Як в Ужгороді сприяють заохоченню до покращення якості повітря

Як в Ужгороді сприяють заохоченню до покращення якості повітря
Протягом травня цього навчального 2023 року в Ужгороді реалізовано освітню програму в рамках проєкту «Транскордонні заходи для зменшення забруднення повітря та покращення якості повітря», партнером якого є власне обласний центр Закарпаття. Під час освітньої програми проєкту відбулося кілька заходів.

 

Першими учасниками стали підлітки – студенти молодших курсів хімічного факультету УжНУ. Під керівництвом фахівця з екології у форматі воркшопу, використовуючи прилади, техніку та хімічні речовини, інструкції та настанови керівника, було виявлено деяке перевищення рівня забруднення повітря у місті Ужгороді на день проведення даного моніторингу. У рамках проєкту також були залучені діти середньої школи. Спеціально для них було підготовлено і проведено цикл лекцій стосовно заходів для зменшення забруднення повітря і поліпшення його якості повітря. Лекції прослухало понад пів тисячі учнів ужгородських шкіл з 6-9 класів. Діти отримали інформацію про основні джерела забруднення довкілля, зокрема повітря, провплив брудного повітря на дитяче здоров’я і навіть психіку, про загрозу та прогнози на найближче майбутнє, а головне – про заходи та повсякденні способи, які можуть допомогти зменшити забруднення повітря і покращити його якість; про варіанти менш забруднюючих форм опалення житлових приміщень, використання новітніх технологій для зменшення шкідливих викидів у повітря тощо.

Для найменших учасників проєкту – школярів початкової школи – організовано конкурс малюнків на тему «Чисте повітря – місце здоров’я».Участь взяли 102 учні, отже 102 малюнки. Журі визначило 12 призових місць:

  • І місце – 2 ос.,
  • ІІ місце – 4 ос.,
  • ІІІ місце – 6 ос. з 5 шкіл міста, що стали переможцями як найактивніші та з найкращими роботами учнів.

Призери отримали вартісні подарунки – сертифікати у магазин товарів для школи ітворчості, де зможуть з батьками обрати собі корисні речі як винагороду за участь у даному конкурсі. Головний партнер грантового проєкту – Європейська група територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю «Європейські прикордонніміста». Партнери – урядовий офіс Саболч-Сатмар-Береґ медьє, місто Ніредьгаза, Благодійний фонд розвитку транскордонного співробітництва таспеціальних економічних зон, Ужгород (управління міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міської ради).

Метою проєкту є покращення якості повітря у трьох прикордонних містах – Ужгород, Сату-Маре, Ніредьгаза – та опосередковано у всьому регіоні. У межах проєкту очікується також поставка мобільних пристроїв для вимірювання якості повітря в Ужгороді та Сату-Маре.

 

 

24 червня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів