Давнє Закарпаття в об’єктивах іноземних фотографів: Сєрґєй Протопопов (ФОТО)

Давнє Закарпаття в об’єктивах іноземних фотографів: Сєрґєй Протопопов (ФОТО)
Чехія, Німеччина, США, Угорщина, Велика Британія, Ірландія – із цих та інших країн у міжвоєнний період, у часи існування Підкарпатської Русі, приїздили фотографи та дослідники, аби огледіти й зафіксувати карпатську екзотику. Однак дивує, що відвідати давнє Закарпаття не спішили фотографи із сусідньої Словаччини, попри те, що в 20-30-х роках там були відомі майстри фотографічної справи. Можна припустити, що для словаків ці землі були не такими цікавими, а доволі звичними й схожими до рідних обширів, ніж для дослідників зі згаданих вище країн, принаджених невідомістю й певною закритістю маленької території в центрі Європи.

 

Хоча один фотограф зі Словаччини все ж таки навідався і в Підкарпатську Русь. Можливо цьому візиту посприяла цікавість немісцевого, адже народився він у містечку Валуйкі, на сході Росії, звідки після Першої світової війни еміґрував до Словаччини. Мова про Сєрґєя Протопопова – живописця та одного з перших фотографів-репортажистів у Чехословаччині.

Сєрґєй Протопопов у 1929 році (05.06.1895 – 13.06.1976) filatelie-stosek.cz

Можна сказати, що Протопопов «зловив хвилю» репортажної фотографії, коли вона лише зароджувалась у Чехословаччині. Його світлини, доповнені текстами, друкували в тогочасних популярних туристичних тижневиках. Проживаючи в Банській Бистриці, він фотографував та робив репортажі на цікаву тематику, як-от видобуток золота в шахтах словацької Банської Штявниці чи заготівлю дров на теренах Республіки, зокрема, на чеській Шумаві.

Репортажі Сєрґєя Протопопова з чехословацького журналу "Letem svetem"

Відомо, що Сєрґєй Протопопов також був методологом з фотографії та кіно в просвітницьких центрах Банської Бистриці, де керував кіностудією в Регіональному просвітницькому центрі. Удостоєний кількома нагородами та відзнаками.

Коні й люди. Підкарпатська Русь. Фото С. Протопопов, 1927 рік aukro.cz

Діти з Підкарпатської Русі. Фото С. Протопопов, 1927 рік

В ілюстрованому тижневику «Letem svetem» за 1930-ий рік є сторінка зі світлинами фотографа, зробленими раніше, у 1927 році, на Підкарпатській Русі. На кадрах – «босоноге» життя простих людей, що випасають худобу на полонинах, набирають воду з колодязя, отримують пошту, піднімаються до пастухів з конем-гуцуликом за молоком, несуть на продаж фрукти чи овочі. Світлини доповнені текстом, де давнє Закарпаття названо «невідомим материком» в прямому розумінні цього слова, «краєм лісів і тварин».

Підкарпатська Русь. Фото С. Протопопов, 1927 рік

Листоноша на Підкарпатській Русі Фото С. Протопопов, фото з журналу "Letem svetem" 1930 рік

У той час відображена Підкарпатська Русь була «відрізаною від світу, де живе самобутній народ, без впливу цивілізацій, у якому горить божественна іскра мистецтва. Про це свідчать вишивки та пісні, де люди живуть у гармонії з природою глибинними зв’язками, і вона дає їм прихисток, одягає й годує не одне століття». Оригінальність та простота – саме таким побачив Сєрґєй Протопопов Закарпаття на початку минулого століття.

Жінка, що йде за молоком в полонину та торгівець фруктами на Підкарпатській Русі, Фото С. Протопопов, 1927 рік

Жінки набирають воду з колодязя та пастухи на полонині, Підкарпатська Русь Фото С. Протопопов, фото з журналу "Letem svetem" 1930 рік

На серії світлин, зроблених фотографом у 1927 році, й підписаних «Cплав лісу» – показано одне з давно не існуючих, а в ті часи – розвинутих ремесел. Бокораші, спіймані у об’єктив Протопопова, сплавляють деревину на гірських річках Рахівщини.

Бокораші на Рахівщині. Фото С. Протопопов

Помер Протопопов у Банській Штявниці, в Словаччині. А зловлені ним миттєвості з життя закарпатців, дивують на його фотографіях вже майже сто років.

Михайло Маркович, спеціально для uzhgorod.net.ua

Фото: webumenia.sk

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

24 січня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів