Стоматологічна допомога на передовій: Історія мукачівського лікаря 128-ї бригади

"За вісім місяців я вилікував зуби близько 500 бійцям із чотирьох бригад ЗСУ, " – розповідає Олег, професійний стоматолог, який нині служить у 128-й окремій гірсько-штурмовій Закарпатській бригаді.

 

Олег закінчив стоматологічний факультет Ужгородського національного університету. Відкривши власний кабінет у селі на Мукачівщині, він паралельно працював стоматологом у приватній клініці в Мукачеві. Однак влітку минулого року його мобілізували до лав ЗСУ, де він став бойовим медиком.

Про це пише Мукачівська міська рада.

Коли командування дізналося про цивільну спеціальність Олега, йому запропонували зайнятися стоматологією в бригаді, оскільки пересувний стоматологічний кабінет, зроблений на базі вантажівки, тривалий час не використовувався через звільнення попереднього стоматолога. Олег погодився і, за допомогою волонтерів та знайомих, відновив обладнання: відремонтував стоматологічне крісло, перевірив рентген, дістав новий компресор і стерилізатор, завіз свої інструменти з цивільної роботи, заправив кондиціонер. Після цього почав приймати пацієнтів.

Олег має загальну стоматологічну практику, лікує зуби дітям і дорослим, займається пломбуванням, ортопедією та протезуванням. У пересувному кабінеті він розширив свої навички, часто виконуючи видалення хворих зубів, лікування запалення пульпової камери, нервів і кореневих каналів, протезування. Якщо пацієнт має можливість відвідувати кабінет кілька місяців, Олег може провести повний курс лікування: видалити хворі зуби, зробити професійну чистку, вилікувати кореневі канали, підготувати ротову порожнину до протезування, зробити зліпки й відправити їх зубному техніку для виготовлення протезів.

Пересувний стоматологічний кабінет обслуговує не лише бійців 128-ї ОГШБр, але й військових із суміжних підрозділів. За вісім місяців роботи Олег вилікував близько 500 пацієнтів із чотирьох бригад ЗСУ. Його послуги безкоштовні, бійці оплачують лише витратні матеріали, виготовлення протезів і їх доставку. Через обов’язки бойового медика Олег може займатися стоматологією лише у вільний час, тому черга з бажаючих потрапити до нього сягнула кількох тижнів наперед. Олег іноді приймає по 8-10 пацієнтів на день.

"Я думаю, що мати власного професійного стоматолога – великий бонус для бойової бригади, адже бійці далеко не завжди мають можливість виїхати із зони бойових дій до стоматологічної клініки. Тут їм вилікувати зуби набагато простіше. Для мене це теж добре – не втрачаю свою цивільну кваліфікацію, навпаки – підвищую її, " – розповідає Олег.

 

14 липня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів