14 тисяч доз вакцини БЦЖ отримає Закарпаття

14 тисяч доз вакцини БЦЖ отримає Закарпаття
14 тисяч доз вакцини для профілактики туберкульозу БЦЖ розподілять в райони Закарпаття. Нині відповідний наказ підписали в обласному департаменті охорони здоров’я, повідомила головна дитяча фтизіатриня Закарпаття Катерина Дебрецені.

 

Вакцину БЦЖ використовують для щеплення новонароджених від туберкульозу. У лютому щеплення в області не отримали 970 дітей, у березні – понад 800.

«Ми були трохи збентежені в кінці січня, тому що та вакцина БЦЖ, яку ми мали, – закінчувався в неї термін дії, — сказала Катерина Дебрецені. — Нову ми поки не отримували. Думаю, що сьогодні-завтра райони області цю вакцину отримають. І відновиться робота з вакцинації тих, які були не вакциновані, й тих, котрі народяться в майбутньому дітей".

За словами фтизіатрині, вакцинація є обов’язковою і виконується на третій день після народження дитини в пологовому будинку спеціально навченою медичною сестрою, яка володіє технікою постановки цієї вакцини, оскільки вона має свої особливості.

БЦЖ (бацила Кальметта-Герена) — жива вакцина, призначена для захисту немовлят і дітей молодшого віку проти найбільш важких форм туберкульозу,

Загалом 793 випадки туберкульозу зареєстрували на Закарпатті за 2020 рік. Про це сьогодні розповів директор Центру легеневих хвороб в Ужгороді Василь Скрип. За його словами, торік у нашій області зменшився рівень захворювання на туберкульоз серед дітей. У 2019-му показники були понад 7 % на 100 тисяч населення, тоді як у 20-тому на 4% менший.

"Що стосується смертності населення від туберкульозу, то вона в 2019 і в 2020 році залишилася на рівні 11 випадків на 100 тисяч населення, — сказав Василь Скрип. — Серед перше виявлених хворих 68, 4% людей – це представники соціально незахищених верств населення".

Він додав, що за останні 10 років лікарі часто говорили, що серед тих, хто хворіє на туберкульоз, 80% — так звані соціально дезадаптовані прошарки населення. Отже, пояснив Василь Скрип, хворіють й інші люди, які мають серйозний соціальний статус, певні статки, культуру.

"Але вони почали більше хворіти. Очевидно, велике значення у цьому випадку має саме імунний статус кожної окремої людини", — сказав директор Центру легеневих хвороб.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

24 березня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів