Інакше ринки будуть закриті», - додала Г. Ломага.

Вона також повідомила, що спеціалісти Держпродспоивслужби  здійснюють щоденний контроль умов дотримання всіх пунктів постанови на зареєстрованих агропродовольчих ринках Ужгородського району та м. Чоп. Якщо хоча б одна умова буде не дотримана, на жаль, ринок буде закритий.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

04 травня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів