Глава держави обговорив з представниками провідних компаній Закарпаття нагальні проблеми бізнесу в регіоні

Глава держави обговорив з представниками провідних компаній Закарпаття нагальні 
проблеми бізнесу в регіоні
25 вересня на території автомобільного заводу «Єврокар» відбулася зустріч Президента України Володимира Зеленського з бізнесовими колами Закарпаття у форматі відкритого діалогу. Метою заходу стало обговорення найактуальніших проблем та бар’єрів ведення та розвитку бізнесу в регіоні.

 

У зустрічі з Главою держави взяли участь власники та керівники провідних підприємств Закарпатської області, які входять до бізнес-клубу «Z 20» (консультативного органу Федерації роботодавців Закарпаття). Глава держави зазначив, що Україна повинна мати власне виробництво тапромисловість, і не будувати економіку виключно на торгівлі чи аграрному секторі.

«Якщо цього не буде, ми завжди відставатимемо від інших, а це не може бути нашим вибором. Тож промисловість будемо підтримувати. А от щодо форм такої підтримки треба дуже уважно подумати, підійти до цього питання максимально раціонально», – зазначив Володимир Зеленський.

 

Представники ділових кіл озвучили проблемні питання, які потребують нагального вирішення. Голова наглядової ради ПрАТ «Єврокар» Олег Боярин акцентував на необхідності системного підходу щодо розвитку автомобільної галузі.

«Наша країна може стати одним з лідерів з виробництва автомобілів світових брендів. Нам потрібні глобальні підходи у підтримці галузі, в тому числі визначити економічні, стратегічні цілі та бачення. У нас є унікальна можливість не наздоганяти поїзд, а визначити напрямок за яким вже розвивається світовий автопром».

 

Голова Федерації роботодавців Закарпаття Володимир Панов висловився за впровадження апробованих інструментів, які допомагали б залучати інвесторів у країну, та регіон, зокрема.

«Прорив України – це залучення прямих іноземних інвестицій та перенесення високотехнологічних виробництв в Україну. Це перший етап створення інноваційної, високотехнологічної країни. Інструментарій відомий, і ним скористалися, і користуються, в т.ч. розвинені країни: спеціальні економічні зони, території пріоритетного розвитку, індустріальні парки та технопарки. Просимо підтримати ідею відродження і створення таких інструментів. Маючи різноманітний набір стимулюючих законів, жодна економічна розвідка світу повз не пройде, а інвестор відчуватиме, що бажаний у цій країні. Переконаний, це стимулює потік інвестицій в Україну».

 

У ході зустрічі Володимир Панов також підняв проблему черг при перетинів кордонів вантажним транспортом, що порушує строки поставки готової продукції виробниками-експортерами. Генеральний директор ТОВ «Джейбіл Юкрейн Сьоркіт Лімітед» Михайло Дуран порушив питання відтоку кадрів з країни та необхідності втілення системи дуальної освіти.

«Дуже важливо запровадити на законодавчому рівні систему дуальної освіти, елементи якої в Україні подекуди практикуються окремими підприємствами. Потребуємо системної державної підтримки збереження кадрового потенціалу в країні».

 

Засновник ТОВ «Закарпатінтерпорт» Федір Харута підняв проблематику регіонального транспортно-логістичного комплексу, зокрема, щодо відсутності авіасполучення з регіоном та скорочення транзитних залізничних перевезень через Чопсько-Захоньський транспортний вузол.

«Традиційно та історично так склалось, що через Закарпаття десятиліттями проходив «шовковий шлях». Наші стратегічні міжнародні партнери зацікавлені у використанні транзитних логістичних можливостей України, та неодноразово звертались із розробленими проектами логістичних проектів у регіоні. Маємо скористатися цими можливостями та просимо підтримки у цьому напрямку».

 

Директор ТОВ «Виноробна компанія Шато Чизай» Анатолій Полосков акцентував на наявності бар’єрів до відродження національного виноробства.

«Закарпаття має всі можливості для розвитку виноробства. У світі люблять та цінять українські вина. Хотів звернути увагу на одну з проблем, яка гальмує розвиток терруарного виноробства, а саме виключення із переліку підакцизних товарів категорію «сухі столові вина». Це призведе до відміни марки акцизного податку, вартість якого менше однієї копійки за літр продукції, акцизної звітності та інших вимог, що покладаються на виробників підакцизних товарів. Прийняття відповідного закону, впевнені, дасть поштовх до розвитку виноробства в Україні».

 

Директор ТОВ «Інтерфіл» Олег Адамчук звернувся із питаннямизавищеної ціни на електроенергію для споживачів регіону та необхідності розвитку інфраструктури діючих контрольно-пропускних пунктів регіону.

«В нашій продукції важливим є використання електроенергії. Проте її вартість для споживачів регіону вища, у порівнянні з іншими областями України, Звичайно, це негативно впливає на процес ціноутворення кінцевої продукції. Просимо знайти можливість вирішити питання щодо вирівнювання вартості електроенергії для регіону, щопідвищить конкурентоспроможність закарпатських виробників».

 

За результатами зустрічі Федерація роботодавців Закарпаття звернулася до Президента України з узагальненою проблематикою ведення бізнесу у регіоні та шляхами її вирішення. Маємо великі сподівання, що під особистим контролем Глави держави нагальні проблеми бізнесу будуть вирішені у найближчій перспективі, а ініціювання та прийняття нового інвестиційно-стимулюючого законодавства значною мірою визначить економічне майбутнє регіону та благополуччя нашої держави.

Пресслужба Федерації роботодавців Закарпаття

 

28 вересня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів