Найкоротша конституція, найтриваліший біг та найменший голубець: Якими рекордами відзначилося Закарпаття?

Ми, закарпатці, знаємо, що наша область – майліпша. Але не перестаємо доводити це собі та іншим. Фантазія, наполегливість та винахідливість наших краян допомогла їм встановити численні рекорди України та світу. Про деякі з найяскравіших – нижче.

 

Нашу область та її мешканців не обійшла книга рекордів Гіннеса, яка фіксує світові досягнення.

Найдовший марафон на інвалідних візках

Мукачівець Олександр Сухан у 1992 році проїхав 12 тисяч кілометрів на інвалідному візку. Крім закарпатця, у супермарафоні Владивосток–Санкт-Петербург брали участь ще двоє спортсменів з інвалідністю із Росії. «То була автономна експедиція. І похідна кухня, і лікарі, і майстерня, і ліжка для відпочинку – усе везли з собою», – розповідав рекордсмен одній із закарпатських газет. Олександр Сухан пошкодив хребет, коли йому було 19 років. Але навіть після травми юнак продовжив жити активним життям та займатися спортом. Він сплавлявся по Тисі, піднімався на своєму візку на Говерлу та став першою в СРСР людиною з інвалідністю, яка стрибнула з парашутом. А його марафонське досягнення занесене до книги рекордів Гінесса.

Найменша у світі конституція

Це конституція Карпатської України, ухвалена 15 березня 1939 року. Вона містила тільки два закони, які так і називалися: «закон ч. 1» і «закон ч. 2». Перший закріплював незалежність Карпатської України, форму правління та державні символи, другий стверджував, що «Сойм уповноважує Уряд, щоб за згодою Президента Карпато-Української Республіки видавав, аж до відкликання, розпорядження з самого закону». Ширшої конституції написати, напевно, не встигли, позаяк уже 18 березня більшу частину території новоствореної республіки зайняла угорська армія. Але Карпатська Україна не була найбільш коротко існуючою державою світу – деякі протримались менш як один день. А от найкоротша чинна конституція наразі у Монако.

В книзі рекордів України та Реєстрі рекордів України Закарпатська область згадується набагато частіше. Чого тут тільки немає – і спортивні, і технічні, і кулінарні досягнення. Деякі з них могли вигадати тільки закарпатці.

Найбільший об’єм бограчу в одному казані

2496 літрів – саме стільки бограчу зварили у 2015 році на тематичному фестивалі на курорті Косино. Для приготування рекордної страви знадобилося 917 кг картоплі, 625 кг свинини, 200 кг цибулі, 92 кг копченого сала і 47 кг перцю. Інгредієнти чистили і нарізали 30 кухарів. Мегапорція бограчу варилася близько 12 годин. У Косині поклали за мету побити попередній рекорд Берегова, де зготували 2037 літрів відомого закарпатського наїдку. Вдалося. Тепер чекають відповіді. Головне, аби всю цю смакоту було кому їсти.

Найменший голубець

На Закарпатті вважають, що у доброї ґаздині голубці дрібні. Тому не дивно, що першою наймініатюрніший в Україні голубець закрутила наша землячка Єва Нодь на конкурсі з приготування цієї страви у селі Четово Берегівського району в 2009 році. Її виріб був завдовжки 2,8 см. Але вже за два роки закарпатський рекорд побив шеф-кухар київського ресторану «Колиба Хаус» Георгій Басмаджан, у якого вийшов голубець довжиною 1,69 см. Завернути фарш у листок йому вдалося за допомогою ножа. Попри це, саме закарпатка першою з усіх продемонструвала, що розмір голубця має значення.

Найтриваліший біг та найдовша здолана дистанція

Біговий рекорд України Закарпаття побило у серпні 2020 року. Безперервна естафета «Uzhhorod Ultra 1000 km» тривала 85 годин. До неї приєдналися 90 учасників, які загалом пробігли 1033 кілометри. За межі Ужгорода ніхто не втік: бігуни нарізали кола 2,1 км, а дистанція пролягала набережними міста. Бігли і вдень, і вночі – й таки добігались до того, що їхню наполегливість зафіксував представник книги рекордів України.

Наймасовіше ходіння по вугіллю

Навчитися ходити по вугіллю – реально, проте бажаючих обпекти п’яти не надто багато. І все ж на Закарпатті є рекордсмени з цього заняття. У ніч на Івана Купала в 2013 р. у селі Ізки зібралося 15 вуглеходців, які босоніж пройшлися по доріжці з розпеченого березового вугілля довжиною у 10 метрів. Ідея влаштувати «гарячу» розвагу належала досвідченому вуглеходцю Богдану Дикому, доценту Ужгородського національного університету та керівнику асоціації «Закарпатський морж». Десятеро добровольців стали на розпечене вугілля вперше. Проте здолати заявлену дистанцію вдалося всім, а найдосвідченіші приборкувачі вугілля пройшлися по палючій стежці навіть по кілька разів.

Найбільший тризуб, викладений тілами людей на Говерлі

Для встановлення цього рекорду на найвищу вершину країни піднялося 30 українців зі Сходу та Заходу. Одна половина представляла Харків, інша – селище Міжгір`я. Підйом  проходив під гаслом «Схід і Захід разом», тому кожна група підіймалась із свого боку. На вершині Схід і Захід об’єдналися, вклавшись на землю і сформувавши величезну фігуру тризуба. Як би не кололо гірське каміння, всі лежали, поки не завершились заміри.  Довжина рекордного тризуба сягнула 12 м, ширина – 8 м, а загальна площа – майже 100 м2.

Найбільший акустичний динамік

Діаметр динаміка, продемонстрованого у Мукачеві у 2014 році, навіть без корпусу складав 2 м 36 см. Це, за даними Національного реєстру рекордів України, є не тільки національним, але й світовим рекордом для працюючого динаміка. Аби ні в кого не виникло підозри, що це макет, під час реєстрації рекорду динамік увімкнули. Рівень звуку сягнув 99 децибел – трохи менше, ніж 130 децибел, які видає при зльоті «Boeing-747».

Найбільший в Україні випускний альбом

Як зробити, щоб випускний в університеті запам’ятався на все життя? Треба утнути що-небудь небачене. І не обов’язково під впливом алкоголю. Студентський профком Ужгородського національного університету у 2017 році вирішив відзначити цю подію національним рекордом і зробити найбільший випускний альбом. До альбому-стрічки довжиною 165,13 м увійшли 793 фотографії випускників 17 факультетів УжНУ. Альбом розстелили від початку Липової алеї до пам’ятника Августину Волошину.

Рекорд з розбивання дошок руками

Мукачівський тренер з кіокушинкай карате Ігор Капура у 2018 році зламав 163 дерев’яні дошки товщиною 2,5 см за 5 хвилин, що стало рекордом України. Спочатку спортсмен планував поламати більше, однак завдання ускладнило те, що дошки, які йому привезли, виявилися сирі і з сучками. Втім, для встановлення рекорду потрібно було розбити мінімум 100 дошок, а із цим мукачівський каратист впорався.

Найдовший концерт-інтерв’ю у прямому ефірі

Піаніст-віртуоз та лауреат  численних міжнародних конкурсів Майк Кауфман-Портніков 10 годин поспіль просто неба грав на синтезаторі на Театральній площі в Ужгороді. Одночасно із цим він розмовляв із запрошеними до виїзної радіостудії гостями і глядачами. Музична імпровізація, яка розпочалася 21 червня 2019 р. о 9:00 та завершилася того ж дня о 19:00, транслювалася в ефірі радіо «Тиса FM». Музикант зазначив, що метою цієї  акції була культурна дипломатія: під музику можна домовлятися одне з одним, нести та створювати мир.

На Закарпатті уклали і крайову книгу рекордів, у якій є такі дивовижі, як найвища людина Закарпаття (Василь Кравчук, зростом 2 метри 13 сантиметрів) найсолодша весільна сукня, найстаріша злодійка Закарпаття та абсолютний рекорд швидкості народжень. А також наймасовіший поцілунок, найбільша кількість колядників, найбільші шовдарь і гарбуз… Чим тільки не похизується закарпатець, аби довести, що він – найкращий!

підготувала Христина Шепа,

для ПЕРШИЙ.com.ua

 

06 листопада 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів