При +30 градусів у повній амуніції проти COVID-19 не лише викладачі, а й студенти-медики УжНУ

При +30 градусів у повній амуніції проти COVID-19 не лише викладачі, а й студенти-медики УжНУ
У березні 2020 р. їхнє звичне студентське життя перетворилося на лікарняні зміни та щоденну боротьбу за життя інших. Коли сотні ужгородців п’ють прохолоджувальні напої чи їдуть за місто розвіятися від «важкого» карантинного життя, ця молодь по 4–6 годин перебуває у повній «протиковідній» амуніції. Днями представниці Волонтеріату УжНУ запросили їх на зустріч до ректорату. Медіацентр заглянув у втомлені очі студентів-медиків, які у свої 20 бачили більше, ніж багато з нас.

 

Наразі, зі слів координаторки Волонтеріату УжНУ Ганни Мелеганич, університету відомо про 24 студентів-медиків та інтернів-ужнівців, що борються з COVID-19. Зокрема, вони працюють у КНП «Обласна клінічна інфекційна лікарня» та Закарпатській обласній клінічній лікарні ім. А. Новака. А наймолодший студент-медик, що нині працює з хворими на коронавірус, щойно закінчив 1-й курс.

На момент зустрічі деякі з них перебували на самоізоляції після зміни в лікарні, хтось був безпосередньо у «червоній» зоні. Ті ж, хто прийшов, трохи розповіли про 4 місяці в шаленому ритмі, що став небезпечною рутиною.

Студенти зауважують, що зараз багато важких хворих, із серйозними ускладненнями. З практики кажуть: від хвороби не застрахований ніхто – є й 30-річні, і люди старшого віку. Про лікарняні будні розповідають неохоче. А от при питанні, які аргументи мають до тих, хто скептично ставиться до серйозності та масштабів вірусу, пожвавлюються. Кажуть: «Пішли з нами на зміну!» та «Нехай хоч один день проведуть з нами у лікарні. Тоді всі сумніви розвіються». Водночас запевняють: бажання бути медиками, в тому числі лікарями-інфекціоністами, COVID не відбив.

«Ми вдячні всім медикам, котрі нині перебувають у таких складних умовах, – каже помічниця ректора Крістіна Товт. – Але віддячити кожному попри велике бажання ми не в змозі. Тому вирішили підтримати саме студентів. Багато з них самі зголосилися допомагати у лікарнях, коли виникла потреба. На жаль, в університеті немає механізму, щоб висловити вдячність цим студентам в іншій матеріальній формі. Тож хочемо проявити хоч невелику увагу, подбавши про їхній комфорт та безпеку».

Ганна Мелеганич додає: «Волонтеріат оголошував всеуніверситетський збір коштів для наших медиків. на зібрані кошти ми закупили 60 респіраторів. Зізнаюся, й таку незначну допомогу зібрати виявилося нелегко. Люди забувають про вірус. Забувають і про тих, хто самовіддано з ним бореться. Тож цей жест – невелика радше моральна підтримка для нашої молоді, яка добровільно долучилася до цієї справи й пожертвувала власним комфортом заради блага інших».

Невеличкі подарунки для студентів стали відвертою несподіванкою. Так, кожен отримав кілька якісних респіраторів, блокнотик та флешку, а ще – сертифікати на безкоштовні відвідування басейну УжНУ та фітнес-центру Viper Gym.

Ксенія Шокіна,

Медіацентр УжНУ

 

09 липня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів