Як вести перемовини на свою користь і переконувати опонента? Цю навичку тренує ужгородська молодь

Як вести перемовини на свою користь і переконувати опонента? Цю навичку тренує ужгородська молодь
У Дебатному та Бійцівському клубах обговорюють економіку, соціальну сферу, культуру, етику – уже торкалися тем гендерної рівності, штучного інтелекту, порушували питання ромів на Закарпатті, смерті еволюції, добра та зла.

 

Як переконати співрозмовника у слушності своєї позиції в неоднозначній ситуації і при цьому не розсваритися? Цього можна навчитися в Дебатному та Бійцівському клубах, які регулярно організовує молодіжна громадська організація Фундація регіональних ініціатив (ФРІ). Медіацентр розпитав у ейчарки осередку ФРІ Ірини Рип’янчин про діяльність цих клубів.

Підвішений язик часто стає у пригоді. З такою навичкою не народжуються – її тренують. Багатьом знайома ситуація, коли соромишся озвучити «передайте за проїзд» або ж сказати людині, що вона не права. Бійцівський клуб ФРІ допомагає молоді позбутися невпевненості у спілкуванні, а Дебатний – вчить відстоювати свою думку.

Обговорюють різне: економіку, соціальну сферу, культуру, етику. Приміром, уже торкалися тем гендерної рівності, штучного інтелекту, порушували питання ромів на Закарпатті, смерті, еволюції, добра та зла тощо. Звичайно, неможливо розбиратися в усьому. Головне – навчитися думати, висловлювати свою і чути думку інших.

Тим, хто спостерігає та аналізує, обидва клуби однозначно підуть на користь. Дебати допомагають побачити себе з іншого боку. Тут дізнаєшся більше про себе і про теми, на які дебатуєш. Тут ми говоримо, що думаємо, але й думаємо, що говоримо.

Ірина Рип’янчин

Дівчина зізнається: часто учасники навіть після гри продовжують обговорювати тему між собою. «Для мене це позитивний сигнал, це означає, що тема справді зачепила за живе».

Участь завжди безкоштовна. До Дебатного клубу долучитися може 8 або 16 учасників. Також є модератор. Тему дебатів учасники дізнаються за 15 хвилин до початку гри. А самі дебати тривають в середньому півтори години. А от кількість учасників і тривалість Бійцівського клубу не має суворого регламенту. Модерувати його може той, хто висловить бажання, – це теж дасть цікавий досвід.

В умовах карантину зустрічі – онлайн. Дебати відбуваються по п’ятницях. Бійцівські клуби проводять у різні дні (за анонсами зручно стежити тут).

Невдовзі ФРІ також планує перевести онлайн-активності в режим реального часу. Всі анонси подій можна знайти за покликанням.

Медіацентр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

15 червня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів