Переселенці збудують в Ужгороді «будинок мрії» на 56 сімей

Переселенці збудують в Ужгороді «будинок мрії» на 56 сімей
В Ужгородському прес-клубі відбувся круглий стіл--zoomконференція на тему «Унікальність житлового проєкту ГО «Закарпаття –Донбас» та подальші перспективи його реалізації». Йшлося про амбітний проєкт організації – зведення багатоквартирного будинку для сімей переселенців в Ужгороді та вже здійснені кроки у цьому напрямку.

 

  За словамиКостянтина Блажевича, голови ГО "Закарпаття-Донбас"  план дій в організації є, але необхідно залучити кошти на будівництво, а насамперед для розробки проектно-кошторисної документації.

«За попередніми оцінками її вартість складала 1,5 млн. грн. через включення до проекту ноухау енергоефективності. У зв'язку з тим, що ми не змогли швидко знайти необхідних ресурсів, а час спливає, ми переглянули та оптимізували кошторис, зменшивши його вдвічі, - додає Костянтин Блажевич. -  У вирішенні питання залучення коштів для створення проектної документації, ми, як частина місцевої громади, вчергове сподіваємось на участь та підтримку Ужгородської міської ради. Ми просимо про підтримку в реалізації нашого проекту "Будинку мрії", адже цей проект є необхідним та, безумовно, життєздатним».

 Олег Боршовський,голова Управління містобудування та архітектури Ужгородської міської ради розповів, що міська рада підтримує ідеї переселенців, які стали частиною громади Ужгорода:  

«Ми зробили перші кроки: надали приміщення колишньої котельні, земельну ділянку з розробленням детального плану,  щоб присвоїти кадастровий номер. Архітектура вела перші перемовини були з проектними групами по Ужгороду для створення ГО «Закарпаття –Донбас»  проектно-кошторисної документації в борг чи подарунок. Поки не знайшли певних компромісів, місто продовжить такі розмови з проектними групами». Крім того, за словами головного архітектора Ужгорода виникне питання під’єднання до комунікацій.

Більшість учасників обізнані про наявні житлові програми, якими можуть скористатись ВПО в Україні але не можуть скористатись цими програмами через вимоги та обмеження участі в таких програмах. Учасники висловлювали думку, що спеціалісти, які розробляють (беруть участь у розробці) житлових програм, не мають спеціальної підготовки у цій діяльності і, щонайменше, не враховують специфіки проблем ВПО, що, на їхню думку, негативно впливає на якість пропонованих програм.

  На питання, що корисного отримає громада у разі виконання житлового проєкту, відповів головний архітектор Ужгорода. « Громада отримає тих людей, які приїхали сюди, стали частиною суспільства і є корисними для громади. Буде також впорядкована територія котельні, яка не використовується, непридатна для використання будівля старої котельні, яка руйнувалась, перетвориться у корисний ресурс для міста, - прокоментував Олег Боршовський. Костянтин Блажевич також додав, що учасниками кооперативу багатоквартирного у будинку, який буде розрахований на 56 сімей, зможуть стати не тільки ВПО, але й незахищені верстви населення. Наприкінці заходу представники ГО «Закарпаття-Донбас» презентували учасникам пряникові будиночки мрії, як символ того, що може невдовзі стати реальністю. Ініціатива реалізовується ГО «Закарпаття-Донбас» в партнерстві з ГО «Громадський Холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» в межах гранту, наданого  проектом Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих.

Заголовок

 

24 червня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів