Моряк Ренат Бесолов – про вилов крабів в Баренцовому морі, скільки можна на цьому заробити і чому Норвегія закуповує рибу в Україні ІНТЕРВ'Ю

Моряк Ренат Бесолов – про вилов крабів в Баренцовому морі, скільки можна на цьому заробити і чому Норвегія закуповує рибу в Україні  ІНТЕРВ'Ю
Пандемія внесла свої корективи в різні аспекти нашого життя, чи не найбільше обговорювали закриття кордонів. Та є професія, яка зобов’язує до подорожей – професія моряка.

 

Кореспондентка Uzhgorod.net.ua поспілкувалася Ренатом Бесоловим. Хлопець родом із Молдови, морській справі навчався в Одесі, а нині працює в Баренцовому морі. Він сам вийшов на зв'язок із нашою редкцією й запропонував розповісти про свою спеціальність. Нам стало цікаво, тож про специфіку професії, переваги та труднощі читайте в інтерв’ю.

- Ренате, як давно працюєте в морі, за що саме відповідаєте?

- У морі я вже з 2015 року.  За цей час працював на різних краболовних суднах у Норвегії, зараз працюю боцманом, відповідаю за всі роботи на палубі, за промислове озброєння, за матросів-рибалок.

- Цікаво дізнатися, чому обрали навчання саме в Одесі.

- Спершу навчався в Росії. Сертифікати діють 5 років, а потім потрібно зробити перенавчання, продовжити морські документи. Через пандемію авіасполучення було закрито, тож я перенавчався в Одесі. Тут навчання не дороге, для порівняння, в Норвегії воно коштувало б щонайменше в 10 разів більше. Ще одна перевага: Україна видає міжнародні сертифікати, які визнаються в Норвегії, користуючись ними можна працювати.

- Чи багато українців із вами зараз працює?

- Раніше працювали, тепер здебільшого перейшли на інші судна, отримли нові контракти. Працюють на різних посадах, серед них: матроси-рибалки, механіки, а один з наших капітанів також навчався судноводінню в Одесі.

-  Ренате, розкажіть про специфіку роботи в Баренцовому морі, вочевидь, умови складні, робота виснажує?

- Ми ловимо крабів у Баренцовому морі. Приблизно дві доби ходу від північних берегів Норвегії в бік Північного Льодовитого океану.  Працюємо по черзі: 8 годин роботи на палубі, потім 8 годин відпочинок (тут маємо час на їжу, душ, спілкування з рідними і сон).  Потім знову 8 годин працюємо, і так далі.  Один вихід в море триває 4-5 тижнів, потім день-два ми проводимо на березі: розвантажуємо продукцію, завантажуємо провіант для наступного виходу в море, міняємо екіпаж (якщо потрібно), заправляємо паливо. Сезон вилову краба триває 9 місяців на рік. Липень, серпень і вересень – це місяці відпочинку. Норвегія щороку виділяє квоту на краба, тоді всі судна починають змагатися за ці ліміти. Якщо вся квота буде виловлена раніше, ніж за 9 місяців, тоді сезон закривається достроково.

-  Розкажіть про експорт норвезької риби в Україну.

- Близько 30 норвезьких компаній займаються експортом морепродуктів в Україну. Серед них Westcoast AS, Seaborn AS, Fram Seafood AS та інші. Україна закуповує у Норвегії тріску, червону рибу, палтуса, норвезький оселедець, білу рибу, в невеликій кількості снігового і королівського краба, так само і інші морепродукти.

- Ренате, а розкажіть, як тоді та виходить, що в Норвегії цінують виловлену в Україні рибу? Про що мова?

- Норвегія активно закуповує від України чорноморський оселедець. Саме його норвезькі рибалки використовують як приманку для крабів та інших видів риб. Цікаво, що в Норвегії є свій оселедець, який водиться вздовж берегів, але дешевше закуповувати її в Україні, транспортувати, розмитнювати і використовувати як приманку. Потім виловлені норвезькі морепродукти експортують по всьому світу.

- Як українським морякам можна працевлаштуватися в Норвегії?

- Взагалі немає труднощів працювати з українським паспортом, тільки потрібно оформити робочу візу до Норвегії.  Навчені моряки з України працюють на різних суднах, а не моряки працюють на прибережних рибо-переробних фабриках, а також на складах. Зарплата на березі 150-250 норвезьких крон на годину, залежить від знань і вмінь. Якщо є сертифікат водія вилочного навантажувача і сертифікат кранівника 1-2 т, тоді громадянин України може заробляти до 250 норвезьких крон на годину.  Але від цієї суми буде відніматися 20-30% податку.

- Професія моряка дуже небезпечна. Чи багато ризиків у вашій роботі?

- Трапляються різні історії, це правда. Наприклад, у 2020 році, навесні, ми отримали пробоїну в корпусі судна, нас врятувало те, що вона виникла на 20 сантиметрів вище рівня моря і при цьому був повний штиль. В іншому разі пішли б на дно... Глибина в тому районі сягала 300 метрів. Пригадується ще один випадок, коли я зачепився застібкою рятувального жилета і ризикував опнитися за бортом: в одну секунду підбіг колега і обрізав застібку. В той момент я зовсім забув, що у мене на поясі висить ніж. Періодично трапляються подібні випадки, але вони входять в буденність, і їм вже не надається таке значення.

- Що загалом найцікавіше у професії моряка, а що найважче?

- У професії моряка, кажуть, найцікавіше - це романтика. Насправді так виглядає тільки на фотографіях. Коли реально людина потрапляє в море, то стає не до романтики. Мені найбільше в цій роботі подобається те, що я вільний. Коли відробляєш рейс, ти можеш взяти зворотний квиток в будь-яку точку світу, а потім компанія бере тобі квиток назад на судно з будь-якої точки світу.  Ще приємно те, що, перебуваючи на судні, тобі не потрібно щодня їздити на роботу і назад.  Моряк живе на судні, працює там, відпочиває, спілкується з друзями тощо.

Дякуємо, Ренате, за цікаву розмову. Успіху, кар’єрного зростання вам! 

Ольга Богославська

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

01 березня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів