Ощадливі технології лісозаготівлі: у Брустурянському лісгоспі коні допомагають лісівникам

Ліси Брустурянського лісомисливгоспу виконують переважно захисні, екологічні й рекреаційні функції. Відтак, на лісництвах дотепер використовується ощадливий спосіб господарювання – кінне трелювання. Завдяки цьому вдається зберегти не лише певну частину дерев, але й лісовий грунтовий покрив та його біорізноманіття.

 

Так у високогірних лісництвах Брустурянського державного лісомисливського господарства, що на Тячівщині, трелювати деревину з місць проведення рубок усіх видів допомагають коні. У Плайському, Турбатському, Кедринському лісництвах вони служать лісівникам доброю підмогою у праці. Адже кіньми можна трелювати деревину з важкодоступних місць.

 

Лісівники пояснюють, що один кінь спроможний стягнути на чималу відстань за день до 10 кубометрів лісосировини. Директор Брустурянського лісомисливгоспу Михайло Бігун повідомив про екологічні плюси на дільниці з лісорозробок. Земля не зазнає під час конетранспортування деревини таких пошкоджень, як тракторотрелюванням. За використання техніки, як правило, гинуть саджанці, мурашники, все, що потрапляє під гусеничні “підошви”. І за фінансовими підрахунками тяглова сила дешевша. Лісівники Брустурянського лісомисливгоспу звісно належно дбають про забезпечення коней сіном, іншими кормами. Вчасно їх заготовляють. А це чималий обсяг робіт, бо щодня один кінь потребує до 20 кг різних кормів.

Тячів

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

22 грудня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів