Закарпаття четверте в Україні за рівнем захворювання на туберкульоз в 2022 році

Закарпаття четверте в Україні за рівнем захворювання на туберкульоз в 2022 році

 

Про статистику захворюваності на туберкульоз і про те, як виявляють та лікують недугу, розповіли в Центрі легеневих хвороб, - пише Mukachevo.net.

Наразі на Закарпатті працюють сучасні діагностичні системи Gene Xpert, які дозволяють всього за дві години визначити не тільки наявність чи відсутність туберкульозу у пацієнта, але й допомагає підібрати оптимальний препарат для лікування (що особливо актуально при хіміорезистентному туберкульозі).

Для проведення рентгенофлюорографічних оглядів широко застосовується не тільки сучасне медобладаннання в медзкладах, але й мобільні цифрові флюорографи. Ще одна надважлива складова та зона посиленної уваги – щеплення вакциною БЦЖ і туберкулінодіагностика дітей та ефективна співпраця сімейних лікарів та фтизіатрів. З цією метою проведено 18 навчальних семінарів для 600 лікарів первинної та вторинної ланки, розроблені і впроваджені методичні рекомендації щодо виявлення туберкульозу, із акцентом на обстеження осіб з груп підвищеного ризику захворювання на туберкульоз. Для забезпечення безперервності лікування хворих на туберкульоз впроваджуються нові моделі амбулаторного лікування (смартбокси, відеоДОТ), широко застосовуються індивідуальні телефонні нагадування пацієнтам щодо необхідності візиту для чергового обстеження фтизіатра, реалізуються програми медико-соціального супроводу хворих на ТБ. За минулий рік медико-соціальним супроводом охоплено 981 хворий на ТБ (261 із лікарсько-стійким туберкульозом та 720 із чутливим ТБ). В лікуванні широко застосовують сучасні медпрепарати, які дозволяють вже за два тижні перевести пацієнтів із стаціонарного лікування на амбулаторне і суттєво прискорюють одужання.

В арсеналі Центру легеневих хвороб – є все необхідне для ефективної діагностики та лікування туберкульозу. Сучасні технології та медицина дозволяють зупинити цю хворобу на самому початку. Єдине що потрібно від пацієнта – своєчасно, раз на рік, проходити обстеження , а в разі підозри чи проявах симптомів (кашель, слабкість, підвищена температура і т.д.) негайно звертатися до лікаря.

 

24 березня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів