Спеції з балкона: як ужгородка привчає містян до споживання свіжих прянощів

У Юлії Гайович в Ужгороді у дворі біля будинку – теплиця та грядки з пряними травами, де кілька видів м'яти, розмарину, тим’яну, орегано, базиліку... Юлія поставляє свої трави у місцеві ресторани та кафе для напоїв і страв, а також сушить, але найбільше – продає їх у горщиках.
Ужгородка каже, що в Україні тільки починає формуватися цей ринок – свіжих прянощів у горщиках, а разом із ним – і культура споживання зелених пряних трав. Адже купити додому рослину в горщику та зривати з неї листочки тоді, коли потрібно до страви, набагато вигідніше, аніж придбати пучок трави, половину з якого ти, як правило, не використовуєш та викидаєш.

Юлія Гайович
ГРЯДКИ, ЩО ПОЧАЛИСЯ З МОХІТО НА ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ
Цікаво, що почався цей мікробізнес для ужгородки із потреби зробити мохіто для доньки.
- Це було 8 років тому, у доньки був день народження, вона хотіла зготувати для свята безалкогольний мохіто – а ми ніде в місті не змогли знайти свіжу м'яту, – пригадує Юлія Гайович. – Я тоді придбала її у бабусі на ринку, мохіто ми зробили, але я потім спробувала вкоренити рослину – і в мене вийшло. Це була весна, а літом я вже засадила першу грядку з м'ятою.

Юлія каже, що це було хобі спочатку. Їй сподобався сам процес – як вкорінена рослина приживається, розвивається, як ти за нею доглядаєш. Вона росте, пахне та зеленіє, це вже задоволення велике. А крім того, ще можна зробити лимонад чи чай.
Перші свої горщики з м'ятою Юлія продавала на ринку в Ужгороді.

- Потім якось звернулися знайомі, котрі мають власне кафе. Їм потрібна була постійно свіжа м'ята для лимонадів. Я почала продавати. Ну і до кінця того року в мене було вже три грядки з м'ятою. У нас біля будинку є невелика територія зі своєю землею і я мала місце для таких експериментів, – розказує жінка.
НАЙКРАЩА ДЛЯ ЧАЮ М'ЯТА – ПЕРЦЕВА, АНАНАСНА СХОЖА НА ДЕКОРАТИВНИЙ ВАЗОН
Ну а потім, як каже жінка, почалося: Юлія взялася колекціонувати різновиди м'яти, розширила асортимент базиліком та розмарином.

Купувала різні види м'яти – за кордоном у супермаркетах, у бабусь на ринку, замовляла в ботсаду в Києві. Далі вирішила відібрати ті з них, які подобаються за смаком та ароматом. Так із різновидів м'яти лишилося 7 видів.
Цікавлюся, яка з них – улюблена.
- Моя улюблена – мароканська м'ята. Вона досить вибаглива у порівнянні з іншими сортами, часом хворіє, тому потребує більшої уваги та догляду. Але я обожнюю її аромат! – зізнається вона.

Хоча, каже Юлія, кожен вид має свої принади.
- Для сушки на чай ідеальна – перцева м’ята, тому саджу її багато. Ананасна м'ята має дуже гарний декоративний вигляд, друзі та знайомі, які не знаються на травах, часто сприймають її за декоративний вазон.
Наразі м’ята є основною культурою на грядках та в теплиці Юлії, нею засаджено кілька соток. Реалізує пряну рослину Юлія в кафе, ресторанах та кондитерських міста.

ПРЯНОЩІ В ГОРЩИКАХ – ЦЕ НАСПРАВДІ ДУЖЕ ВИГІДНО!
А от інші пряні трави, такі як розмарин, чабер (тим’ян) та базилік, Юлія реалізує в горщиках. Каже, що зараз на них шалений попит – люди звертаються, запитують про новинки.
- У нас ринок пряних трав наразі незаповнений і це дуже гарний напрямок, – відзначає Юлія Гайович. – Спеції набувають великої популярності в господинь, це раніше українці знали про дві спеції, по суті: кріп та петрушку. Зараз усе більше людей кладуть до м'яса чи риби свіжу гілочку розмарину чи тим’яну, роблять песто з базиліку. Це стає культурою! І це прекрасно!

Мене завжди дивувало, каже Юлія, чому у нас не продають свіжу зелень у горщиках, як у Європі. Адже буквально за 200 метрів від кордону на Закарпатті – в тій же Словаччині чи Угорщині прянощів у горщиках повно в супермаркетах.
- Насправді, це дуже вигідно – купувати спеції в горщиках! – каже Юлія. – Адже ви купите пучок розмарину (причому, не за дешево), але використаєте одну-дві гілочки – все інше зів'яне в холодильнику й це просто викинете.

А домашні спеції – це багаторазове використання, при правильному догляді рослина може рости у вас рік і більше. Крім того, ви будете знати, що воно нічим не оброблене, екологічне. Ну і ще – у вас зелено на підвіконні чи на балконі, тобто, це ще й естетика! – каже Юлія Гайович.
Цікаво, що цю вигоду розуміють у ресторанах – вони закуповують прянощі для своїх страв у Юлії саме в горщиках.

- Це розмарин, тим’ян або чабер, базилік для песто, також – шавлія, тархун. Я для своєї колекції привозила насіння та розсаду трав з Італії, маю по декілька видів з кожної з рослин, – розповіла Юлія.
СУШКА ДЛЯ М'ЯТНОЇ КОРОЛЕВИ
На майбутнє жінка прагне розвивати свій мікробізнес і виготовляти також сушені трави.
- Я вже пробувала це робити, у мене просили для магазину, який торгує спеціями в Ужгороді. Але виявилося, що це дуже затратне виробництво в малих об'ємах. Я сама готувала трави, відбирала, сушила, перетирала, перемелювала. Довелося вкласти багато часу та роботи, – каже Юлія Гайович.

Жінка каже, що займатися сушінням трав вигідно, якщо придбати сушку та збільшити обсяги. У всякому разі, саме в цьому надалі прагне розвиватися ужгородська – як її називають домашні – “м’ятна королева” Юлія Гайович.
Тетяна Когутич, Ужгород
Фото – з архіву Юлії Гайович
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- Роботи, що рятують життя: історії поліцейських Закарпаття з лінії вогню
- «Бограч-index» – листопад 2025: за місяць ціни на продукти виросли на 12,5%
- Троє військових із інфарктом за добу: у Закарпатському кардіоцентрі показали, як надають допомогу нашим захисникам
- Тренується шість днів на тиждень і у 16 років став чемпіоном світу: історія мукачівського боксера Ростислава Трусова
- На Закарпатті зараз 23 842 військових, які звільнилися з лав армії
- Між закордоном і армією 22-річний “Шкіпер” обрав ЗСУ!
- Закарпаття: стабільність із внутрішньою напругою – результати нового соціологічного дослідження
- "Стала набагато простішою": як змінилася процедура оформлення відстрочок від мобілізації з 1 листопада
- Юрій Кілб із Ужгорода каже просто: «Рятувати — це не робота, це спосіб життя. Якщо не ми, то хто?»
- "Люди, які віддали частину себе за свою країну, мають самі обирати, де їм виступати" — чемпіон світу Владислав Горнодь
- "Моя мрія — прокинутися на ранок і залишитися без роботи", — фахівчиня із соціальної роботи Тетяна Кузьменко
- Війна спричиняє безсоння українців: результати наукового дослідження
- День спільної пам’яті, тиші й молитви: чому закарпатці 1 листопада поминають померлих
- Пітятко, ружа, тинґириця, калап, ґарадичі: топ-25 слів закарпатського діалекту
- Карета швидкої допомоги «Оксана»: артефакт війни – в Ужгородському замку
- Ветеранська справа: як поблизу Мукачева вирощують креветку та африканського сомика
- Понад 350 пацієнтів з інсультом зафіксували за 9 місяців на Закарпатті
- "Ми не можемо щось дати, якщо самі цього не маємо", — Василь Мандзюк про роботу капелана в тилу
- Черги на кордонах із ЄС: осінні канікули та нова система контролю спричинили затори
- ID-паспорт для пораненого військового - без черг, бюрократії й затримок

До цієї новини немає коментарів